Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен "Час по физическо" с БГ Бъди активен

| обновено на 23.04.20 в 08:50

Поредица от видео тренировки за деца има амбицията да раздвижи българските ученици, които сега учат от вкъщи. Програмата „Час по физическо“ е инициатива на пловдивското сдружение “БГ Бъди активен“, което има дългогодишен опит в провеждането на инициативи за насърчаване на физическата активност и спорта. 

Съдържанието на кратките серии е разработено от инструктори от зала за функционални тренировки в Пловдив и е съобразено с възможностите и нуждите на децата.

Вече са подготвени четири видео тренировки. Предстоят и такива “на живо”, които ще се излъчват във фейсбук страницата на организаторите. Взички тренировки ще са до 20 мин., за да могат да се вместват в учебната програма, каза за Радио Варна Ласка Ненова, основател на сдружението и мениджър на Европейската кампания за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE. Тя призова и родителите се включат в тренировката на децата. "Много от нас работят от вкъщи, седнала работа. Ние говорим с много хора, не само от България, а от цял свят и много от тях споделят, че работата от вкъщи дори ги натоварва повече, защото нямат тези почивки, кафе паузи, които обикновено имаме в офиса, както и разговораите с колеги. Така че, нашето предложение е - включете се! Това са 20 минути, които ще подкрепят вашето физическо и ментално здраве", подчерта Ненова.

Видео тренировките ще бъдат предоставени безплатно на всички училища, които имат желание да активизират дистанционно заниманията по физическо знание и спорт за учениците си.
Инициаторите вече регистрират интерес към поредицата от видео тренировки и споделят, че са получили положителни отзиви от преподаватели по Физическо възпитание и спорт от различни училища.

Изолацията не трябва да е причина да спрем да мотивираме децата да се движат повече. С кампанията „Час по физическо“ „БГ Бъди активен“ отправя призив за повече физическа активност у дома. Вече повече от 7 години сдружението ни работи чрез различни инициативи за повишаване на активното време при децата и подрастващите. Затова решихме да помогнем на училищата като им предоставим качествен безплатен ресурс, който да използват“, казва Ласка Ненова, основател на сдружението и мениджър на Европейската кампания за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE.

Съдържанието на кратките серии е разработено от инструктори от зала за функционални тренировки в Пловдив и е съобразено с възможностите и нуждите на децата. То включва упражнения за различните мускулни групи, като горна част (гръб, рамене, ръце), торс и ядро, т.е коремните мускули и долна част (крака). Упражненията са със среден интензитет, само някои с по-висок, като времето за почивка, отговаря на нужното за възстановяване и бързото започване на новата серия. Натоварването за всяко дете е различно, като зависи от индивидуалните качества и физически показатели и здравословно състояние. Препоръчително е упражненията да се изпълняват под наблюдението на родител.

Екипът на сдружение “БГ Бъди активен” вече седем години е посланик на каузата за популяризиране на масовата физическа активност и работи с организации, граждани и доброволци за осъществяване на различни инициативи за раздвижване на хора от различни възрастови групи. В последните години организацията е координатор за България на Европейската седмица на движението и спорта MOVE Week и на Европейския ден на спорта в училище – една от най-масовите инициативи, в които децата се запознават с различни спортни занимания. 

По данни на Световната здравна организация България е на пето място в Европа по обездвижване при децата. 200 хил. българчета са с наднормено тегло, а 67 хил. страдат от затлъстяване. Хипертонията, лошият холестерол и диабетът тип 2 се появяват все по-често при деца и подрастващи у нас. Проучванията показват, че тези болести се появяват при децата вследствие на наднорменото тегло и обездвижването. Според различни изследвания съществува голяма вероятност децата с наднормено тегло да задържат или увеличат теглото си в зряла възраст, което води до отключване на нови здравословни проблеми.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Павлин Николов

Павлин Николов прекратява финасирането на Спартак Варна

Спонсорът на Спартак Варна Павлин Николов взе крайното решение да прекрати финансирането на клуба. Той излезе с официална позиция след напрежението, което се получи на стадион "Локомотив" между старши треньора Кириакус Георгиу и част от привържениците на "соколите".  Фенове на "Спартак" нахлуха на терена и се саморазправиха с треньора Кириакос..

публикувано на 26.09.24 в 22:22

Мнения след победата на "Черно море Тича" срещу "Тунджа"-Ямбол (ВИДЕО)

Започнаха "Черноморските игри" по баскетбол във Варна. На старта домакините от "Черно море Тича" победиха с 88-82 отбора на "Тунджа"-Ямбол. Чуйте мнения след мача на представители от двата клуба.

публикувано на 26.09.24 в 20:27

Георги Давидов: Има още какво да подобряваме (ВИДЕО)

Старши треньорът на баскетболния тим на "Черно море Тича" Георги Давидов даде добра оценка за играта на неговия тим по време на първата среща от "Черноморските игри" срещу "Тунджа"-Ямбол. Варненци спечелиха с 88-82 т и са на финал утре.

публикувано на 26.09.24 в 20:23

"Черно море Тича" с победа на старта на "Черноморските игри" (ВИДЕО)

Черно море Тича се поздрави с победа на старта на Черноморските игри. Момчетата на Георги Давидов спечелиха срещу Тунджа -Ямбол с 88 -82 т. Двата отбора направиха добър мач, като разликата в точките в полза на варненци беше малка през цялото време. От 20.00 ч започна срещата Шумен и Академик Бултекс.

публикувано на 26.09.24 в 20:19

Фенове на Спартак (Варна) нахлуха на терена и се саморазправиха с треньора Кириакос Георгиу

Обстановката във футболен клуб Спартак - Варна е революционна. Феновете за пореден път показаха, че не желаят треньора Кириакос Георгиу.  Те нахлуха на терена, опитаха се да влязат в саморазправа със специалиста, а тренировката беше прекратена.  Чака се решение от страна на клубното ръководство.

публикувано на 26.09.24 в 19:58

Елина Райнова: Ограбиха нашето момиче с 900 евро. Ще си търсим правата (ВИДЕО)

Най-добрата българска състезателка по тенис в колички е от Варна и се казва Зоя Чавдарова. За последните няколко години тя страшно напредна и се оказа, че няма конкуренция в страната ни. По тази причина Зоя търси участие в чужбина. Преди броени дни се завърна от Полша със злато и сребро от силен турнир. Покрай добрите новини около нея има и..

публикувано на 26.09.24 в 11:50

Злато и сребро за варненски културист в Иран

Варненецът Максим Стойков стана трети в света и влезе в световната петица по културизъм.  Максим спечели два медала, злато и бронз на  Световното първенство, което се провежда в Иран, остров Киш, и продължава от 23.09 до 27.09.  На варненеца предстои участие и в още една категория.

публикувано на 26.09.24 в 08:44