Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Шопов: Има ли вяра, човек е жив завинаги!

| обновено на 25.06.20 в 15:05
Георги Шопов
Снимка: Д.Дончева

43-годишният Георги Шопов от Варна заслужено триумфира в тазгодишното музикално шоу „Гласът на България“. С вокалните си заложби той спечели публиката въпреки голяма конкуренция и показа, че рокът е жив.

Георги Шопов е художник и музикант, познат на варненската публика. Завършил е живопис във Велико Търново. Записва се в "Гласът на България" заради дъщеря си, за да ѝ даде добър пример. Радио Варна  излъчи и публикува интервю с него на 6 май този година. Всяко лято през последните години неговите изпълнения заедно с К. Джамбазов събират на открито в Гръцката махала варненци, приятели, гостуващи в града ни актьори и музиканти, просто преминаващи.

"Такъв глас и тембър са дар от Бога", каза треньорът на Жоро Иван Лечев при представянето на финала.

С Георги Шопов разговаря Димитрина Дончева:


Щастлив ли си от успеха?

Много съм щастлив. Случват се много красиви неща, но няма да издавам много тайни.

Кое твое качество най-много ти помогна?
Първо трябва да можеш да пееш, но според мен искреността и това, че съм естествен. Аз съм голям мечтател. Записах се за участие заради моята дъщеря, представих си, че ще спечеля, просто имах вътрешно усещане.
Какво не знаем за теб?
Много искам с цялата си душа хората да сме по-добри и когато правим нещо да го правим заедно. Само тогава има голям успех, когато се събереш с някого. Вярно, че егото е важно нещо, а егото в повече вече е опасно, но хора, които имат его ги води до градивност и до сбъдване на нещата, с които се занимават. Призовавам всички хора да се събират един с друг и да правят нещата заедно. Ние затова сме родени толкова много на земята. Да сме заедно и да имаме цел, за която да работим заедно.
Какво е твоето мнение за сегашната ситуация - пандемията с коронавируса?
Имам много строго мнение, но не искам да го казвам, защото може да има хора, които да кажат: "Дай ще се бунтуваме." Просто това е умишлено създадено нещо. Вярно, че е един сериозен грип, който аз изкарах преди нова година, почти щях да умра. От това, което се говори мисля, че е то, този вирус - трудно дишане с температура. Бях на антибиотик една седмица и се оправих. И моята жена също. Минава се това нещо, но не е тази тотална паника - покажеш се навън и ще умреш.
Бунтар ли си?
Бунтар съм, но не на всяка цена. В името за постигане на нещо красиво. И най-вече защото съм зодия скорпион се боря за честността.
Ако трябва да направиш свой Топ 10, кое ще е на първо място?
На първо място са любовта и вярата, а там са детето, жената, семейството, приятелите. Всичко е на първо място. Не знам кое бих сложил на 10-то място. На мен всичко ми е на върха! Всичко е номер едно. Трябва да се вярва, да си честен човек и да правиш добро.
Имаш твои песни.
Да, скоро ще ви дам в радиото да пуснете песента "България", тя е готова вече. От вчера вече снимаме клипа. За тази песен искам да благодаря на Невен Ненов, мой приятел с когото направихме демото вкъщи. И още на китаристът Детелин Йосифов - Питкина, той направи звукозаписа в студиото на група "Фанданго". После на Димитър Димитров от Кабакум, голям музикант и басист, един огромен човек - известен е като Митьо Дебелия, колкото е голям, толкова е добро сърце има, той свири баса - невероятен музикант и приятел. И другият е Орлин Радински - Линча, който живее в Англия, но е записвал с много известни музиканти албуми / три от албумите на Глен Хюз са с него/. Тези музиканти участват в песента и свирят и аз съм много горд. Приеха всичко на сърце и направихме записа заедно.
Как приемаш популярността? Преди да започнем този разговор тук в Морската градина, беше "нападнат",  в добрия смисъл на думата, от хора, деца, които те разпознават и искат да се снимат с теб?
Малко ми е странно, но започвам да я приемам. Аз съм скромен човек, така съм устроен. Но това ме радва. Хората се вълнуват, защото ми гласуваха доверие, нещо познаха в мен и това е много мило. И като получавам покана за приятелство във Фейсбук от някое дете разтапя ми се душата, защото като знам аз как съм се вълнувал за красивите неща и за музиката като малък...И сега безрезервно приемам покани от деца, защото ми е много мило. Те растат по този начин и искат да вземат и от твоя пример.
Какво ти предстои?
Създаването на песни и клипове към тях това ми е най-важното в момента, защото хората ме видяха по телевизията, започвам да ставам популярен и трябва да дам това, което съм обещал.
На всички пожелавам да вярват в мечтите си. Доказано е, че постоянството води до успех. И вярата трябва да има. Има една милимунка мъничка, която ти казва: "Аз съм жива!" и колкото и да е трудно в момента - има ли вяра,  човек е жив завинаги!




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15