Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите да стимулират децата за по-често раздвижване

| обновено на 08.04.20 в 14:33

Това съветва като превенция на гръбначните изкривявания педиатърът д-р Христо Кьосев, управител на Медицински Център за Рехабилитация и Спортна Медицина-Варна (МЦРСМ).
Мониторите на устройствата, от които децата се обучават да са на 40 см. от очите им, а когато пишат тетрадките да са също на 40 см. от погледа им, отбеляза д-р Кьосев. Много е важно, при малките, краката да не висят във въздуха, а да са на стабилна основа. Всяко кривене в ляво и дясно променя цялата анатомична ос на гръбначния стълб, подчерта специалистът.
"Знам, че има и дистанционни часове по физическо, но родителите са тези, които да  стимулират децата да са активни физически. Дори най-елементарните упражнения за раздвижване в домашни условия са ефективни, подхвърляне на топка, да направят шпагат, мост или нещо друго любимо", посъветва д-р Кьосев.
Запитан за рекламираните в момента в интернет коректори на стойката, представляващи колани през раменете, подобни на дръжки на раница, които да теглят раменете назад, д-р Косев отговори шеговито, че реклама на Мерцедес няма. Педиатърът уточни, че няма нищо против, но все пак е хубаво преди това да има една консултация с медицинско лице. Чуйте в звуковия файл цялото интервю на Мариела Димитрова:
МЦРСМ, известен като Спортния диспансер се прави лечение и профилактика на гръбначните изкривявания при децата. 360 деца са обхванати през м.г. в програмата. Тя включва триседмични ежедневни сесии с рехабилитатори за деца от предучилищна и училищна възраст. Тази година Програмата е започнала в началото на февруари и поради извънредното положение в момента е прекъсната. "С гръбначното изкривяване трябва да се работи в по-малка възраст, докато костната структура още не е израстнала. Тогава може по-добре да се повлияе на гръбначните изкривявания", съветва дългогодишният рехабилитатор в Спортния диспансер Мариана Иванчовска. Има много тежки форми на гръбначно изкривяване, които се отразяват и на вътрешните органи като сърце, бял дроб, а в по-леките случаи има дискомфорт, болки в гърба, ако е получено и плоскостъпие и болки в краката, каза за Радио Варна рехабилитаторът.
15-25% от децата на 7-14 годишна възраст са с неправилно телосложение, порочна стойка, сколиози, кифози, деформации на гръдния кош. Гръбначните изкривявания са 2 типа:

1. Функционални – без промени в структурата на гръбначния стълб.
Причини: прекаран рахит, акцелерация, обездвижване, водещо до хипотония, “претоварени” чанти на учениците от 1 до 4 клас, неправилен седеж на учебните чинове и работното място вкъщи, нерационално хранене. Те се коригират след отстраняване на причината, довела до това състояние.
2. Структурни – те са обект на лечение от ортопеди




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи юни във Варна (ПРОГРАМА)

Различни зони за игри, спорт и знания ще радват най-малките варненчета в Деня на детето – 1 юни. Те ще бъдат разположени в пространството между Община Варна, градинката на Търговската гимназия и Икономическия университет, което ще бъде затворено за автомобили.  За децата ще има сапунени мехурчета, тебешири, ластици за скачане и още много игри от..

публикувано на 31.05.24 в 18:57

В Белослав и Девня празнуват 1 юни с пътуващия фестивал "Лятно театро"

На 1 юни в Белослав и Девня гостува пътуващият фестивал "Лятно театро".  Събитието в Белослав започва в 10 часа на  площад “Възраждане” с анимация със забавни игри за малки и големи и продължава с куклено-театралния спектакъл "Повече от магия". Организаторите са предвидили и две работилници за развиване на въображението и сръчността. В "Шарена черга"..

публикувано на 31.05.24 в 18:43

Детски рисунки красят прозорците на Община Варна за 1 юни

В навечерието на Международният ден на детето – 1 юни, във Варна беше открита изложбата „Деца, които мислят за неща, които ги няма“. Рисунки, изобретения и приложни произведения на варненски деца на възраст между 3 и 7 години, са изложени върху самите прозорци на сградата на Община Варна и на Информационния център, който се ползва от граждани...

публикувано на 31.05.24 в 17:30

Отличиха най-хубавите междублокови градинки във "Владиславово" (СНИМКИ)

Оцениха труда на жители на кв. "Владислав Варненчик", превърнали междублоковите пространства в райски кътчета.  Първа награда в конкурса „Пъстро и създадено с любов" за оформяне на пространството пред блоковете в район „Владислав Варненчик“ във Варна спечелиха жителите на блок 205, вход В, второто място е за Геновева Христова от блок 222, вход 3, а..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Десетки награди за студентите в ТУ-Варна

Десетки са наградите, получени от студентите в Техническия университет във Варна през тази година. Висшето училище се гордее със студентите, заели призови места в националните олимпиади по програмиране, математика и електроника. „Имаме студенти с много добри прояви в областите на спорта и на изкуството“, каза за Радио Варна ректорът на..

публикувано на 31.05.24 в 11:15

"Българските птици през очите на един поляк" в Шабла

Изложбата „Българските птици през очите на един поляк“ ще бъде открита днес в Зеления образователен център в Шабла. Автор на експозицията е посланикът на Република Полша в България д-р Мачей Шимански. Жителите и гостите на Шабла ще имат възможността да разгледат изложбата от фотографии на д-р Шимански, която ще бъде открита официално тази..

публикувано на 31.05.24 в 10:44

31 май - Световен ден без тютюнопушене

Мото: „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. Всяка година на 31 май СЗО отбелязва Световен ден без тютюнопушене. По данни на СЗО във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13- 15 години използват тютюн.  В..

публикувано на 31.05.24 в 06:15