Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

| обновено на 27.05.20 в 10:03

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре свършената работа разказа актьорът Стоян Стоянов от Държавен куклен театър – Варна пред Светлана Вълкова. Тази година той получи индивидуална номинация за награда „Варна“ в раздел „Театър“ за яркото си актьорско постижение в ролята на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Славомир Мрожек. Стоян Стоянов вече 13 години е на сцената и казва, че се чувства призван да бъде там.

Как прие тази номинация? Как се чувстваш? Досега си получавал колективна награда „Варна“ със състава на Кукления театър.

Приятно е. Всяка една номинация носи удовлетворение от добре свършена работа. Явно определен кръг от хора са преценили, че сме се справили с представлението – било то колеги или критика.

Какви бяха отзивите за този спектакъл? Как работи по тази роля?

Отзивите бяха възторжени. На нас ни се искаше да е така. Ние всички приехме присърце работата по Славомир Мрожек, по тези четири миниатюри, които проф. Пламен Марков ни предложи да реализираме тук. Всички с много желание се впуснахме в това приключение, защото това беше първата среща на проф. Марков и нашия театър. Получи се един много интересен и динамичен репетиционен процес. Радваме се, че резултатът е такъв. Добре се прие от публиката. Мрожек е сложен автор, но посланията стигнаха до хората.

Беше ли ти трудно в някакъв момент?

Предизвикателно беше. Предизвикателство имаше, защото първо обемът от текст е доста голям. Второ, характерно за персонажа е, че той много бързо трябва да сменя средствата.Трябва да е много комбинативен, за да оцелее. Предизвикателство беше както за мен, така и за целия екип, защото представлението е много динамично.

А не е ли такова и твоето актьорско амплоа? Ти си много разнопосочен, комбинативен. Участваш в различни проекти.

Веднага усетих персонажа като много близък. Наистина за мен е удоволствие да го играя. Той е изправен на ръба на оцеляването и в критични моменти трябва да взема бързи решения, комбинативни и премислени за много кратко време.

В кукления театър ли ти е най-комфортно? Пробвал си и други неща.

Тук се чувствам на мястото си. Ние пак през кукления театър сме се включвали в много проекти. Имаме балетна постановка с Държавна опера – Русе,  с  Държавна опера - Варна. Тук се случват неща, които са предизвикателни като проекти, те са различни. Има и за деца, и за възрастни. Така че наистина се чувствам доволен.

Кое е най-голямото ти лично творческо постижение?

Аз се опитвам с всяка една роля и всяка една задача да давам всичко от себе си. За постиженията може би другите трябва да се произнесат. 

Повече от разговора на Светлана Вълкова със Стоян Стоянов чуйте в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс No. 1 и Панчо..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30