Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният архив във Варна награди най-отдадените си читатели и дарители

| обновено на 09.06.20 в 18:55

Държавният архив във Варна награди най-отдадените си читатели и дарители по повод Международният ден на архивите. Датата се отбелязва от 2008 година насам с решение на Общото събрание на Международния съвет на архивите, а поводът е 60-годишнината от създаването му в Париж. Архивът във Варна съхранява около 400 хиляди единици, които се простират на 4 км. 

Когато не можеш без нещо определено си привързан към него и го обичаш. Това със сигурност може да се каже за Недялко Илиев и неговата любов към Държавния архив във Варна. Той е прекарал 202 дни в сградата на институцията през миналата година. Прочел е стотици документи и благодарение на това е написал книгата „Летописни страници“. Тя проследява хронологически историята на Техникума по индустриална химия във Варна. Недялко Илиев е в архива почти всеки работен ден.

Дарител на годината е Иван Калев. Той е предоставил на Държавния архив, материали открити при роднини.

Държавният архив си има и Приятел на 2019 година. Това е Християн Облаков, който е дарил много интересни снимки – пощенска картичка от архитект Дабко Дабков до съпругата му и няколко фотографии от строежа на чешмата в Морската градина. 

Директорът на архива Владимир Владимиров  коментира, че се увеличават читателите, а положителното е че все по-млади хора проявяват интерес.

Подробности чуйте в репортажа на Александър Йорданов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна утре

Рекордните над 1 200 бегачи се очаква да участват тази неделя, 12 май, в  Маратон Варна. Събитието се организира със съдействието на Община Варна. Онлайн заявките за участие вече са затворени, но всички желаещи все още могат да се запишат за участие чрез късната регистрация до събота, 11 май. Повишеният интерес към деветото поредно издание на..

публикувано на 11.05.24 в 17:04

До две седмици удостоверяват машините за вота

Екипите, ангажирани с удостоверяването на машините за гласуване, ще работят в режим, който гарантира завършването на процеса в срок. Това коментира министърът на електронното управление Валентин Мундров пред журналисти след началото на процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване, днес, съобщават от ресорното министерство...

публикувано на 11.05.24 в 16:58
Снимката е илюстративна

Синята зона във Варна няма да работи в неделя

Синята зона във Варна няма да работи утре, съобщи кметът на града Благомир Коцев в профила си във Фейсбук. Причината е провеждането на варненския маратон, който посреща 1,200 бегачи от 33 държави. "Да слезем от колите си и да повървим заедно с тях!", написа още Коцев. Още от тази вечер в 20 часа до утре в 15 часа, заради провеждането на..

публикувано на 11.05.24 в 14:12

От "Аз вярвам и помагам" призовават с пластмасовите капачки да не се предават други предмети

От благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам", в помощ на хиляди бебета, призовават да не се предават други пластмасови предмети, различни от капачки. Тази година от организацията се натъкват на неочаквани находки. Те напомнят, че не са депо за отпадъци или рециклираща компания, а доброволци, обединени от благородна кауза. Сред откритите вещи..

публикувано на 11.05.24 в 12:54

Пускат водата на хиляди варненци след 12 часа суша

 Аварията, която остави хиляди варненци без вода 12 часа, е отстранена. Пускането се извършва поетапно в периметъра, заключен между бул. "Левски" , ул. "Царевец" , бул. "Княз Борис 1-ви" , бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков", съобщават от ВиК дружеството.  През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

публикувано на 11.05.24 в 12:40

Започва удостоверяването на съответствието на машините

В 10:00 часа ще стартира процеса по удостоверяване на съответствието на машините за вота 2 в 1. Техническите устройства бяха предадени на Министерството на електронното управление вчера, след края на работния ден, от Централната избирателна комисия, съобщават оттам. Екипите, ангажирани с дейността, ще работят в режим, който да гарантира завършването на..

обновено на 11.05.24 в 11:15

Първият безплатен предизборен диспут в ефира на Радио Варна (ВИДЕО)

Първият безплатен предизборен диспут в ефира на Радио Варна, във връзка с предстоящите на 9 юни избори 2 в 1 - за Народно събрание и Европейски парламент, се проведе днес,  11 май, от 10 часа. В него участие взеха кандидати за народни представители, които дискутираха по темата  „Регионални политики за решаване на проблемите на Черноморието и..

публикувано на 11.05.24 в 10:00