Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купуването на продукти от родни производители сега, ще означава подем на българското земеделие в бъдеще

Българите трябва да подкрепят родното земеделско производство като изберат да купят продуктите си от български производители, а не от големите търговски хранителни вериги. Това коментира за радио Варна Борислав Борисов, председател на УС на Асоциацията на българските села.От Асоциацията подкрепят усилията, които министър Танева положи, за да защити местните производители, като бъдат осигурени специални щандове за родна продукция в  супермаркетите. От тук нататък зависи от самите нас от къде и каква стока ще купуваме и доколко осъзнаваме, че с всяка закупена стока от български земеделец ние помагаме за бъдещото развитие на целия отрасъл в страната ни, каза още Борисов.

„Липсва осъзнатост у потребителите, които в криза като сегашната вместо да подкрепят българското производство пак ходят и се трупат на опашки в чуждите търговски вериги, където изобщо няма да коментираме качеството на храните. Но да не забравяме един факт – основният приоритет на търговските вериги е печалбата. Нито се интересуват от здравето на потребителите, нито ги интересува просперитета на българските земеделци и стопанства.“, коментира Борисов.

Едно от най-ключовите неща при избора на храна е да се купува жива храна, каза още Борисов. Такава е храната купена от българските ферми, а не от търговските вериги.

Прясна и жива храна може да се купи само от Фермерските пазари. В момента те могат да задоволят търсенето на около 30 % от хората. И ако земеделците продават стоката си на тези пазари, а не я връщат, това ще означава за напред подем в българското фамилно земеделие и в развитието на селата, убеден е още Борисов.

Във всички големи градове трябва всеки ден да има Фермерски пазари с българска продукция, които да са обхванати в мрежа в цялата страна. „Тук вече държавата, ако реши да демонстрира ангажираност, може да окаже подкрепа и съвместно с общините да се направят места където това да се извършва удобно, а не да унижават българските земеделски производители като им казват да отидат на паркинга на чуждите вериги и така пак да закарат клиенти в тях.“, коментира Борислав Борисов.

Чуйте още в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат излъчени няколко хора, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички..

публикувано на 01.07.24 в 18:14

РЗИ - Добрич: Морската вода в Кранево и Албена е чиста

Резултатите на изследвани проби на морската вода от всички 20 зони зони за къпане,  включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, са в норма, съобщават от РЗИ-Добрич.

публикувано на 01.07.24 в 17:48

Възстановяват прекъснатото осветление заради откраднати кабели в различни части на Варна

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, съобщават от общинската администрация. По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на осветлението по бул. „Цар Освободител“ (в района на автоборсите) и в централната част на район „Владислав..

публикувано на 01.07.24 в 16:47

Спасители това лято ще има и на Камчия и Фичоза

На 7 от неохраняемите плажове във Варна и областта вече ще има спасители. Във община Варна плажовете, на които вече ще има спасителни постове, са:  "Буните 2 - изток", "Буните 2- запад" и "Фичоза", съобщават от Областна управа - Варна. На територията на община Аврен попадат няколко плажа, повечето, от които в курорта Камчия. Сигурността на къпещите..

публикувано на 01.07.24 в 16:27

В Балчик не стигат работниците, няма кой да чисти тревата по тротоарите

Сериозен недостиг на работна ръка изпитва общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ в Балчик, няма кой да чисти пътни артерии. Нямаме работници, има кола, но няма сметосъбирачи. Нужни са ни минимум трима чистачи, ръководител звено чистота, счетоводител, обобщи нуждата от работна ръка в разгара на лятото управителят на БКС инж...

публикувано на 01.07.24 в 16:16

Публикуваха резултатите от външното оценяване след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7. клас. Проверката става в системата на МОН с входящ номер и идентификационен код. На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415 ученици. Седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част бяха включени..

публикувано на 01.07.24 в 14:19

Експерт: Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи

Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи. Много от бизнес посещенията в морската столица прерастват и във ваканционен туризъм. Това каза Павлин Косев, председател на УС на Варненската асоциация на хотелиери и ресторантьори. Има туристи от цял свят, дори от държави като Южна Корея и Виетнам. Специалисти от корабната индустрия от..

публикувано на 01.07.24 в 11:45