Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В понеделник започва евтаназията на 40 000 прасета в свинекомплекса в с. Брестак

В понеделник започва евтаназирането на 40 000 прасета в свинекомплекса в село Брестак, община Вълчи дол. Това съобщи областният управител Стоян Пасев след заседание на епизоотичната комисия.

Частичното бедствено положение остава до пълното решаване на проблема и загробването на животните, посочи Пасев. 

Той  оповести резултатите от проверката в частните стопанства в селата Брестак и Генерал Киселово.

"Имаме още три свинекомплекса на територията на Варна - Слънчево, Любен Каравелово и Игнатиево. Идеята е и там да се обособят площадки, за да сме готови при евентуално откриване на нови огнища на Африканска чума. Оказва се, че това е основният проблем - липсата на площадки в общините", посочи Пасев.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Африканска чума в комплекс с над 40 000 прасета и в още 3 огнища

Агенцията по храните е констатирала четири нови огнища на заболяването африканска чума по свинете.  Едно от тях е в индустриална ферма във варненското село Брестак.  В засегнатия свинекомплекс се отглеждат близо 40 000 свине. Оказало се,..

обновено на 08.01.20 в 21:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят булевард във Варна заради мача между Черно море и ЦСКА

Между 18:30 и 20 часа днес, ще бъде затворена за движение част от бул. „Осми Приморски полк“ във Варна. Причината е провеждането на срещата между Черно море и ЦСКА, съобщава сайтът moreto.net. По план ще бъде затворено платното в посока курортите..

публикувано на 28.09.24 в 16:46

Захлаждане и дъжд в неделя

През нощта ще се задържи предимно ясно, почти тихо, сутринта на места видимостта ще е намалена до мъгла.  Утре до обяд ще преобладава слънчево и все още топло време. Следобед от запад постепенно ще се заоблачава. Вятърът по крайбрежието ще е слаб от..

публикувано на 28.09.24 в 16:04
Д-р Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на БЛС.

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС. Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организиця. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста..

публикувано на 28.09.24 в 15:53

14 села във Варненско са на воден режим

14 села във Варненска област са на воден режим. Населените места се намират в общините Аксаково, Аврен и Долни чифлик и в тях живеят общо над 6 500 души. Това става ясно от публикация в сайта на В и К – Варна.  В селата Аврен, Доброглед, Зорница,..

публикувано на 28.09.24 в 15:04

Дългопол, Долни Чифлик и Провадия с общ туристически проект 

Проектът „Discovery – Открий миналото, преживей настоящето“  на общините Дългопол, Долни Чифлик и Провадия беше официално представен с участието на з аместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Той  е финансиран от Министерството на..

публикувано на 28.09.24 в 11:42
Хасан Насрала, лидер на

Израел: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран

Израелската армия обяви, че ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала е бил убит при удар в Бейрут. „Хасан Насрала е мъртъв“, обяви военният говорител подполковник Надав Шошани в X. Военният говорител..

публикувано на 28.09.24 в 11:34

Хора от цяла Североизточна България участват в акцията за събиране на капачки във Варна

Десетки хора и представители на различни институции се включиха в кампанията на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки и стотинки пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Кампанията продължава до 14 часа , пристигат..

обновено на 28.09.24 в 10:44