Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер - на курорт в Канкун

Варненският драматичен театър кани на "Споделени представления" на 2 май 2020 от 19.00 online в YouTube канала DRAMA&OPERA VARNA на адрес: https://bit.ly/DRAMA-OPERAVARNA и фейсбук страницата Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

„Канкун“ от Жорди Галсеран е първата постановка на режисьора Стилиян Петров на варненска сцена от 2013 година, която се нарежда сред най-отличаваните продукции в най-новата история на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Сценографът Венелин Шурелов, в тандем със съпругата си, костюмографката Елица Георгиева, бе удостоен с ИКАР за естетското си решение на „Канкун”, което затваря сънищата наяве на героите в едно рамкирано, ограничено и в същото време безкрайно, като човешкото въображение, пространство. Композиторката Петя Диманова получи АСКЕЕР за авторската си музика, а актрисата Биляна Стоева – НАГРАДА ВАРНА за своята героиня Ремей. С НАГРАДА ВАРНА бе отличен и целият екип на „Канкун“, в който безупречно подбраните актьори: Стоян Радев – Висенс, Биляна Стоева – Ремей, Даниела Викторова – Лаура, Пламен Димитров – Пау и Гергана Арнаудова – Камериерка, изцяло се отдават на изкусителната възможност да изследват, експериментират и откривателстват в театралното пътешествие отвъд гравитациите, от което никога не се завръщаме същите, както обича да казва Стилиян Петров.

Известният каталунски драматург Жорди Галсеран заселва неслучайно героите си в обявения за рай на земята мексикански курорт Канкун, където забавлението е издигнато в култ и всичко е възможно. Фриволният сюжет конфронтира две приятелски двойки с неочаквани обрати, в които партньорите си разменят местата и всеки си играе с мисълта какво би се случило, ако преди време беше направил друг избор. Фикцията и действителността се разминават и размиват в една взривна смес от хумор и ужас. Риалити, черна комедия, семейна драма или психотрилър, турбулентното преживяване „Канкун” въвлича зрителя в своите паралелни светове по един неподражаем начин, който няма как да го остави равнодушен.

В режисьорската си концепция Стилиян Петров залага стиловите характеристики на типа театър, който изповядва - многопластов, метафизичен, сетивен. В него актьорската игра, сценографията и музиката функционират като жив и взаимно обусловен организъм, в който всеки театрален компонент се отърсва от самоцелната декоративност и илюстративност, за да обогати цялото с нова сетивност и нови асоциации, да успореди нови светове и нови интерпретации. Героите на Галсеран, по думите на Стилиян Петров, са много подходящи за подобна трактовка, защото отговарят на определението за човека на третото хилядолетие – объркан, манипулиран, търсещ себе си в хаоса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало”

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало“. Днес авторът  проф. д-р Ангел Ангелов, д.м.н., я представи първо пред Общинския съвет в Балчик, който преди година гласува финансова подкрепа за издаването и. Краеведското издание съдържа: ретроспекция на земетресения и сурови снежни зими; историческа топонимия – над 400..

публикувано на 04.07.24 в 17:34
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 04.07.24 в 17:01

“HOME 2124” или едно дистопично бъдеще в бункер

На 4 юли се открива изложбата “ДОМ 2124” по идея на художника Димитър Солаков. 11 артисти от България и света ще превърнат бункера в дом “след края на света”. Звездата на изложбата е украинската артистка Жана Кадирова със световно известната творба “Паляница” (на укр. погача). Творбата представлява хляб, направен от камък и е метафора за трудностите..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

Маримба и кавал на сцената на Варненско лято

Тази вечер от 20.00 ч. в двора на Археологическия музей въъв Варна гостуват музикантите Татяна Колева - маримба/перкусии, Живко Василев - кавал/електроника и Рубен Кийфтенбелт - live electronics Музикалният им проект се нарича ДЪРВО – КОЖА – ДЪХ, а концертът се организира със съдействието на Посолството на Нидерландия в България. Татяна..

публикувано на 04.07.24 в 07:53

Варненската художничка Светослава Георгиева представя “Херметично”

"Херметично" - изложба живопис на Светослава Георгиева, ще бъде експонирана в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 3 юли до 22 юли 2024 г. Произведенията са създадени основно през последната година в смесена техника - акрил, масло, текстури и релефни пасти, колаж с ръчни хартии, енкаустика, с включване на метал, дърво и смоли..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Изложбата "Да ти върви по вода" показва чешмите във варненско

Българска фондация Биоразнообразие и Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ откриха днес изложба, посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието. Експозицията цели да провокира интереса на широката публика към обществените чешми извън населените места и да представи забравени и непознати факти за ценността на тези..

публикувано на 02.07.24 в 13:55

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31