Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бяло двугърбо камилче се роди във Варненския зоопарк

7
Бяло камилче се роди във Варненския зоопарк
Снимка: Даниела Стойнова

Във Варненския зоопарк се роди бяло мъжко камилче. То няма още име, но двамата му родители - майката Ева, която е на девет години, и таткото Леми - на шест, се грижат за него.

Животните са купени от Словакия и за първи път от създаването му, в зоопарка се ражда камилче, съобщи Иванка Стоянова, директор на зоопарка във Варна.

Преди дни там се родиха и две муфлончета - черно и кафяво.

"Сменихме рязко цвета - от черни лебеди и муфлонче, минаваме към бяло камилче. Това е голяма рядкост. В момента малкото се чувства много добре. Не е необходимо да влизаме вътре и да притесняваме семейството", каза Стоянова.


13 месеца трае бременността при камилите, а полова зрялост те достигат между 3 и 5-годишна възраст. Майката Ева сама е родила камилчето, а таткото не е бил допускан от нея повече от 24 часа при малкото. Той е стоял настрани през цялото време.

Интересният живот на семейство камили  може да бъде проследен на живо във Фейсбук страницата на варненския зоопарк тази събота, съобщи Иванка Стоянова.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ регистрираха листата си за народни представители във Варна

От коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" регистрираха листата си във Варна за парламентарните избори с водач Даниел Лорер. Втори е д-р Ивайло Митковски, а трети - доц. д-р Антон Тонев.  "Личната ми кауза, както и тази на доц. Тонев, винаги е била една и съща - здравеопазването във Варна... О питахме се в този мандат да направим..

публикувано на 07.05.24 в 16:00

Съставиха 12 глоби и 4 акта заради неправилно изхвърляне на отпадъци във Варна

12 глоби и 4 акта са съставени във Варна при проверки на системата за разделно събиране на отпадъци във Варна през април.  261 проверки около съдовете за разделно събиране на отпадъци са извършили през април служители на дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна, съобщиха от администрацията. Ц Дадени са 143 предписания,..

публикувано на 07.05.24 в 15:58

Екипът на Радио Варна се срещна със своите верни слушатели

Екипът на Радио Варна се срещна със своите верни слушатели в Деня на радиото и телевизията - 7 май. Тази година Радиото отвори вратите си за всички, които искат да видят как се прави програмата и кой стои зад познатите и любими гласове. Гостите, които още по първи петли започват с "Новият ден", влязоха в студиата и усетиха атмосферата на живото предаване..

публикувано на 07.05.24 в 15:30

С военен ритуал и полагане на венци Варна отбелязва 9 май

Варна ще почете 9 май с традиционния военен ритуал с полагане на венци и цветя пред паметника-мемориал на Осми Приморски полк. Събитието започва от 10 часа в четвъртък, 9 май, пред мемориала на бул. "Осми приморски полк", съобщиха от общинската администрация.  В 11 часа на същия ден следва церемония по издигане на флага на Европейския съюз пред..

публикувано на 07.05.24 в 14:12

Приеха промените в Наредбата за регулиране на цените на тока

Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия, предаде БНР. Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, свързани с последните поправки в Закона за енергетиката. Промяната в законодателството открива следващия етап..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Хотелиер ще пробяга Българското Черноморие за 6 дни

Силвия Кьосева – български хотелиер и любител бегач, планира да пробяга Българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за шест дни.  По време на пробега със Силвия ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин. Разстоянието между най-северната географска..

публикувано на 07.05.24 в 13:54

Обществените тоалетни край морето отворени от днес в Балчик

Всички градски тоалетни – в центъра на Балчик, на паркинг Двореца и на улица „Приморска“, са отворени от днес. Назначен е персонал за целта. Това увери управителят на общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ инж. Павел Павлов в отговор на сигнали на граждани, че помещенията в приморската част са..

публикувано на 07.05.24 в 12:49