Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Община Варна твърдят, че не са премълчали замърсяването на залива и езерото

На 9-ти май, в ефира на Радио Варна, общинският съветник от „Демократична България” Стела Николова обяви, че е подала сигнал в Районна прокуратура, във връзка със замърсяването на Варненското езеро. Сигналът е срещу неизвестен извършител или длъжностни лица, които със свои действия или бездействия в продължение на почти 9 месеца са застрашили общественото здраве на варненци и гостите на града.

Пет дни по късно, варненската окръжна прокуратура се  самосезира по публикации в пресата за замърсяване на Варненското езеро и залива. В съобщението на прокуратурата се казва "Окръжната прокуратура във Варна е започнала две общонадзорни проверки по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на два варненски квартала след скъсване на напорен тръбопровод. Разпоредените проверки трябва да установят каква е причината за скъсването на напорния тръбопровод, който отвежда отпадните води на двата варненски квартала „Аспарухово“ и „Галата“ към канално-помпената станция „Запад“.

Освен тях в Окръжната прокуратура и в Районната прокуратура във Варна се води същата проверка, но по сигнал на общински съветник.

Има ли премълчаване на авария от преди девет месеца, направено ли е всичко да бъдат уведомени гражданите и гостите на града за евентуални здравословни последици, въпросите отправихме към зам. кмета на Община Варна Христо Иванов в предаването на Радио Варна "Позиция":

Христо Иванов: - Община Варна беше уведомена през август месец миналата година от ВиК Варна и веднага беше сформирана комисия и беше направен първоначален оглед. Там се установи, че има теч от тръбопровода. Започна кореспонденция между министерството на околната среда и водите, кой е бил изпълнителя, договорните взаимоотношения, тъй като те са били организатор на обществената поръчка и под техен контрол са извършвани строителните дейности и въвеждане в експлоатация. След въвеждане в експлоатация , обекта е предоставен на Община Варна, а от там и на ВиК Варна. Беше изяснено кой е изпълнителя и колко години е гаранцията. Изпълнителят на обекта беше уведомен, обектът беше в гаранционен срок, за това поканихме фирмата изпълнител. Изчакахме ги да реагират, да направят оглед на повредата. Реакция нямаше. Тогава с ВиК Варна направихме обстойни огледи, на място, с водолази и сонари, за установяване на състоянието на тръбата и проблема който е възникнал. От там нататък са предприети мерки за сметка на общината, за възстановяване на тръбопровода. Средствата бяха поискани от министерството на регионалното развитие и благоустройството.Към днешна дата имаме проведена обществена поръчка за избор на изпълнител, подписан договор с изпълнител и строителен надзор, разрешение за строеж и от няколко дни строители работят по отстраняване на аварията.

- Фактологията е важна, защото откриването на този водопровод е била през 2011-та. Защо се е налагало това търсене на фирмата изпълнител, след като се предполага, че в общината трябва да има документация по изпълнението на този обект?

Х. И. - Такава информация не е налична в общината, тъй като изпълнител е министерството на околната среда и водите

- При вас няма ли копия от тези документи?

Х. И. - Не, ние не сме били участници в този процес.

- Но обектът е на територията на общината и предаден на общината- трябва да знаете какво минава, откъде минава и какво се случва при възникващи проблеми.

Х. И. - Това което имаме в община Варна и водното дружество е протокол- образец №15, удостоверение за въвеждане в експлоатация и екзекутивната документация.

- Тази българо- гръцка фирма, която е работила по тръбопровода съществува ли още (SFELINOS S.A.)?

Х. И. - На адреса който е даден, изпратихме съответната кореспонденция има получател, имаме обратни разписки от писмата които пращаме.

- Интересно е фирма която е изпълнявала проект за над 6 милиона евро, в момента да е трудно откриваема

Х. И. - Не знам, това което правим е съгласно договорните условия. Уведомили сме ги, сега отново ще го направим, че ще  предприемем действия, в какъв размер.

- В договора пише ли, че тази фирма поема някакви неустойки в случай, че обектът претърпи авария в някакъв период от време?

Х. И. - Съгласно българското законодателство, след въвеждане на даден обект в експлоатация, по отделните части има гаранционни срокове, които са регламентирани и при тези сокове, изпълнителя носи съответната гаранция. Проверихме дали има депозирана сума в министерството на околната среда и водите. С депозита обаче е извършен друг ремонт и тези пари които са били гаранция за добро изпълнение ги няма.

- Може ли да се търси отговорност от министерството на околната среда и водите, ако обектът не е бил изпълнен качествено, заради което в момента имаме цялата тази ситуация. Все пак те са били надзор по време на изпълнението?

Х.И. - Документите които получихме във вид на екзекутивната документация, протоколи за приемане на обекта няма такива данни. Там пише, че тръбата е на съответната дълбочина.

- Да се върнем август месец миналата година, когато сте разбрали, че има авария и че в залива се изливат тонове фекалии. Уведомена ли беше по някакъв начин обществеността за опасност от зарази, риск за здравето?

Х. И. - Към август месец, се установи, че има някакъв проблем с тръбата, тъй като количествата които бяха тласкани от каналната помпена станция „Аспарухово” към приемната шахта от другата страна на Варненското езеро не бяха налични, което означаваше, че има някакъв наличен проблем и започна работа по отстраняването му. При това бяха уведомени всички заинтересовани институции. РИОСВ, Басейнова дирекция, областна управа, бяха създадени и съответните комисии. (бел. ред- не получихме директен отговор на въпроса, възможно е, "обществеността" да са въпросните институции)

- Как ще отговорите на обвиненията на общински съветници, че е потенциална екологична катастрофа е била укрита от варненци?

Х. И. – Смятам, че в медиите излезе информация и всички институции които са били ангажирани- Басейнова дирекция, РЗИ, РИОСВ са имали тази информация. Не съм запознат с такова становище от страна на общински съветници.


Повече по темата и екологичните щети, в интервюта на Мариела Димитрова с директора на Института по океанология проф. Снежана Мончева



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45