Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушайте пролетните песни на пойните птици, за да сте здрави и със силен имунитет

Песента на пойните птици има благотворно въздействие върху здравето и подкрепя имунитета, каза в интервю за БТА орнитологът Свилен Чешмеджиев. Той припомни, че през последните години в съвременната медицина е признат методът за лечение, наречен орнитотерапия, който се използва от специалистите, като съпътстваща терапия за преодоляване на депресивни състояния, панически атаки и други психо-соматични разстройства.


Техниката е основана на човешкото възприятие към птичата песен.

Според изследванията слушането на птичите трели има положително въздействие върху физическото и емоционалното здраве на хората.

През пролетта симфонията от песните на пойните птици - славеи, синигери, врабчета, има особено благотворен ефект. Проучванията показват, че хората които слушат и се наслаждават на песента на птиците, са по-здрави, с по-добър хормонален баланс и с по-добро настроение. Така те по-лесно се адаптират и към извънредните ситуации, посочи орнитологът.

Тази съвкупност от компоненти увеличава имунитета, защото, когато мозъкът и съзнанието са настроени положително, това увеличава защитните сили на организма, допълни специалистът.

Птиците и техните звуци са един от начините в ситуацията на пандемия хората от градовете, ограничени в домовете си, да почувстват връзката с природата.

В градските условия един от начините да сме отново свързани с природата са пойните птици, припомни Свилен Чешмеджшиев. Той посочи още, че чрез тази взаимност, любителите на птичата песен могат да бъдат полезни на науката и на изследователите.

Това може да стане, когато хората от прозорците или от терасите и дворовете си наблюдават птиците, и докато ги слушат, може да ги записват и да предоставят данните на Българското дружество за защита на птиците/БДЗП/.

Двойка домашни врабчета (Passer domesticus) - най-разпространеният в градовете вид от групата на пойните птици. За жалост през последните години популацията на врабчетата в градовете е силно намаляла.

Всеки, който желае, може да сподели своите наблюдения и записи и да стане част от кампанията "urbanBirding"

Идеята е да бъдат описани птиците, живеещи в градски условия, защото те изобщо не са малко. Като пример орнитологът посочи, че София е една от най-богатите европейски столици, съхранила птичето разнообразие.

Много са важни популациите, които живеят в градските паркове, в междублокови зелени пространства с дървета и едри храсти. Всяко наблюдение може да бъде в полза на птиците и на изследванията на орнитолозите. Част от инициативата е приложението "SmartBirds Pro" за мобилни телефони и таблети.

Според наблюденията та БЗДП през последните години е факт намаляването на определени видове  - врабчета, синигери и други характерни за градската среда птици.

Затова всяко наблюдение или споделен аудио или видеозапис е от изключителна важност за опазването на птиците в градската среда, посочи Чешмеджиев, който е регионален координатор и отговорник за природозащитните дейности на БДЗП в Свищов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Винаги верни!": Един ден с Морската пехота на Украйна

Получаваме първата локация малко след 9 сутринта. Два часа по-рано сме потеглили от Одеса към Миколаив.  „Момчетата молят да идем по-рано“, казва Саша, докато намества GPS-a за мястото, откъдето трябва да вземем връзката ни за деня – Костя. Момчетата са част от самостоятелна компактна механизирана-ремонтна част на 88-ми батальон на 35-та бригада на..

обновено на 02.07.24 в 15:07

Деца ще изваят пясъчни скулптури в Балчик

На 6 юли 2024г. (събота) на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Фестивалът „Пясъчни творения” е безплатен за участие, целта му е да насърчи децата към изкуството и да..

публикувано на 02.07.24 в 12:20

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище за строителни отпадъци

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище заради нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци. За проблема алармира собственикът на терена Стамен Иванов. Купчината вече добива сериозни размери  - висока е над 15 метра, и има опасност да затрупа съседна къща, оплаква се Иванов. Освен към община Аксаково е подавал сигнали и на телефон 112...

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Жителите на местността Добрева чешма няколко дни са без вода

Жителите на местността Добрева чешма край Варна съобщиха, че от миналия петък нямат вода и ситуацията е критична. Те казаха, че имат проблеми с водоснабдяването всяко лято, но такъв случай да нямат нито капка вода за толкова дълъг период досега не помнят. Опитите им да се свържат с оператор на дежурните телефони са били безуспешни, а никъде не е..

публикувано на 01.07.24 в 14:04
Плаж

Плаж „Черноморец“ – устроен за хора с двигателни затруднения

22 български плажа са отличени с престижния Син флаг за 2024 година. Един от тях е плаж Черноморец, който се намира близо до местността Ракитника. Международното отличие за чист и поддържан плаж получава за втора поредна година, каза за Радио Варна неговият управител Станко Стоянов. Наемат плажа преди около 4 години и с всяка година го..

публикувано на 01.07.24 в 07:30
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47