Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даскалът по музика и изкуството отвъд учебниците

| обновено на 26.04.20 в 14:38
16
Добрин Пелтеков - Даскалът по музика
Снимка: Фейсбук/ Даскалът по музика

Той не е просто учител. Той е Даскалът по музика. И е даскал не само на своите ученици, но и на всички останали, които обичат музиката и искат да я разберат, почувстват, заобичат, а защо не и да я превърнат в част от живота си. Благодарение на технологиите. И бързата връзка, която може да ни предостави интернет пространството.

Започва да работи като преподавател по музика едва преди няколко години, но тя, музиката, е неразривна част от съществуването му. Започва с желанието да направи сайт, в който да публикува полезна информация като допълнение към учебния материал на учениците от пети до седми клас. Така се ражда сайтът му "Даскалът по музика". Както и връзката му с децата, която е отвъд преподаването в класната стая. Защо? Ще разберете сега!


Добрин Пелтеков преподава музика в ОУ "Св. Патриарх Евтимий" във Велико Търново. След началото на сайта му, учителят вече има активни не една или две социални мрежи, с едничката цел да е по-близо до своите възпитаници. Няколко години по-късно училището вече има Музикална телевизия, ученическа група - "Хаштаг", куп организирани срещи с известни личности, образователни концерти и записани интервюта с не един или двама изпълнители. Всичко това се документира стриктно в сайта, Фейсбук страницата, Инстаграм профила... както на Даскала по музика, така и на МУТВ - училищната телевизия, която си има и журналисти, и оператори, и редактори. А главният редактор и монтажист, разбира се, е Добрин Пелтеков.


Какво е да се срещнеш очи в очи с Ицо Хазарта и да му зададеш лично въпросите, които те вълнуват? Но преди това, съветва Пелтеков, трябва да се подготвите добре. А как бихте се почувствали, ако на първия чин в класната стая седнат музикантите от Остава, а след това застанат пред дъската и организират специален концерт, само за вашия клас? Ами ако се запознаеш със странните музикални инструменти, на които свирят "Оратница", които са дошли специално заради Даскала и заради вас в салона на училището, за да се включат в образователния концерт?


Със сигурност децата от великотърновското училище са истински късметлии. И те го осъзнават! Активно се включват във всяка от идеите на своя преподавател и го подкрепят по начина, по който и той го прави. Заедно създават и училищната музикална група "Хаштаг". Вече имат своите участия и редица кавър версии, изпълненията на някои от които могат да се намерят лесно в интернет. Имат и авторска песен, която още не е записана. Преди десетина дни младежите от "Хаштаг" записаха в домашна обстановка видео към песента "Dance Monkey" на "TONES AND I", за да бъдат, макар и виртуално, заедно в извънредното положение.


Кой е Даскалът по музика, как се справя с карантината и защо технологиите са важни, и то не само в дни на извънредно положение? Как се намират сили и енергия за всяка една от идеите му и как се приемат те от децата? И как и от къде може всеки от нас да научи интересни факти за Музиката? Чуйте от интервюто с Добрин Пелтеков, което той даде за музикалното издание на предаването "Улица "Събота" по Радио Варна:






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс No. 1 и Панчо..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30