Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руска музикална и литературна класика в концерт на открито

| обновено на 05.06.20 в 16:04

Опера и театър обединяват усилия и любов към руската музика и литература в музикално - поетичния концерт "Я ПОМНЮ ЧУДНОЕ МГНОВЕНЬЕ". Очаквайте го на 5 юни, петък, от 21:00 ч. на откритата сцена "Зад Театъра". Концертът ще бъде истински празник за ценителите на най-романтичния жанр – романсът. Идеята за този спектакъл е на солиста на Варненската опера Гео Чобанов (бас), който изпълнява песните, в проекта се включва и актьорът Ивайло Иванов, който ще чете стихове от златните страници на руската любовна поезия, написани от Пушкин, Лермонтов и Есенин. Музикалният съпровод на пиано е на Жанет Бенун.

Името си концертът взема от едно от най-великите стихотворения на гения на руската поезия Пушкин „Я помню чудное мгновенье“, посветено на несбъдната му любов към Ана Керн. А историята на романса е свидетелство за това колко неведоми са пътищата на любовта и как се пресичат по най-невероятен начин във времето и в изкуството. Така този романс сплита в един сърдечен трепет стиха на Пушкин с музиката на Глинка, която пък е посветена на дъщерята на Ана Керн - Екатерина. Известна е сентенцията на големия критик Стасов, че Пушкин и Глинка са създали новия руски език – единият в поезията, другият в музиката. И неслучайно концертът ще бъде в навечерието на Международния ден на руския език – рождения ден на Пушкин - 6 юни.

Солистът на Варненска опера Гео Чобанов (бас) разказва за идеята:
Младият актьор от Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” Ивайло Иванов също споделя любовта си към руската литература:

Жанет Бенун за страстта към романса и музиката въобще:


В програмата:

„Сомнение”, музика – М. Глинка, стихове – Нестор Куколник

„Я встретил Вас”,стихове – Федор Тютчев

„Я помню чудное мгновенье”, музика – М. Глинка, стихове – А. С. Пушкин

„Утро туманное”, музика – В. Абаза, стихове – Н.С.Тургенев

„Ямщик, не гони лошадей”, музика – Яков Фелдман, стихове - Николай фон Риттер

„Нет, только тот, кто знал” /музика – П. И. Чайковски, стихове – Й. В. Гьоте

„Молитва”, музика - М. Глинка, стихове – М. Лермонтов

„Дорогой длинную”, музика – Борис Фомин, текст - Константин Подревский

„Благословляю вас леса”, музика – П. И. Чайковски, текст – Алексей Толстой

„Средь шумного бала”, музика – П.И.Чайковски, текст - Алексей Толстой

„Отцвели хризантемы”, музика – Николай Харито, текст – Василий Шумский

„Очи чёрные”, музика – Флориан Герман, текст – Евгений Гребёнка

„Серенада на Дон Жуан”, музика – П. И. Чайковски, текст – Алексей Толстой

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 16-и път Европейска нощ на музеите в Балчик

И през 2024 година Историческият музей в Балчик се включва в инициативата "Европейска нощ на музеите" на 18 май - събота. Посетителите ще могат да се насладят на постоянните експозиции в Исторически музей, Художествена галерия и Етнографска къща, както и на програма, подготвена специално за събитието. Основната част от програмата ще премине в..

публикувано на 13.05.24 в 14:22

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство" във Варна

Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на средновековната Българска империя – оживява в изданието "Великите владетели на Второто българско царство" от българския археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав. След успешната премиера на книгата в..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка" откриха в Добрич

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

Започнаха майските празници в Балчик

Майските празници в Балчик започнаха с откриването на две изложби - "Участието на България във Втората световна война - двете страни на медала". Тя е подредена в балчишкия музей в рамките поне на месец. Другата е в Общински детски комплекс от конкурса "Моята България". На 16 май Мира Добрева ще представи пред балчишката публика книгата си "Светулки..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26