Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" във Варна се готви да посрещне новата учебна година с напълно обновена материална база като ремонтът на сградата ще продължи и през летните месеци. Междувременно училището планира на тържествената церемония на открито на 25 юни да бъдат изпратени зрелостниците от випуск 2020, да им бъдат връчване на дипломите за средно образование и свидетелствата за професионална квалификация.
Новият випуск ученици след 7 клас ще се обучават за придобиване на професиите „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост” със специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия”, „Хотелиер” със специалност „Организация на хотелиерството”, „Ресторантьор” със специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения” или специалност „Кетъринг” и професия „Готвач” със специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки".
Магдалена Тодорова - преподавател по "Информационни технологии" в ПГТ "Проф. д-р А. Златаров" сподели в интервю за Радио Варна, че одобреният държавен план-прием за 2020-2021 година напълно отговаря на заявката на туристическия бизнес и на прогнозите за професиите в тази сфера, които са и ще бъдат актуални на пазара на труда и в перспектива за новоприетите гимназисти - неслучайно тази година броят на паралелките с прием след 7 клас, които ще обучават по професия "Готвач" е увеличен с още една.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..