Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненчета ще празнуват Китайската нова година

Снимка: asian.com.ua

Младите почитатели на китайската култура от Варна ще се съберат в един от търговските центрове в града, за да отбележат заедно началото на Китайската нова година. В програмата на 8 февруари се включват варненските училища с преподаване на китайски език СУ "Св. Климент Охридски", СУ "Димчо Дебелянов", ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, IV ЕГ „Фр. Жолио-Кюри. Те учат китайски под ръководството на Ту Личин (Лиса), специалист по преподаване на китайски език на чужденци. Специално за събитието в морския град пристигат и студенти и преподаватели от Институт „Конфуций“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Събитието с начален час 15 е с вход свободен и е отворено за всички, които искат да обогатят знанията си за една от най-старите световни култури. В програмата ще прозвучат вокални изпълнения на варненските ученици на Лиса от Четвърта и Пета езикова гимназия. Ще ги последва демонстрация на възпитаниците на у шу клуб „Шън Лун“, традиционни участници в събитията на общността от приятели на китайската култура във Варна. Самата Лиса ще поднесе свое изпълнение на музикалния инструмент хулусъ (Hulusi / 葫 芦 丝). Това е традиционен китайски музикален инструмент с необичайна форма - използва малка кратунка и три успоредни флейти, за да пресъздаде сложна тоналност с характерно меко звучене. Името на инструмента е показателно - състои се от две части: Hulu, което означава кратунка, и Si – коприна, което се отнася за мекото звучене.

Демонстрация ще направи клуб "BDS, Винг Чун" – България. Винг чун е бойно изкуство с над 300-годишна история, създадено и развито в Китай. Във винг чун се използва едновременност на нападението и защитата - защитата е нападение и нападението е защита. Стилът е придобил най-голяма популярност миналия век в лицето на гранд майстор Ип Ман. Най-известният му ученик е Брус Лий. Други известни личности, трениращи винг чун, са Джеки Чан и Робърт Дауни-Джуниър.

Уъркшоповете на доброволците от Институт „Конфуций“ във Велико Търново, ще запознаят гостите с традиционни китайски изкуства, калиграфия, връзване на възли, изрязване на хартия и други умения.

Китай е прочут със своите акробати. Полуфиналистката от последното издание на тв формата „България търси талант“ – малката Адриана Хаджитенева, ще пренесе публиката в атмосферата на акробатичното шоу.

Майстор Шън Вей, който има свой кабинет в Двореца на културата и спорта, също ще вземе участие в празника. Докторът е виден майстор на "тай чи" и заедно със своите възпитаници наскоро дори засне кратък боен филм на тази тема. Бавните и красиви форми на "тай чи" ще сложат край на новогодишния концерт на китайската култура.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10