Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холивудски вълнения тази нощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази нощ предстои церемонията по раздаването на най-престижните кинонагради в Холивуд – “Оскар”. С поглед назад към фаворитите на последните награди /които вече са твърде много дори и за самите актьори/, откровено могат да се набележат тазгодишните фаворити, коментира БГНЕС. В центъра на вниманието застават „Жокера“ на Тод Филипс, „1917“ на Сам Мендес, „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино, „Брачна история“ на Ноа Баумбах, и „Джоджо Заека“ на Тайка Уайтити.

Голямата изненада на тазвечершната церемония безспорно ще бъде южнокорейската лента “Паразит”, който вече има шест номинации за “Оскар”.

Филмът на Понг Джун Хо получи номинации в категориите за най-добър филм. Според различни кинокритици нищо чудно Хо да бъде удостоен със заветната статуетка като подарък за 100-годишнината на корейското кино. Южнокорейският филм вече получи голямата награда на фестивала „Златна Палма“ в Кан миналата година, както и „Златен Глобус“ за най-добър чуждоезичен филм.

При актьорските категории пък прогнозирането на победителите също не е трудно – безспорно основната конкуренция при дамите ще е между Лора Дърн (за „Брачна история„) и Рене Зелуегър („Джуди„). Киноакадемията е поставена пред огромна дилема в актьорските категории за главна мъжка роля, където битката е особено оспорвана – там конкуренти са Антонио Бандерас, Лео ДиКаприо, Хоакин Финикс, и др. При режисьорите ситуацията е същата – изборът между Мартин Скорсезе, Сам Мендес, Куентин Тарантино, Тод Филипс и Понг Джун Хо, също ще е изключително труден.

Любопитни факти за церемонията:

Най-вероятно Хоакин Финикс няма да може да занесе смокинга си, с който получи наградата на Британската киноакадемия, заради малкото време между двете церемонии. Заради ролята си на Жокера, Финикс е най-очаквания гост на церемонията.

– За първи път тази година церемонията по раздаване на престижната статуетка ще се проведе по-рано от обичайното, като мярка срещу ежегодно спадащия й рейтинг.

В очакване на тазвечершната церемония изследователите на наградите разкриват любопитни факти пред Би Би Си:

– Скарлет Йохансон е едва 12-ят изпълнител с две номинации за “Оскар” за роли в една и съща година. Тя ще се състезава в категориите за главна и поддържаща женска роля за ролите си съответно в “Брачна история” и “Джоджо Заека”.

Йохансон, обаче, не е единствената с по две актьорски номинации в една и съща година. Такива имат и Сигърни Уивър (през 1989), Ал Пачино (1993), Ема Томпсън (1994), Джейми Фокс (2005), и Кейт Бланшет (2008).

– Фаворитка за “Оскар” е бившата “Бриджит Джоунс” – Рене Зелуегър, с ролята си във “Джуди”, който, обаче, не е сред номинираните за престижната награда.

– Ако спечели Оскар, Синтия Ериво ще достигне постижението на досегашния рекордьор Джейми Фокс, който е най-младият носител на наградите “Еми”, “Грами”, “Оскар” и “Тони”.

Ако спечели, 33-годишната актриса ще попълни колекцията си с отличия за телевизия, музика, кино и театър. Синтия Ериво има 2 номинации за наградата – за най-добра актриса за “Хариет” и за песен от филм за тематичното парче “Stand Up”.

– Режисьорът Сам Мендес е номиниран в категорията за най-добър режисьор. Той спечели отличието за първи път за работата си над филма “Американски прелести” (1999). Наградата му е почти сигурна заради хита “1917”, който иначе има общо 10 номинации за наградата.

– Семейство режисьори с отделни номинации в една и съща категория – Грета Гъруиг и Ноа Баумбак, които са заедно от 2011 г. и имат дете, се изправят един срещу друг.

Сред претендентите за най-добър филма са “Малки жени” на Гъруиг и “Брачна история” на Баумбак. Те са съперници в номинациите в сценарните категории – Гъруиг ще се съревновава за приза за адаптиран сценарий, а Ноа Баумбак – за оригинален. Шансът им да грабнат наградата, обаче, е минимален, тъй като Академията много рядко отличава филми, чийто режисьори не са номинирани.

