Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даряваш кръв - получаваш билет

Снимка: ВМА

Първата за годината кампания за кръводаряване „Дари кръв – вземи билет“ организира в сградата на Българският Червен кръст във Варна. Основни организатори на събитието са доброволците от Младежката структура на БЧК.

Благодарение на подкрепата на екипа на Intelligent Music Project първите 20 кръводарители ще получат като благодарност билет за премиерния им концерт в България. Той ще се състои с участието на Саймън Филипс, Рони Ромеро и Ричард Гризман на 21 февруари във Фестивалния и конгресен център във Варна. Кампанията „Дари кръв,вземи билет” започна пред 2017 година и има за цел да мотивира младите хора да станат доброволни кръводарители.

Д-р Лили Стефанова работи в Кръвния център във Варна от над 23 години. "Нужни са около 16-18 хиляди кръводарители на година. И тази нужда нараства всяка година, защото пациентите в болниците се увеличават. Трябва да помислим за младежите, които са сред нас. Когато се изгради една политика още от 18-годишна възраст, ще изградим традиция сред младото поколение. Нещо, което ще бъде изключително полезно", посочи тя:



Даниела Стойнова попита какво мислят за този хуманен акт доброволците от Младежкия червен кръст Зоя Мандева, Калоян Бялков и Евдокия Борисова.

"Бихме приветствали хората, които се колебаят дали да дарят кръв и се притесняват от това, да опитат! В обществото не се говори много на тази тема", коментираха младежите.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа официална среща с Марго (Фотогалерия)

Двумесечното леопардче Марго, което се роди във Варненския зоопарк през юли, беше официално представено днес от директора на общинското предприятие "Зоопарк и спасителен център" Иванка Стоянова. Това е второ раждане за майката Киара, която е на 11 години, и за бащата Икар. Двойката пристигна във Варна преди две години от Словакия на размножителен..

обновено на 09.10.24 в 16:31

Нобелът за химия е за моделиране на протеините с изкуствен интелект

Нобеловата награда за химия беше присъдена на американеците Дейвид Бейкър и Джон М. Джъмпър и на британеца Демис Хасабис, за техните изследвания на протеиновите структури. Бейкър е отличен „за компютърно проектиране на протеини“, а Демис Хасабис и Джон М. Джъмпър - за работата им по „предсказване на протеинови структури“ с помощта на изкуствен..

публикувано на 09.10.24 в 14:49

В Сенокос пак са без вода

Очакваме от управляващите да наблегнат на малките населени места. Това коментира кметът на балчишкото село Сенокос Красимир Георгиев по повод ниската активност от последните извънредни парламентарни избори на 9 юни т.г. и очертаващата се такава и на поредните такива на 27 октомври 2024 год. „Нашето село последно гласуваха под 30 на сто. Хората..

публикувано на 09.10.24 в 14:28

Бизнесът скочи срещу драстичните разходи и дефицита на държавата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изразява дълбока загриженост относно състоянието на публичните финанси в страната, особено по отношение на неконтролираното увеличение на бюджетните разходи и дефицит. Това се казва в декларация на работодателската организация. Пълният текст на декларацията гласи: „Според представената..

публикувано на 09.10.24 в 13:15

Безплатна кампания за изследвания на рак на маточната шийка в АГ Болница Варна

АГ болница във Варна „Проф. д-р Д. Стаматов“ започва скринингови прегледи и изследвания за злокачествени новообразувания на маточната шийка. Програмата е в изпълнение на националната програма за превенция на хроничните незаразни болести.  Ракът на маточната шийка е определен като рак на младите, защото заема второ място по честота на злокачествени..

публикувано на 09.10.24 в 12:35

Няма грип в момента, първите вируси идват през ноември, епидемия евентуално януари

Костваше ни доста време да убедим управляващите, че програмата за ваксиниране си заслужава, тя тръгна много добре, слава Богу. Бавният и постепенният ръст на ваксиниране го запазваме. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, предаде БГНЕС. Ние сме с най-добрите показатели в Европа, ние ще достигнем тези 23,3% ваксиниране..

публикувано на 09.10.24 в 12:00

Павилион в Несебър ще предава данни за чистотата на Черно море

Информационен дигитален павилион в Несебър ще предава актуални данни за изследванията и чистотата на Черно море. Той ще бъде поставен в района на пристанището, а информацията ще се предава в реално време от подводните платформи за мониторинг, съобщават БТА, като се позовава на общинския пресцентър. Зад реализацията на проекта стоят учени от Техническия..

публикувано на 09.10.24 в 11:00