Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една четвърт от българите могат да окажат първа долекарска помощ

| обновено на 29.04.20 в 16:37

В случай на катастрофа или друг инцидент, включително у дома, около една четвърт от нас могат да окажат първа помощ. Това са хората, преминали курсовете на Българския червен кръст (БЧК), предимно като кандидат-водачи на МПС. Това каза за Радио Варна д-р Пенчо Пенчев, експерт в дирекция "Социални и здравни дейности" на БЧК. При масивно външно кървене или запушване на дихателните пътища (при т.нар."гълтане на езика" или при поглъщане на чуждо тяло) помощта трябва да е незабавна, подчерта специалистът. В останалите случаи стъпките са четири - на първо място да се осигури безопасността на пострадалия и нашата собствена, на второ да оценим неговото състояние и след това да се обадим на тел.112, ако се нуждаем от лекарска помощ. На четвърто място е самото оказване на помощ, отбеляза д-р Пенчев. 

Приложение за мобилни телефони

Курсовете по първа помощ, които се провеждат в офисите на БЧК, са временно преустановени до отмяна на извънредното положение. Но в сайта на БЧК , в секция "Курсове по първа помощ", има много информация, а същевременно екипът подготвя приложение за мобилни телефони, което ще показва с малки видеоклипове как да се оказва първа долекарска помощ. В момента то е в тестови период. Когато е готово, се очаква да бъде налично за изтегляне от всички в България с телефони с операционна система Android, каза още експертът на БЧК.

Кога да не се намесваме?

Това са изключително редки ситуации, но например, ако очаквате, че пострадалият има травма на главата. Тези травми обикновено се съчетават с травми на гръбначния стълб. Тези случаи не са чести, но за тях трябва да мислим при катастрофа и падане от голяма височина. Ако нищо не налага преместването на пострадалия е добре да се изчака идването на линейката. Но ако нещо налага евакуирането на пострадалия, например опасност от запалване на автомобил, тогава преместването става от няколко човека, много внимателно, като пострадалият трябва да бъде поставен легнал на  твърда повърхност.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада Нов кървав екшън със замесени футболни фенове разтърси Германия след началото на Евро 2024. Стотици полицаи са блокирали берлинския квартал Моабит, след като неизвестен е стрелял по време на мача между Италия и Албания (2:1) в събота вечерта, информира Bild. 23-годишен мъж е сериозно пострадал. Тойй..

публикувано на 16.06.24 в 11:39

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23%

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23% Регистрираните незаконни преминавания на границите на Европейския съюз са намалели с 23% до близо 80 000 души през първите пет месеца на 2024 г., сочат предварителните данни на Фронтекс. Най-голям е спадът по маршрутите през Западните Балкани и Централното Средиземноморие, съответно със 71%..

публикувано на 16.06.24 в 11:37

Затворници от "Ислямска държава" взеха за заложници двама надзиратели в Ростов 

Двама надзиратели в руски затвор в Ростов са взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/, съобщиха държавните медии. Полицейски източник заяви, че сред нападателите има членове на терористичната групировка, които трябва да се явят пред съда по обвинения в тероризъм. Русия беше мишена на няколко нападения, за които..

публикувано на 16.06.24 в 11:36

Ледената пързалка във Варна се топи при високи градуси навън

Ледената пързалка във Варна се наводнява при високи температури навън и става почти неизползваема през летните месеци, съобщава БНТ. Сигнал подават родители на деца, които тренират фигурно пързаляне. Какви са причините за проблема и ще бъде ли решен скоро? Детето на Радослава Кадирова е на 7 години и се занимава с фигурно пързаляне. Проблемите идват,..

публикувано на 16.06.24 в 08:30
Шкорпиловци

Времето на 16 юни- слънчево и топло с леко заоблачаване следобед

Днес ще е слънчево, в следобедните часове с незначителни временни заоблачавания. Ще е почти тихо, по-късно следобед ще се появи слаб вятър от юг. Преобладаващи максимални температури от 26° до 31°, за Варна около 28°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 21°-23°.

публикувано на 16.06.24 в 08:18

Варненската състезателка Краснобаева спечели Гран При на Бърно

Титла за варненската състезателка по художествена гимнастика Елвира Краснобаева на Гран При Бърно. С индивидуалния многобой при жените стартира Гран При Бърно 2024. В Чехия, България е представена от националната състезателка Елвира Краснобаева. Силен многобой за възпитаничката на Светлана Юриевна и с общ актив от 135.800 (34.500 на обръч, 35.200 на..

публикувано на 15.06.24 в 21:15

Мъж намушка няколко души на футболно парти в Германия

Мъж нападна няколко души с хладно оръжие по време на частно парти за европейското първенство по футбол в малък град в северната част на Германия и рани сериозно трима от тях, предаде ДПА. Инцидентът е станал във Волмирщет, провинция Саксония-Анхалт. Прокуратурата в близкия по-голям град Магдебург съобщи, че нападателят първо намушкал с нож друг мъж на..

публикувано на 15.06.24 в 16:58