Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Толеранс за индивидуално бягащите и колоездачи, поискаха спoртни клубове

В специална Декларация за индивидуален спорт на открито, адресирана до всички отговорни институции, спортни клубове се обявиха за толеранс към индивидуално практикуващите бягане, колоездене, триатлон, туризъм.  Те се аргументират факта, че това ще поддържа практикуващите в здравословна физическа форма. 

"Следим подробно ситуацията навсякъде по света и в България. Забелязваме, че на много места с много повече заразени и починали, се вземеат много тежки мерки, но изрично се упоменава, че може да се практикува индивидуален спорт - бягане, колоездене, вкл. разходки. Сред природа, в паркова среда, дори в града, стига хората да са най-много по двойки. Става дума за поддържане на една добра физическа и психическа форма', каза Цоньо Пенев, основател на Клуб „Зелена стъпка”-Разград, организатор на традиционния Лудогорски маратон, трансграничния маратон от Крапец до Вама веке в Румъния и обратно, както и на бягането на пясък „Камчийски пясъци” през лятото.  По думите му това работи, ако всички са на дистанция един от друг и нямат контакт. Ако всички се приберат вкъщи и на улицата няма никой, това с нищо не би помогнало. Ако се спазва голяма дистанция и всеки намали контактите си, дори го преустанови с всички, освен със семейството и ако има някаква голяма необходимост във връзка с неговата работа. 

Декларацията на клубовете публикуваме по-долу без редакторска намеса. Цялото интервю чуйте в звуковия файл:



До 

Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов,

Министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев,

Министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев,

Председателя на кризисния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски,

Уважаеми господа,

Ние сме клубове, развиващи любителския спорт на открито - бягане, колоездене триатлон, туризъм и др. Категорично подкрепяме усилията за справяне с кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Сами отменихме всички събития, които бяхме предвидили за този период и препоръчваме на членовете си стриктно да спазват предпазните мерки.

Като организатори на спортни събития сме прекратили всякакава подобна дейност още преди да буде въведено извънредното положение. Имаме опит от м.г., когато заради епидемията от чума по свинете се наложи да преместим датата на провеждане на Лудогорския маратон. 

Дисциплината е много дълбок въпрос. Тези мерки, които са наложени  целят да възпрепятстват част от хората, защото смисъла на това е да има по-малко хора на улицата, но не е задължително всички да бъдат бъзпрепятстване. Ясно е, че това работи когато хората са на дистанция един от друг и нямат контакт. Ако всички стоят по къщите си и няма никой на улицата, това с нищо не би помогнало. Би помогнало, ако всеки е достатъчно отговорен и спазва голяма дистанция, намали контактите си, дори ги преустанови с всички, освен със семейството си, или ако има някаква голяма необходимост във връзка с неговата работа.   

Обръщаме се към Вас, за да привлечем вниманието Ви към важен въпрос. В условията на социална изолация, индивидуалният спорт на открито е една от малкото активности, които са с нисък риск, но със съществено значение за опазването на физическото здраве и духа на населението. Бягането в парка или планината, когато е индивидуално и не нарушава забраната за събиране на повече от двама души, както и колоезденето - в града или извън него, позволяват на практикуващите ги да запазят физическата си форма, да дишат чист въздух, да прекарат време на слънце. Доказано е, че подобни активности спомагат за поддържането на висок тонус и по-слаба податливост към заболявания.

Затова е от ключово значение, дори при налагане на още по-строги мерки, индивидуалният спорт на открито да остане разрешен - разбира се, при спазване на определени условия. Би трябвало той да бъде позволен и в парковете, затворени за друг тип посещение.

Евентуалната му забрана би имала много негативен ефект както в краткосрочен, така и в дългосрочен план - знаем, че спортът е най-добра превенция за много заболявания, сред които сърдечносъдови, диабет тип 2 и др., а наличието на точно тези заболявания прави хората податливи на усложнения при всякакви вирусни инфекции. 

Мислим, че дори е разумно държавата да насърчи хората да практикуват индивидуален спорт, като избягват популярните места, а се насочват към такива, в които няма други хора. Самите ние отправяме стриктни препоръки към членовете си - да спортуват сами, да се разминават на разстояние с други спортуващи, да избягват ръкостискания и какъвто и да било друг физически контакт, да не докосват повърхности, а ако им се наложи да почистват ръцете си, да тичат или карат колело, но да не ползват уредите за уличен фитнес, които са докосвани и от други хора, да не прекаляват с тренировките, за да не отслабят имунитета си и да тренират само ако се чувстват във форма.