– Джонатан Прайс е единственият сред номинираните петима души за главна мъжка роля, който се превъплъщава в реална личност – папа Франциск във филма “Двамата папи”.

Останалите му конкуренти – Леонардо ди Каприо, Антонио Бандерас, Адам Драйвър и Хоакин Финикс пресъздават измислени персонажи.

– Средната възраст на номинираните в категорията за най-добър поддържащ актьор е 71 години. Иначе досега средната възраст на победителите бе около 49 години. Сега най-млад сред номинираните е 56-годишният Брад Пит, който ще си оспорва отличието с Том Ханкс (63), Джо Пеши (76), Ал Пачино (79) и Антъни Хопкинс (82).

И петимата претенденти вече са носители на наградата, като тази на Пит е продуцентска, а на другите – актьорски.

– До момента два филма се очертават като фаворити в категорията за най-добър филм – военната драма “1917” и социалната сатира “Паразит”.

– Авторката на песни Даян Уорън ще е човекът с поредни номинации за Оскар, но нито един спечелен. Дали тази година ще има късмет, ще се разбере на церемонията довечера.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток

На 20.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - карето, заключено между бул. Чаталджа, ул. Ген. Колев, ул. Иван Аксаков и ул. Цар Асен, електрозахранени от ТП 64 и ТП 416. Временни смущения в..

публикувано на 20.05.24 в 05:00

Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж

                                        Две тежки катастрофи в рамките на два часа във Варна Пешеходец на видима възраст 60 години е загинал на място , след като е бил..

публикувано на 19.05.24 в 18:45

Плочи с кауза за "Аз Вярвам и Помагам!"

За пореден път колекционери и търговци от цялата страна се събират в подкрепа на благородната кауза "Аз Вярвам и Помагам!"  Датата е 19.05,  неделя от 11.00-18.00 на добре познатото място под асмата срещу Старбъкс.  Не е нужно да си колекционер на грамофонни плочи, нужно е да имаш голямо сърце и да подкрепиш каузите на хората от Кампанията..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
снимката е илюстративна

Издирват трима моряци от кораба MOHHAMMED Z

Трима моряци от кораба MOHHAMMED Z се издирват, а осем от екипажа са  спасени, след сблъсък с друг кораб край бреговете на Румъния -съобщиха от Морската администрация във Варна. Корабът MICHEL, който плава под флага на Коморските острови, е в пристанище Варна, тъй като товарът -тръби от Украйна, е с тази локация. Най-вероятно именно MICHEL е..

публикувано на 19.05.24 в 12:11

Регионалната здравна инспекция Добрич организира бдение със свещи тази вечер пред сградата на Младежкия център

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май.  Мотото на международната кампания тази година е „Помним! Приемаме! Подкрепяме!”. По този повод РЗИ Добрич организира днес бдение със свещи от 20.00 часа пред Младежкия център „Захари Стоянов“. Те канят жителите на града..

публикувано на 19.05.24 в 11:16

Варна откри туристическия сезон с голям концерт на входа на Морската градина

Пожелавам силен и успешен туристически сезон. Община Варна организира разнообразна програма, наситена с много фестивали, концерти и културна програма. Хубаво лято на всички, каза кметът на Варна Благомир Коцев. Подробности за фестивалите във Варна от разговора на Даниела Стойнова с кмета Коцев: Община Варна даде старт на летния..

публикувано на 19.05.24 в 11:04

На 19 май жителите на Балчик да се оглеждат за дарове от националната кампания "Зелено четене"

В четвъртото издание на Национална кампания "Зелено четене" Балчик се включва чрез читалище "Васил Левски".  На 19 май жителите и гостите на Белия град да се оглеждат за книгодарове, приканва за участие читалищният секретар Елица Стайкова. Петдесет български автори са дарили свои книги, които тя се надява да достигнат до повече хора. Търсете ги..

публикувано на 19.05.24 в 10:11