Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стефка Свещарова: Пиенето на вино трябва да е споделено

Снимка: Мартин Кръстев

"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.

Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.

В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.

- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?

Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.

- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?

В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.

Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и хранаОсмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.

Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатните концерти на сцена „Раковина“ продължават и през август

Разнообразна музикална програма и фолклорни танцови изпълнения от български и чуждестранни артисти очакват варненци и гостите на града и през целия месец август. В безплатните концерти на сцена „Раковина“ в Морската градина ще звучат класика, стари градски песни, изпълнения на участници от МФФ „Варненско лято“, певчески групи към различни социални..

публикувано на 29.07.25 в 19:57

Спасител: През август морето става опасно, там, където няма вълни, има мъртво вълнение

През август морето се променя и става опасно, припомня спасителят Стефан Калинков, който допълни, че по това време явлението е често срещано. Където има мъртво вълнение, няма вълна, така хората се подлъгват и влизат в капана на теченията, които дърпат навътре, обясни спасителят. Най-много опасности крият зоните около брега. Мъртвото вълнение е морско..

публикувано на 29.07.25 в 16:26

Пожарникари от Варна помагат в борбата с огъня в Тополовградско

Трима пожарникари от Първа районна служба във Варна помагат в гасенето на пожарите в Тополовградско. Ивайло Янчев посреща 42-рия си рожден ден на терен. Половината от живота му досега е преминал в борба с пламъците. Избира благородната професия преди 21 години. Обстановката около село Срем остава сложна, сподели той. Работят по график. Нямат пълен поглед..

публикувано на 29.07.25 в 14:49

„Децата избират“ – проект на двама братя за здравословно хранене в училище

В средата на лятната ваканция двама братя създадоха лична, но и обществена кауза „Децата избират“. В основата й е здравословното хранене в училищата, нещо, което липсва, за сметка на всички вредни храни и напитки, които могат да се купят в близост до образователните институции. „Децата избират“ е лична и обществена кауза, родена от..

публикувано на 29.07.25 в 13:55

Защо постоянната практика е ключът към усъвършенстване в трейдинга на финансовите пазари?

В трейдинга, както и в музиката, не ставаш добър, като просто четеш ноти. Можеш да изгледаш сто видеа, да изслушаш десетки експерти, но докато не започнеш сам да търгуваш, теорията си остава... просто теория. Практиката е инструмента, който изглажда суровите ръбове на знанията и ги превръща в приложими умения. Интуицията не е дарба, а резултат от..

публикувано на 29.07.25 в 11:35

Как да изглежда лицето ви по-младо

С възрастта кожата на лицето започва да губи своята плътност, еластичност и сияние. Това е напълно естествен процес, предизвикан от забавянето на клетъчната регенерация, спад в производството на колаген и излагане на външни фактори като слънце, замърсяване и стрес. Въпреки че времето не може да бъде спряно, съществуват редица професионални подходи и..

публикувано на 29.07.25 в 09:48

Безплатни турове организира Парк-музей „Владислав Варненчик“

На 4 август (понеделник), датата на която през 1935 г. цар Борис III прерязва лентата на новопостроения мавзолей на полско-унгарския крал Владислав III, Парк-музей „Владислав Варненчик“ ще работи извънредно с обичайното си работно време от 10:00 до 17:30 часа и входни такси. По случай 90-ата годишнина ще бъдат проведени два безплатни музейни тематични..

публикувано на 29.07.25 в 07:35