Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боил Банов: Рано е да се отварят театрите, но има още мерки

За отваряне на театри, концерти и филхармонии е рано да се говори, бе категоричен министърът на културата Боил Банов. По думите му засега ще могат да се изнасят само представления на открито, и то с ограничен брой изпълнители на сцената. Рискът за живота на актьорите е сериозен в затворени пространства, припомни министърът. 

Засега отварят само музеи, галерии, библиотеки - при спазване на всички мерки за безопасност. Киносалоните също ще могат да работят, разрешават се и културни събития - но при 30 на сто пълняемост на залите, в които се организират.

В киносалоните, на първо време, климатизацията няма да работи.

Министърът на културата Боил Банов обяви днес нови мерки за нови 5 милиона лева за подпомагане на културния сектор, целящи укрепване на дейността на свободните творци, организации, неправителствените организации. Това става след разговори с правителството и премиера Бойко Борисов и те се добавят, към 2,5-те милиона лева, заделени от началото на кризата с коронавируса.

От утре веднага започваме да инвестираме, пускаме програмите, за да могат хората да започнат да работят и да се възползват от тях, независимо дали постановлението ще бъде готово за приемане тази сряда или другата, каза Банов.

Той изброи програмите на Министерството на културата:

- за създаване на нови театрални постановки – 500 000 лв.;

- за създаване на нови музикални постановки и произведения – 500 000 лв.;

- за създаване на нови танцови спектакли – 500 000 лв.;

И една нова програма, породена с оглед на тази криза, но която ще остане и занапред - 500 000 лв. за проекти в областта на визуалните изкуства;

Малко по-късно ще бъде отворена програма, който са предвидени 800 000 лв., за разпространение на театрални, музикални, танцови изкуства – т.е. за вече готов продукт, каза Банов. Тя ще е в помощ за излизане на сцена и пътуване в страната.

Отново ще има захранване на Националния фонд „Култура“ в рамките на структурна подкрепа след т. нар. социална в размер на 2,5 млн. лв. Там ще прехвърлим 1,5 милиона лева и още 700 000 лв. за малки проекти, малки грантове, свързани с единични артисти, целящи да провокират изява на културен продукт чрез интернет.

„Тук говорим само за свободни творци и неправителствени организации, които са утвърдени, имат собствени пространства и развиват дейност и дават възможност като сцени и пространства за изява на всички творци, а сега понасят тежки трудности“, каза Банов, говорейки са структурната подкрепа. И изброи някои – малките авторски кина, циркът.

Досега 2,5 млн. лв. за социална подкрепа в сектора

Банов припомни, че досега държавата е поела пълна гаранция върху средствата на всички културни институти – държавни и регионални, опери, филхармонии, театри, галерии, музеи, читалища, като гарантира заплащането в тези сектори, независимо от намаления или нулев обем на работа до 6 месеца след края на извънредното положение. И че няма намаляване и ощетяване на различните бюджети в културния сектор – археология, производство на кино.

От началото на кризата в Националния фонд „Култура“ са заделени 2,5 млн. лева за творци на свободна практика, самоосигуряващи се – по три минимални работни заплати с осигуровките към тях безвъзмездно, припомни Банов.

Над 1000 лица са подали документи до изтичане на срока по тази мярка, като утре ще бъдат финализирани одобрените, отговарящи на критериите, каза министърът. И добави, че след това ще се пристъпи към подписване на договори и изплащане на сумите.

Банов каза още, че отделно Националният фонд „Култура“ има в 1,9 милиона лева в бюджета си за проекти и програми, голяма част от които са стартирали, а другите също ще продължат по график. И посочи, че в последните три години с по 500 000 лв. са увеличавани средствата за този фонд, който вече сериозно подкрепя българските изкуства.

Над 7 милиона лв. за проекти в областта на съвременните изкуства

Банов обяви още, че тази година през норвежка програма на два пъти – единият вече е събрал документи и се оценява, а другият ще бъде септември или октомври, се разпределят над 7 милиона лева за съвременни изкуства, които са отново са свободни артисти, като и неправителствени организации имат право да кандидатстват.

Съобщението му дойде часове, след като министърът на здравеопазването разреши отварянето на музеи, галерии и библиотеки, както и на кина, организиране на концерти, театри на открито при спазване на условия посочени в заповедта му.

„Това за хората на културата са добри новини и знак, че животът започва да възвръща нормалния си ритъм“, каза министър Банов.

Министърът каза, че обявеното днес „не е финалът на мерките, а ще има и още“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 24.06.24 в 12:00

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 21.06.24 в 14:40

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44