Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата е добра възможност!

Едно от емблематичните варненски издателства също изпитва затруднения във време на криза. Работата е редуцирана, повечето от книжарниците не работят. Издателската къща ще се възползва от някои икономически мерки, предложени от правителството. Включва се и в националната инициатива "Купи една книга". Управителят Наско Якимов смята, че всеки бизнес трябва да потърси резерви в себе си, преди да започне да се оплаква от ситуацията.

За издателите никога не е било лесно, още повече в сегашната ситуация. Как се справя едно неголямо издателство като Вашето?

Като всички в страната – стремим се преди всичко да запазваме хората, намалихме работата, известен период не работихме изобщо, сега обаче продължаваме. Спазваме мерките, за да може хората да са здрави. Но така или иначе, трябва да се работи. Смятам, че всяка компания трябва да потърси резерви преди всичко в себе си, преди да започне да се вайка и да се жалва, че няма пари и нищо не може да направи.

Ще се възползвате ли от някои икономически мерки, предложени на бизнеса?

Точно това обсъждахме днес със счетоводството ни и смятаме да направим такъв опит. Дано успеем, защото трябва да се планира поне 2-3 месеца напред и то в условия, в които продажбите са намалели, голяма част от книжарниците са затворени, а това е основният канал, по който ние продаваме своята продукция – книги, детски игри, пъзели...

А ще се включите ли в инициативата „Купи една книга”? https://kupi1kniga.wordpress.com/

Да, вече се включихме. Това е нещо много хубаво, предполагам, че ще помогне. Надявам се да проявят интерес хората, още повече, че те сега имат повече време, като стоят вкъщи и дано да се обърнат към книгата. Аз съм оптимист, че българите четат. Не трябва да се оплакваме, че не се чете в България.

Интересна статистика от последните седмици сочи, че най- търсената книга е кулинарна, следват „Чумата” на Камю, „Любов по време на холера” от Маркес и други подобни заглавия. Как ще коментирате?

Ами това е някакво обяснение на ситуацията. Хората няма къде да излязат да се разходят, не могат да се видят с приятели, общуването само по телефона или чрез екрана не им е достатъчно и се търсят някакви възможности.

А книгата е добра възможност! Защото тя е минал опит. Човек дори да не преживее криза, а прочете книга, в която става дума за криза, той добива този опит, без да участва в него. Да не говорим за естетическата наслада, за това, че разговаряш чрез словото с умни хора, за емоцията, която може да се изпита. Аз съм сигурен, че много хора сега се обръщат към любими текстове от поезията, защото тя е концентрирано знание, концентрирана емоция, която помага сега. Хората са психически натоварени и им трябва не само разтуха, но и опора и биха могли да я намерят там.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20