Припомняме, че в нито една от европейските държави, въвели най-строги мерки заради COVID-19, индивидуалният спорт на открито не е бил изцяло забраняван. 

Италия и Испания ограничиха спортното колоездене едва когато болниците се препълниха, водени от логиката, че ако колоездач претърпи инцидент няма да има къде да бъде лекуван. Но дори и в тази обстановка не забраниха бягането. Надяваме се и тук индивидуалният спорт на открито, който не носи рискове, да остане разрешен.

С уважение:

Цоньо Пенев,

Председател на Спортен клуб  “Зелена стъпка”

Еленко Еленков

Председател на Спортен клуб “Бегач”

Владимир Димитров

Председател на СНЦ "Зелена Странджа"

Николай Колев

Управител на Спортен клуб “Ай рън”

Димитър Димитров

Сдружение “Екско Клуб

Любомир Спасов, 

Председател на клуб "Школа за характери" 

Любомир Попйорданов,

Байк енд Рън за Чепън




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна отбелязаха деня на олимпизма (ВИДЕО)

Във Варна отбелязаха международния ден на олимпизма със специално шествие и среща с олимпийския шампион Ивайло Маринов. На срещата с учениците от спортно училище присъства и вицеолимпийският шампион от Москва по свободна борба Иван Янков. Гост беше директорът  на дирекция "Спорт" Кристиан Димитров, директорката на спортното училище Евелина Янчева, както и..

публикувано на 24.06.24 в 14:24

Паисий Любенов: За две години направихме добър облик на клуба (ВИДЕО)

Състезателите по кану каяк на варненския клуб "Черно море Бриз" се завърнаха с доста отличия от държавния отборен шампионат в Русе. Възпитаниците на треньора Паисий Любенов спечелиха три купи от престижното състезание.  Клубният президент Александър Григоров направи отлично гребане на 500 м и се класира втори. Главният треньор Паисий Любенов..

публикувано на 24.06.24 в 11:55

Унгария направи невъзможното

Унгария стигна до драматична победа с 1:0 над Шотландия и така запази шансовете си за класиране за осминафиналите на ЕП. Резервата Кевин Чобот реализира победния гол в десетата минута наВ 78-ата нападателят на унгарците Барнабаш Варга напусна терена на носилка.

публикувано на 24.06.24 в 10:52

Варненски ватерполист с престижна награда

Варненец стана най-добър играч на мача Бразилия - България на световното по водна топка.Ватерполистът на варненския "Комодор" - Владимир Станков, бе обявен за най-полезен играч (MVP) в двубоя от световното по водна топка в Малта между България и Бразилия. Срещата завърши 10:9 в полза на кариоките.Станков огорчи на три пъти вратаря на бразилците...

публикувано на 24.06.24 в 10:51

Лудогорец с успех в контрола

Лудогорец записа престижен успех в контролен мач – 1:0 срещу 22-кратния шампион на Словакия Слован Братислава. Единственото попадение реализира Ивайло Чочев след час игра след изцяло българска комбинация между Делев, Недялков и голмайстора. Срещата се забави с 35 минути заради катастрофа в тунел, която прати в голямо задръстване автобуса на..

публикувано на 24.06.24 в 10:50

Тея Николова на стотни от бронзовия медал

"На европейското по плуване в Белград показах, че съм конкурентна в Европа", това заяви състезателката на шампиона ПСК „Черно море” Тея Николова. На шампионата на Стария континент варненката , която тази година завърши с отличен успех Пета езикова гимназия и е приета да учи в САЩ, направи най-силното плуване в кариерата си. Тея стана пета в..

публикувано на 24.06.24 в 10:49

"Спартак"-Варна спечели първата си контрола

ФК „Спартак“ Варна победи ФК Добруджа с 1:0 в първата контролна среща от предсезонната подготовка. Двубоят в кк Албена бе неофициален дебют за старши-треньора Александър Томаш. В стартовия състав бяха пет играчи на възраст 20 г., а соколите стояха по-добре на терена след само една седмица подготовка. Даниел Начев отбеляза в 40-а мин когато шутира след..

публикувано на 23.06.24 в 11:45