Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се донорите на генетичен материал

| обновено на 07.04.20 в 18:24
3
Снимка: pixabay.com

През последните месеци има повече жени, които решават да дарят частица от себе си, за да ощастливят някоя друга жена, която дори не познават; да помогнат на някое семейство. Да сбъднат нечия мечта. Доброволно. 

 Хиляди двойки  по света и у нас минават през тежкия път на борбата за дете; с висенето в коридора или чакалнята пред лекарския кабинет; стаявайки мъка и надежда на кантар. Понякога в търсене на своя доктор, а понякога и очаквайки своя донор. 


Често с психическо рухване и физическо съвземане, или тези двете в обратната последователност, и пак така. До тогава, докато стане. 

С надежда този адски кръг да изчезне и да видят рая в очите на своето дългоочаквано бебе. 

Първото бебе, родено в добричката болница през 2020 година е момченце

Валентина Иванова е координатор на Фондация "Искам бебе" във Варна. Тя ръководи и донорската програма. 

Винаги е насреща за въпроси и отговори. Всеки делничен ден от 10 до 17 часа отговаря на номер: 0892 47 57 90. За всички, които имат нужда от донор или пък желаят да станат донор. 

С положителни новини днес отново на телефона:



Донорството е висш акт на съпричастност. 

При жените, решили да дарят яйцеклетки условията са да бъдат на възраст до 35 години и да имат едно живородено дете. Осъществява се лекарски преглед и се прави изследване на яйчниковия резерв.

При мъжете критериите са 18 плюс, а възрастта до 37-38 години.

Срещаме ви задочно с жена, която дарява своя генетичен материал на друго семейство и се чувства удовлетворена, че помага.

Чуйте още за жеста на донорството от репортажа на Ваня Славова:


Успех на всички семейства с репродуктивни проблеми!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Супермоделите от 90-те години остават носталгичен символ на женствеността и красотата

По време на Седмицата на модата в Милано суперомдели от 90-те години , сред които звездата Ева Херцигова, стъпиха на подиума на ревю на модната къща "Роберто Кавали"  и предизвикаха очаквана сензация.  Появата им бе не само почит към големия новатор в облеклото, променил концепцията за съвременната динамика на аутфита, но и полъх от една..

публикувано на 22.09.24 в 14:49

Идва есента

Днес в 15.43 часа ще настъпи астрономическата есен. Тогава Слънцето ще пресече небесния екватор през есенната равноденствена точка. Тъй като годината е високосна, есента започва с 18 ч. по-рано от 2023 г., когато започна на 23 септември в 09:50 часа...

публикувано на 22.09.24 в 08:07

Честваме 116 години от Независимостта на България

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа..

обновено на 22.09.24 в 07:27

В неделя с повече облаци

През нощта ще е предимно ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 8° и 13°, по крайбрежието до 16°. За Варна минимална температура около 15°. През деня облачността от североизток постепенно ще се увеличи, предимно средна и висока. Ще духа слаб до умерен вятър от север,..

публикувано на 21.09.24 в 15:19
Балчик

Балчик отбеляза 84 години от Освобождението си от румънска окупация

Вечна памет на героите, паднали за освобождението засвидетелстваха балчиклии днес по повод 84 години от Освобождението на града от румънска окупация. Кметът на Балчик Николай Ангелов прочете слово за историческата дата, отец Стратия и Яков отслужиха заукопойна молитва и благодарствен молебен, граждани и организации сведоха глави пред Паметника..

публикувано на 21.09.24 в 11:16

Архитекти от Полша споделят опит във Варна за обживяването на градската среда

Архитекти от Полша ще споделят във Варна своя опит в обживяването на градската среда и старинните сгради в рамките на второто издание на проект “Форум за Варна 2024 - добрите примери”, осъществяващ се от сдружение “Пространствата на Варна”. Зузана Мелчарек, Моника Коморовска, Патриция Войташчик и Мачей Гил, които работят както в институции,..

публикувано на 21.09.24 в 10:30

Акция по кръводаряване по случай рождения ден на първия у нас мобилен пункт за кръводаряване тази събота

Акция по кръводаряване с мобилния пункт организират на 21 септември 2024 г. от 9 до 16ч. на пл. "Севастопол" във Варна от РЦТХ – Варна и сдружение „Аз вярвам и помагам“. Поводът е една година от даряването на мобилния пункт за кръводаряване. Инициатори са сдружение "Аз вярвам и помагам",  каза за Радио Варна директорът на РЦТХ – Варна д-р Мирела..

публикувано на 21.09.24 в 09:50