Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

| обновено на 23.05.20 в 13:53

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция. Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“, в предаването за култура на Радио Варна "Гравитация нула".

Книгоиздаването е една голяма екоситема, в която участват изключително много субекти. В нея си взаимодействат книготърговци, издателства, но и самоосигуряващи се творци в лицето на автори, илюстратори, преводачи, поясни Добрева. По думите й, тази мярка ще даде добър  резултат и ще бъде полезна, както за крайния потребител, който ще купува книгата на по-ниска цена, така и за творците в тази индустрия, които биха могли да получават по-добри възнаграждения от спестените пари. Книгите имат ценова еластичност на търсенето, а със свалянето на ДДС-то ще се увеличи потреблението и съответно обратно към бюджета ще се върнат средства под формата на други задължения, категорична е Добрева.

"Спадът на продажбите и приходите от продажбите на книги през двата месеца на извънредното положение е между 50 – 70 %. Забелязва се увеличение на продажбите и поръчките онлайн, но тъй като те представляват относително малък дял от общите продажби, по никакъв начин не може да се компенсира цялостния спад“, каза още тя. Според нея възстановяването на бизнеса е все още в съвсем начален етап, след като постепенно врати започнаха да отварят всички книжарници, включително и тези, които са в големите търговски центрове.  Като голям минус за сектора определя факта, че по време на карантината издателският бизнес напълно е спрял издаването на нови книги. „Буквално се брояха на пръсти. Основно се живееше, благодарение на продажбите от наличните складови количества и в момента е много важно да се върнем към истинското предлагане на нови заглавия“, категорична е Добрева.

Свалянето на налога е един път, по който трябва да се върви, но силно вярваме, че с това поставено начало ще се стигне и до истински край и предложението ще бъде облечено в нужната законова рамка, каза още Добрева. От книжния сектор обаче са притеснени, че това се прави като антикризисна мярка и ще има временен характер само до края на 2021 година.

Ние считаме, че това подпомагане на книгата не трябва директно да бъде обвъзрано само със ситуацията на пандемия, то е изключително важно в условията на сегашната криза, но тази помощ трябва я има по принцип, и за нас е изключително важно мярката да бъде приета като постоянна. Книгата не е обикновена стока, тя носи в себе си култура, а четящите хора са тези, които наистина движат икономиката на една страна и градят бъдещето на една нация, убедени са от бранша.

Въвеждане на книжни ваучери и финансиране за обогатяване на книжните фондове на обществени институции са други две ключови мерки, които предлагат от сектора. Предложенията са отправени към еврокомисаря Мария Габриел и министрите на културата на държавите от ЕС от страна на Федерацията на европейските книгоиздатели и Федерацията на европейските и международните книготърговци, в които членувa и Асоциация „Българска книга“. „Имаме потвърдена информация, че някои от европейските правителства са приели тези идеи и започват работа в тази посока. И двете инициативи са насочени към потребностите на читателя. С книжните ваучери определени групи хора могат да получат книги безплатно, а с попълването на библиотечните фондове на държавни институции четящият човек може да има достъп до желани произведения, независимо от своя статус и финансово състояние“, каза още Добрева. 

В навечерието на 24 май тя пожела здраве на всички и се обърна към любителите на писменото слово с думите: Ако обичаме децата си, трябва да ги научим да четат.

Подробности от разговора на Светлана Вълкова с Велизара Добрева чуйте в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс No. 1 и Панчо..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30