Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протоколите за лекарства по Здравна каса ще се издават за цяла година

Снимка: Ани Петрова

С промени в реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания, пациентите ще могат да получават протоколите си за цялата календарна година, а не както досега за шест месеца, съобщават от БГНЕС.

До сега пациенти с хронични заболявания на всеки 6 месеца трябва да посещават своя ендокринолог за издаване на нов протокол, който да заверят в Здравната каса, след това да го представят на личния си лекар, който да издаде рецепта за пред аптека. С промените пациентът вече ще може веднъж в годината да посети съответния лекар-специалист и да получи годишен протокол.

Промяната е в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания.

От НЗОК заявяват, че промяната е изцяло в полза на пациентите, като тя отразява възможността протоколите за предписване на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания да се издават в количества за не повече от 365 дни по преценка на лекаря специалист.

Тази промяна обаче няма отношение към рецептите, издавани от общопрактикуващите лекари. Така че пациентите все още ще трябва да посещават джипито си на всеки 3 месеца, за да получи рецепта, с която да получи безплатното или лекарството с доплащане от аптека, работеща с Касата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът "Триумф" е големият победител на фестивала "Златна роза"

Филмът "Триумф" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, с участието на Мария Бакалова, е тазгодишният победител в категорията за пълнометражен филм във фестивала "Златна роза".  Лентата разказва за секретна работна група от високопоставени офицери от българската армия , ръководена от ясновидка, която започва да копае дупка в търсене на..

публикувано на 26.09.24 в 20:15

ОбС-Варна не прие отчета на Двореца на културата и спорта

Местният парламент във Варна прие годишните финансови отчети на повечето общински дружества за 2023 г. На днешното заседание бяха одобрени финансовите резултати на 11 лечебни заведения и 5 търговски дружества. Приемането на отчета на „Двореца на културата и спорта“ беше отложено заради изнесена от трибуната на зала „Пленарна“ информация от съветник за..

публикувано на 26.09.24 в 17:06

ОбС-Варна реши: 2 млн. лв. общински средства отиват за "Градски транспорт"

Общинският съвет във Варна даде съгласието си за финансиране под формата на заем в размер на 2 млн. лева на „Градски транспорт“. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Община Варна за 2024 г. за компенсиране на намалените доплащания по приетата Икономическа рамка за тази година, уточняват от общинския пресцентър. Сумата ще бъде възстановена на..

публикувано на 26.09.24 в 15:45

С близо 2,5 млн. лева ремонтират тръбата във Варненското езеро

Близо 2,5 млн. лева ще бъдат осигурени от общинския бюджет по проекта за ремонта на напорния тръбопровод за отпадни води на дъното на Варненското езеро.  Средствата за възстановимо ДДС, които не се покриват от държавата, бяха гласувани с пълно единодушие на днешното заседание на местния парламент.  Проектът е включен в Инвестиционната програма за..

публикувано на 26.09.24 в 15:37

Благомир Коцев: Работим по идеята за създаване на общинско предприятие за сметопочистване

Общинската администрация във Варна работи по предложение за създаване на общинско предприятие за сметопочистване. В момента се събира и анализира информация, черпи се пример от други общини в България, за да бъде внесено за разглеждане в ресорните комисии на Общинския съвет. Това каза по време на днешното редовно заседание на съвета кметът Благомир..

публикувано на 26.09.24 в 15:27
Снимката е илюстративна

В петък затварят за три часа ул. „Арх. Манол Йорданов“

На 27 септември, петък, от 9 до 12 часа ще бъде затворена за движение на автомобили ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна. Причината за затваряне на улицата е полагане на долен слой асфалт по пътното платно. Припомняме, че ул. „Арх. Манол..

публикувано на 26.09.24 в 15:18

Създават нови социални услуги в кв. "Възраждане"

Общинският съвет на Варна одобри кандидатурата на града за създаване на три нови социални услуги, включително два центъра за резидентна грижа за пълнолетни с интелектуални затруднения и център за специализирана подкрепа на хора с увреждания и техните семейства.  Проектът е част от реформата за деинституционализация на грижите за хора с увреждания и..

публикувано на 26.09.24 в 14:40