Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български екип адаптира маски за шнорхелинг в предпазни за медици

3
част екипа на Air Collective в България

Производство на специализирани маски, които се използват срещу COVID-19 започна екип от българи. Те са част от световната инициатива Air Collective. Тя обединява вече над 170 души от 25 държави. Новото приложение за предпазване на медиците се постига посредством нов вид накрайник на маската за шнорхелинг, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри, разказа за Радио Варна Божана Иванова (на снимката в средата), тя е доброволец в инициативата и директор на Фондация Резонатор. Маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за контрол за налягането от типа PEEP и допълнителен шлаух. Вече са дарени 150 адаптирани маски и имат заявки за нови 200.

Базовата маска за шнорхелинг е скъп консуматив

Високата степен за защита, която осигуряват и добрите отзиви за приложението им доведоха до многобройни заявки от здравни организации и медици. Себестойността на всяка маска е между 60 и 200 лв., в зависимост от това дали ще се използва от болничния персонал или от пациент, а себестойността на маската сама по себе си е окол 40 лв.

Адаптират до 40 маски на ден  

След последните развития на епидемията, която засегна над 200 медицински лица, заявките за дарения от нови болници рязко се увеличиха. Опитваме се да отговорим за всички, но са нужни повече средства, тъй като самите маски за шнорхелинг са скъп консуматив. Вече стигнаяхме до доста лекари и това, което най-много ги радва в нашата зашитна маска е, че не е необходимо да носят и защитни очила. Когати използват нмаска за еднократна употреба, те трябва да ползват и очила, които много лесно се запотяват. С нашата маска има разделител между носа и устата, така че се диша много лесно и  не се получава запотяване пред очите”, сподели още Божана Иванова.

До момента екипът е вложил над 10 000 лв. собствени средства

"За да успеем да отговорим на нуждите на медиците и да разширим производството, се нуждаем от финансова подкрепа за закупуването на материали и покриване на логистичните разходи по доставката им", казават от Air Collective-България. "Обединени сме от каузата да помогнем по най-добрия начин на който сме способни, стъпвайки на личниите си професионални компетенции", споделя Натанаил Стефанов, доброволец в инициативата (Частот УС на BESCO – Българската стартъп Асоциация / СофияТехПарк).

С пълно финансиране могат да подсигурят всички болници

С пълно финансиране, от Air Collective в България могат да бъдат подсигурени всички ключови болници в България само в рамките на няколко седмици, а след това да се пристъпи към подсигуряването и на по-малките болници, които често страдат от недостиг на средства. Адаптирани маски са дарени и тествани досега в няколко ключови болници, сред които УМБАЛ “Александровска” ЕАД в София, УМБАЛ “Проф, д-р Стоян Киркович” АД, гр.Стара Загора; СБАЛББ ПЕРНИК ЕООД, МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в гр.Сливен, МБАЛ Христо Ботев АД, гр. Враца. Така също и болници в  Дупница, Кюстендил, Благоевград.

Повече за инициативата може да откриете тук

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Велин Жеков

Близо 200 хиляди варненци гласуват за районен кмет днес, в 198 секции се гласува машинно

201 са секциите, в които гласуват избирателите от двата варненски района днес - "Одесос" и "Приморски". В 198 от тях се гласува машинно. В случай, че машина дефектира, тя няма как да бъде ремонтирана. В такъв случай в секцията се минава изцяло на гласуване с хартиена бюлетина. Това обясни за Радио Варна председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 20.10.24 в 08:55

Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY): Личният музикален почерк е много важен

Интервю с Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY) Marty Friedman е добре познат в китарния свят. Още повече, че записва два изключителни албума с CACOPHONY и Jason Becker. С Marty Friedman са и т.нар. класически албуми на MEGADETH. Още докато беше част от състава на Dave Mustaine, китарният герой показа и другото си, по-романтично лице...

публикувано на 19.10.24 в 11:23

В Памир и Тиеншан трябва да си готов дори на страдания

Едни от най-красивите планински райони на Земята. Така дълбокият познавач на изтока и запленен от географията пътешественик Красен Желязков описва местата през които премина това лято. Над 2500 км. изминати за три седмици из суровите планини Памир и Тиеншан в държавите Таджикистан и Киргизстан е приключение, което той сподели първо за слушателите на..

публикувано на 18.10.24 в 08:30

„Поезия безкрай“ на Синелибри във Варна

На хоризонта е празничното десето издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, което се провежда под мотото „Поезия безкрай“ в знак на преклонение пред безспорните гении на поетическото изкуство и великите киновизионери, на които дължим мощни полети на духа. Между 17 и 31 октомври киноманите във Варна ще имат..

публикувано на 17.10.24 в 08:05

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA направиха хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците представиха новия албум „A Frame of Mind”. Концертът бе открит от специалния гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 16.10.24 в 15:15

Предприемачът, открил римската статуя във Варна: Всички изпитахме огромно щастие

Строителният предприемач Георги Крайчев е човекът, открил статуята от римско време, заедно с багериста Даниел Димитров, с когото са заедно на терен. "Това е моментът, в който всеки взема своето решение съобразно ценностната система и морала си", отбеляза Крайчев при гостуването си в предаването "Новият ден" на Радио Варна. Така, б..

публикувано на 15.10.24 в 17:20

Аглика Олтеан: След спектакъла "Както ви харесва" публиката ще излезе от театъра пречистена, по-добра и по-щедра

"Както ви харесва" от Уилям Шекспир е най-новата постановка на Варненския драматичен театър. Премиерните спектакли ще бъдат на 16 и 17 октомври от 19 часа на сцената на ДТ "Стоян Бъчваров".  "Както ви харесва" е първата постановка в България на Габор Томпа, румънски режисьор, президент на Съюза на театрите в Европа. Драматург на спектакъла е Аглика..

публикувано на 15.10.24 в 08:30