Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет огнища на африканска чума по свинете от 2018-а насам

Снимка: БТА

Десет са огнищата на африканска чума у нас от 2018 година досега в индустриални ферми. Интензивността на разпространение на заразата сред дивите свине обаче се увеличава, като достига до 8 процента в момента. Tова съобщи във Варна министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя участва в Осмата национална среща на земеделските производители в България, която се провежда и днес в "Златни пясъци".

Тя коментира дали и България може да се справи с африканската чума, както това се случи в Чехия:




Министър Танева каза още,че отглеждането на свине от частни стопани в т.нар."заден двор" е възможно само ако се спазват строги мерки за биосигурност.

Кръгла маса „Решения за превенция, ограничаване и справяне с разпространените болести африканска чума по свинете" ще се проведе в рамките на Осмата земеделска среща днес. Тя започва от 16 часа. Нормативни промени за повишаване на биосигурността в животновъдните стопанства и актуална информация за епизоотичната обстановка по отношение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС)  в Европа, Балканския регион и у нас са част от темите, които ще обсъждат специалистите.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

До месец приключват спешните ремонти на улиците във Варна

До месец трябва да приключи рехабилитацията на всички улици във Варна, за които ремонтите са неотложни. Кърпенето на настилката в районите "Одесос" и "Приморски" започна от днес, каза за Радио Варна Пламен Китипов, зам.-кмет по инфраструктурата. Представители на фирмите изпълнители и общинската администрация вече са направили обход и са маркирали..

публикувано на 28.05.24 в 12:13

Ремонти на две улици в Кранево наесен са с осигурено финансиране

Община Балчик подписа споразумение за финансиране ремонта на част от водопроводната мрежа в село Кранево. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще отпусне 1.5 милиона лева за рехабилитация на ВиК инфраструктурата за 720 метра по улица "Дунав" и участък от 340 метра по улица "Приморска" в крайморското селище. Предвидено и цялостно..

публикувано на 28.05.24 в 11:45

Варна е втора след София по размер на средната заплата

Варна е на второ място след София в страната по размер на средната заплата. Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за януари 2024 г. е 1 959 лв., за февруари - 1 971 лв. и за март - 2 078 лева. По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2024 г. - 2 003 лв., отчита от статистиката. Най-високо е заплащането..

публикувано на 28.05.24 в 11:23

Започна ремонтът на пътя между селата Захари Стояново и Дуранкулак

Започна ремонтът на пътя между селата Захари Стояново и Дуранкулак, община Шабла, който стана повод за поредица от протести на местните жители. Петкилометровата отсечка е най-краткият път до плажовете на морската община от областния център Добрич и не е бил ремонтиран от години. Две фирми с четири групи работят по полагането на изцяло нова асфалтова..

публикувано на 28.05.24 в 11:19
Снимката е илюстративна.

Разбиха наркооранжерия в местност край Варна

Варненец на 40 години е задържан след бързи оперативни действия на Криминална полиция при ОДМВР Варна. Служителите на реда са влезли вчера, около 12 часа в обитаван имот от задържания - в местността Манастирски рид. Там полицаите са установили изградени оранжерии за отглеждане растения от рода на конопа.  В две от стаите е била изградена вентилационна..

публикувано на 28.05.24 в 10:34

Близо 2 часа закъснява бързият влак от София за Варна

Близо 2 часа закъснява бързият влак от София за Варна, съобщиха за Радио Варна от Министерството на транспорта. Причината е свързана с ремонта, който се извършва на Централна гара София. Снощи е правен ремонт  на компютърната централизация на жп-стрелките, имало е проблем, който е бил отстранен и той е причината за закъснението, обясниха от..

публикувано на 28.05.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Катастрофа затруднява движението по Аспаруховия мост

Катастрофа между два леки автомобила е станала на Аспаруховия мост във Варна в платното към града. Образувала се е колона от чакащи коли, която започва от кръговото кръстовище до районното кметство и стига до средата на Аспаруховия мост. Няма пострадали хора.

публикувано на 28.05.24 в 07:46