Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Популярен репертоар в звукозаписния дебют на хор "Боряна"

Дебютният компакдиск на женски народен хор "Боряна"
Снимка: Личен архив

Музика от Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Кирил Стефанов, Коста Колев, Николай Кауфман и Анка Кушлева откриваме в дебютния албум "Обаяние" на най-младия женски народен хор "Боряна" от Пловдив. Основател и диригент на състава е младият преподавател и докторант в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Николай Гурбанов.

Това е още един шанс за реализация и мотивация, да се развиват в попрището, което са избрали. Защото не всяка певица може да бъде част от Ансамбъл "Тракия" или щатния народен хор на Академията в Пловдив. Аз се надявам в бъдеще да успеем да направим нещо различно, позовавайки се на традицията, за да може хор "Боряна" да намери своето място в музикалния живот, разказа в предаването "Срещи в 7/8" хоровият диригент Николай Гурбанов.

Цялото интервю и музика от албума може да чуете в звуковия файл.
БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато един гениален музикант се вдъхнови от българската традиция - „Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове“

Номинираният за „Грами” пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на „Латино Грами” камерен хор “Нови български гласове” с диригент проф. д-р Георги Петков се завръщат в България с три концерта в Пловдив, Варна и София след успешната европейска премиера на проекта „Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български..

публикувано на 07.06.23 в 08:00

Николай Урумов посрещна 60-ия си рожден ден на фестивалната сцена във Варна

Николай Урумов посрещна 60-ия си рожден ден на сцената на Варненския драматичен театър, на сцената на който изпълнява ролята на банкера Боркман в селектираната за основната програма на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, постановка на Пламен Марков „Юн Габриел Боркман“ от Хенрик Ибсен. Урумов получи от екипа на театъра..

обновено на 07.06.23 в 08:00

250 хористи излизат на сцена в международния фестивал "Черноморски звуци"

На сцена Розиариум в Двореца – Балчик на 7 юни от 19,00 часа е открива тазгодишното 11-о издание на Международния хоров фестивал “Черноморски звуци“, който се провежда ежегодно в Белия град. Той ще продължи до неделя под патронажа на Министерството на културата и кмета на Общината Николай Ангелов и сътрудничеството на Съюза на българските композитори,..

публикувано на 06.06.23 в 18:29

Националният фестивал на любителските театри започва в Каварна

Юбилейното 25-о издание на Националния фестивал на любителските театри „Каварна 2023“ се откриват официално днес, 5 юни, в 19 часа пред Народно читалище “Съгласие 1890“. Фестивалът минава под знаковата годишнина, свързана с името на театрала проф. Гочо Гочев, родом от Каварна – 110 години от неговото рождение. В дните до 11..

публикувано на 05.06.23 в 14:10

Знакови места от Варна увековечава в изложба художничката Петра Димитрова

Изложбата „Варненски хроники“ на младата художничка Петра Димитрова бе открита в Галерия „Жарарт“. Авторката е родом от Варна, завършила е живопис в Националната художествена академия при проф. Десислава Минчева. Има две самостоятелни изложби в София и Варна, участия в колективни експозиции и пленери.  Изявата й в родния град идва след покана..

публикувано на 04.06.23 в 14:32

Black Eyed Peas пристигат в България с J. Rey Soul

Лято 2023-та дава силна заявка да се превърне в едно от най-запомнящите се за фестивалния живот. Специално за пилотното издание на Breeze Fest в България за пръв път ще пристигнат големите Black Eyed Peas. „Акостирането“ им на 22-ри юли в Бургас е не само специална спирка от световното им турне, но и единствената музикална точка в Югоизточна..

публикувано на 04.06.23 в 11:35

Втора самостоятелна изложба живопис на Емилия Донева

"Усмивките на природата" е изложбата на Емилия Донева - преподавател по предприемачество и технологии в СУ "Христо Ботев", гр.Балчик, която ще бъде представена в Гурково днес, на 4 юни. Нейната втора самостоятелна изложба е вдъхновена от чара на природата, в която авторката открива своето разковниче за справяне с мислите на страх,..

публикувано на 04.06.23 в 10:26