Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Димитрова-Рачева гостува в Пловдив с изложбата "През щорите"

Изложба графика „През щорите“ от Пламена Димитрова-Рачева ще се открие в постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в Стария град. Авторката , която е  изкуствовед и директор на Градска художествена галерия – Варна, като художник  работи  в  областта на графиката и неконвенционалните форми.  „През щорите“ е изложба от дигитално генерирани графики, в които е използвана фотография и е търсен и ЗD ефект.

 Ще видим едни постоянно променящи се образи, които подмамват зрителя да обикаля около произведенията и да открива и скрива различни изображения. Всяка от творбите е съставна визия – включва две отделни работи, които се пресичат в ивиците на нагънати като хармоника графични листове. Те срещат искрящи природни мотиви с градска сивота, очертания на прозорци с летящи фигури, светлини със сенки. генерирани графики, в които е използвана фотография и е търсен и ЗD ефект.

Пламена Рачева ще покаже пред публика завършения продукт на своите творчески занимания от последните години – нов поглед към търсената от нея двоичност на перцепцията. Авторката предизвиква зрителите да променят гледните си точки в търсене на скрити образи. Визуалната провокация е в движението в преплетените образи, често дематериализирани в трансформацията си, с наслагани транспарентно следи от графити, природни обекти, архитектурни фрагменти, детайли, свидетелстващи за обитаемост на градската среда.

„През щорите“ – споделя Пламена Рачева - очите виждат тишината на невидимото. Там в него плуват образи, представи, породени от спомени, усещания, сенки, от мечтани видения извън реалността.

Това са „протестираните“ пространства на подсъзнанието, в които хората разкриват своите съкровени тайни, емоции, страхове, копнежи, фобии. Това са отпечатъци върху бялата повърхност на графичния лист, асоциирана с плътността на щорите. Това са духовните ни пространства - визуализирани, въображаеми, емоционални, които можем да напуснем или да останем в тях. Дигитално отпечатаните графики върху една плоскост или върху нагъната като хармоника хартия кореспондират с естетиката на електронните медийни и екранни изображения. Сюжетите им носят миксирането на визии – статични и динамични – терени, листа на дървета, панорами от въздуха, силуети и сенки на хора, които идват от различни времена. Това извличане на видимата реалност „През щорите“ е част от осветяването на личния ми живот.“

Отделен цикъл в изложбата е посветен на артистичното преобразяване на урбанизираната среда с елементи от различни култури и субкултури.

Пламена Рачева е куратор на изложби на съвременно българско изкуство в Европа и Азия. Член на международни журита за съвременна графика в България, Чехия, Сърбия, Македония, Гърция, Словения и др. 

Автор е на самостоятелни изложби графика и фотография в България, Франция, Гърция. Има авторски произведения и каталожно издание за видеоарта във Варна. Нейни творби са притежание на Националната галерия, СГХГ, Френският културен институт, София, частни колекции в България, Гърция, Франция, САЩ и др. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26

"Синята планета" на Станислав Станчев-Бебето можем да видим във Варна

„Синята планета“ е озаглавена изложбата живопис на смолянския художник Станислав Станчев-Бебето в галерия Тереза Зиковска тази вечер от 18:30 ч. „Това е една поетична и емоционална изложба“ – така я представят от галерията. Авторът не е правил изложба от 2016 г., защото отдава приоритет на реставраторската работа. Заедно със своята дъщеря Татяна..

публикувано на 16.05.24 в 16:06

Второто издание на фестивала "БУНА" започва на 24 май

От 24 май започва второто издание на най-големия форум за съвременно визуално изкуство у нас БУНА. Във форума са предвидени 26 изложби, 14 пърформанса, 7 намеси, лекции, музика и различни преживявания. Темата на тазгодишното издание на БУНА — “Природата на връзките”, е посветена на екологията. Патрон на фестивала е министърът на околната среда и водите..

публикувано на 16.05.24 в 11:53

Напусна ни режисьорът Злати Златев, дългогодишен директор на Кукления театър във Варна

На 84-годишна възраст ни напусна режисьорът Злати Златев, оставил дълбока следа в историята на българското куклено изкуство, дългогодишен директор на Държавен куклен театър - Варна. Тъжната вест съобщиха негови колеги.  "Благодарни сме за щастливите години, в които бяхме заедно – години на творчески успехи и незабравимо приятелство! Винаги ще го помним..

публикувано на 15.05.24 в 16:45