Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ревизоро: 28 контейнера с боклук от Италия ще бъдат върнати обратно

Снимка: БГНЕС

Във вторник и сряда следващата седмица ще бъдат реекспортирани първите 28 контейнера с отпадъци от Салерно, Италия. Това съобщи на пристанище Варна-запад екоминистърът Емил Димитров. 

Той каза още, че заради липса на филтри е затворена топлоцентрала и така ще се постъпва с всички, които работят не по правилата. 

Създаден е координационен център с участието на МВР, прокуратурата, институциите, свързани с МОСВ, които контролират вноса на отпадъци от чужбина, посочи Димитров и обясни:

"Затворихме, наистина, една централа. Ще бъдат затворени няколко вносителя, ще въведем драстични правила за брокерите и предполагам, че те ще отпаднат от пазара. Координацията с прокуратурата, по указания на министър-председателя е да се включат всички министерства ангажирани с темата. Затваряме пристанища, ЖП-входовете на страната и ще изпратим кадри по митниците, където има пунктове за въвеждане в страната. Това се прави с цел, да могат да бъдат връщани още на място. Всичко, което е в страната към момента, ще бъде подложено на контрол. Проблемът е, че вносителите на боклуци, уплашени от действия на прокуратура и МВР, изхвърлят отпадъците по всякакви дерета, за да могат да кажат: "Вижте колко е зле, къде е държавата". Това обаче показва, че действаме правилно. Много централи има, на които ще им се направи ОВОС и оттук нататък да преценят как ще работят. Заострили сме вниманието към останалите четири мощности, които горят. Искаме да работят, но с филтри и всичко да е наред".

"Надяваме се, всички контейнери да се върнат в Салерно. Това, ще е за сметка на тези които са ги внесли", допълни той.

Част от товара, който пристигнал на пристанището от 9 октомври до 25 ноември 2019 година, получи разрешение за реекспорт след работно съвещание в прокуратурата. 

По вноса на контейнерите с отпадъци от Италия се води досъдебно производство в Районната прокуратура във Варна по член 353, ал. 1 от Наказателния кодекс. Смесеният боклук, който е манифестиран като пластмасови отпадъци и каучук, а съдържа текстилни, стъклени и дървени отпадъци, ще бъде върнат на изпращача – италианската фирма „Дентиче пантелоне“ от град Салерно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на парламентарните избори в Северна Македония

ВМРО-ДПМНЕ постигна убедителна победа на парламентарните избори в Северна Македония срещу управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ), предава БГНЕС. При близо 100% преброени бюлетини партията на Християн Мицкоски печели 58 депутатски места в новия македонски парламент.  По този начин формацията е съвсем близо до абсолютното мнозинство - 61..

публикувано на 09.05.24 в 19:43

Варненци се оплакват от шума от заведения в центъра на града

Собственици на апартаменти в централната част на Варна се оплакаха от целогодишен шум от изнесени на улицата тонколони от съседните заведения. Те съобщиха за проблема си по време на приемната на кмета на общината Благомир Коцев. В  момента се разглеждат възможности за промяна в наредбите и въвеждане на по-ефективни мерки срещу източници на шум в..

публикувано на 09.05.24 в 19:31
Снимката е илюстративна

Изтеглят от пазара сокове с наличие на патулин

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора „Сантулита“ ЕООД, ЕИК 203555016, предаде БГНЕС.  Потребителите, които вече са закупили смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска..

публикувано на 09.05.24 в 19:09

Авария оставя без вода хиляди варненци

Авария на магистрален водопровод оставя до 1 часа след полунощ днес абонатите, заключени между бул. "Левски" , ул. "Царевец", бул. "Княз Борис I" , бул. "Христо Ботев" и ул. Тодор Влайков, съобщиха от ВиК-Варна.   Заради авария без вода от 16 часа днес до отстраняване на проблема на другия ден  остават и в село Черноок. 

публикувано на 09.05.24 в 18:58

Общопрактикуващ лекар: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър.  Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 18:04

Шествие "Безсмъртният полк" се проведе във Варна (СНИМКИ)

Около 200 души - потомци на участници във Втората световна война и хора, дошли да отдадат почит, се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк във Варна.  Събитието се провежда всяка година на 9 май.  Шествието във Варна тръгна от входа на Морската градина, а участниците преминаха през централната алея, за да стигнат до..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Нощ на музеите и галериите във Варна предстои на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 09.05.24 в 16:38