Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: Надявам се до 15 юни да се възстанови свободното движение в Европа

Снимка: БГНЕС

„Много искам да се върнем побързо към нормалното придвижване. Подготвя се нова заповед на министъра на здравеопазването, съгласувана е с компетентните министри, за нискорисковите държави от ЕС и Шенгенското споразумение, да отпадне карантината. Очаквам до 15 юни поне в Европа да възстановим изцяло свободното придвижване”, каза пред Нова тв министърът на външните работи Екатерина Захариева.

По думите й за държавите извън ЕС тепърва ще се прави анализ.

Външният министър отговори и на обвиненията на президента, че страната ни е влязла „с хаос” в извънредното положение и излиза „с още по-голям хаос”. „Не разбирам този подход на президента. България се справи много добре в тази криза. Цифрите говорят сами за себе си. Какъв хаос? Ние бяхме едни от първите, които взеха мерки – първо ограничителните, после икономическите, социалните. Всяка седмица се прави анализ от всички, отваря се сектор по сектор. Не мога да разбера за какъв хаос говори. Това са политически действия на президента срещу правителството. Държи се като опозиция”, заяви Захариева.

Относно плановете на ЕС за фонд със 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката след пандемията от COVID-19, външният министър заяви: "Въпреки многото спекулации, че Европа е разединена, че не се справя, това е амбициозно предложение и само заедно може да излезем от кризата”./БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха тялото на бившия началник на Охранителната полиция в Горна Оряховица

Бившият началник на „Охранителна полиция“ в Горна Оряховица Калин Колев е намерен мъртъв в автомобила си край река Янтра, съобщиха от Областната дирекции на МВР във Велико Търново. МВР обяви бившия шеф на Охранителната полиция в Горна Оряховица за общодържавно издирване 49-годишният мъж изчезна от дома си на 2 октомври по обяд без документи за..

публикувано на 04.10.24 в 19:36
Доц. Петко Стефановски

Няма риск работата в Здравната каса да спре, увери доц. Петко Стефановски

Няма риск за разходите по лечението на пациентите, а разплащанията към договорните партньори на Здравната каса ще продължат по план, съобщи председателят на Надзорния съвет на Касата Петко Стефановски, цитиран от пресцентъра на институцията , предаде БНР.  В съобщението се посочва, че в момента Касата има избран и действащ подуправител, който..

публикувано на 04.10.24 в 19:29

Община Варна: Информацията за спиране на „Синята зона" не отговаря на истината

Във връзка с разпространена невярна информация за спиране работата на „Синята зона“ във Варна от 5 октомври Община Варна уведомява, че услугата продължава да функционира в досегашния си обичаен режим. Заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов направи уточнението, че Община Варна е осигурила правната рамка за функционирането на зоната и..

публикувано на 04.10.24 в 18:22

РЗИ: Водата в добричкото село Дебрене вече е годна за пиене

Питейната вода в село Дебрене, община Добричка, вече отговаря на здравните изисквания. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Добрич.  От ВиК-Добрич са предприели допълнителни мерки за отстраняване на несъответстията.  Припомняме, че ВиК-Добрич предупреди, че водата в село Дебрене не трябва да се използва за питейни нужди.  Водата..

публикувано на 04.10.24 в 17:21

ЦИК трябва да заплати 600 лева за разноски по дело за отказана регистрация на кандидат за районен кмет

Централната избирателна комисия трябва да заплати сумата от 600 лева за направените разноски по дело за отказана регистрация на независим кандидат за районен кмет във Варна за частичния вот на 20 октомври. Делото е по жалба на Инициативен комитет.  Според Съда има допуснати процесуални нарушения в решението на Общинската избирателна комисия във Варна..

публикувано на 04.10.24 в 15:55

Оставиха в ареста наркодилър, поискал домашен арест заради здравето си

Отказаха да пуснат под домашен арест 51-годишен мъж, обвинен в разпространение на наркотици, поискал по-леката мярка заради притеснения за здравословното му състояние.  Защитата е посочила, че мъжът има постоянен адрес и няма опасност да се укрие. Освен това имал прекарани два инсулта и здравословно не се чувствал добре. Пред съда обвиняемият мъж..

публикувано на 04.10.24 в 15:51

В Бургас разбиха втора наркоферма в рамките на два дни

МВР Бургас разби втора наркоферма в рамките на два дни, в резултат на продължаващата специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, наркоразпространение и конвенционална престъпност, предаде БГНЕС. Служители от Четвърто РУ Бургас са неутрализирали канабисова ферма, разположена на..

публикувано на 04.10.24 в 14:36