Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столетникът Иван Куркутлиев: До 100 години се живее, ако си в мир с околните

Не помня да съм се карал някога с някого. Човек трябва да е скромен и добър, да внимава да не нагрубява хората.

Това е мъдрата житейска философия на столетника и ветеран от Втората световна война Иван Куркутлиев от варненското село Чернево. Той отпразнува преди дни своя стотен рожден ден. Радва се на две дъщери, четирима внуци, трима правнуци и трима праправнуци. Неговият род идва от село Коркут. По-късно семейството му се преселва в Чернево, където ги наричали „куркутлии“, а така прозвището им постепенно се превръща във фамилно име.

С нескрито вълнение дядо Иван казва, че родният му край му е най-свиден. Работил е като железничар, а професията  му е предоставила шанса да пътува извън пределите на страната. Стигнал е чак до Сибир. Спомня си руския град Тюмен, който оставя в него много добри впчаталения. Но и до ден днешен Варна и Чернево си остават най-любимите му места.


Рецептата му за дълголетие е простичка. Човек трябва да живее в хармония с околните, да страни от конфликтите. Никога не се е карал и на децата си. