Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акордеонистът Стефан Георгиев: Няма да ядеш чужда мъка!

| обновено на 17.03.20 в 10:47
Стефан Георгиев

„Няма да ядеш чужда мъка!“, тази силна заръка помни от баща си известният добруджански акордеонист Стефан Георгиев. „Няма да ядеш духа на хората. Трябва да ги защитаваш. Да не се отнасяш грубиянски.“ - бащините съвети на този буден човек, коларо-железар - Георги Стефанов, и до ден днешен съпътстват обичания музикант.

Стефан Георгиев и съпругата му Атанаска СтаневаСтефан Георгиев е от село Ангеларий, Тервелско. Може да кажем, че е потомствен музикант и в доказателство да впрегнем фактите: чичо му Георги, както и братовчедите му – Пенчо и Кольо, са свирили на хармоника. Майка му Вълкана Стоянова, но не известната тракийска певица, също е пеела. Нейният баща пък е бил прочут гайдарджия. Първата си хармоника Стефан получава на десет години. Продава им я Пенчо Парашкевов с думите „Вземи хармониката и я сложи на гърба си. Нека винаги да е с тебе и където можеш, сваляй я и свири, учи се!“. Думите са цитирани от краеведа Атанас Пеев в книгата му „Майстори на добруджанската народна музика“. И съвсем основателно авторът нарича Стефан Георгиев „виртуоз на добруджанската народна музика“. И тук не се визира конкретно невиждани и нечувани технически умения, смайваща бързина и т.н. Тук става дума за избора да се посветиш на фолклорния диалект, който обичаш безрезервно -  добруджанската инструментална музика. Акордеонистът остава верен на този стил през целия си живот: и на съборите, и сватбите, на които свири още като младеж; с акордеона не се разделя и като войник в Дома на народната армия в Сливен; а най-вече и като титулярен музикант в Ансамбъл „Добруджа“, постъпвайки още през 1966 г. В този ансамбъл преминава целия му творчески път, до пенсионирането.
И днес 77-годишният акордеонист живее в Добрич със съпругата си добруджанската певица Атанаска Станева. Винаги е приятна срещата с тяхното семейство, повод да поговорим за Добруджа и добруджанската музика, за „онова време“, а и да послушаме хубава музика.

Интервюто със Стефан Георгиев и музиката му чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години Фондация „Радост за нашите деца“ – години на доверие

20 години от създаването си празнува днес варненската Фондация „Радост за нашите деца“. На 4 юни 2004 година седем майки на деца с увреждания, водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им, решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза.  Тогава липсват социални услуги насочени към родители с деца със..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  днес и утре (4 и 5 юни) в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде..

публикувано на 04.06.24 в 08:30

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00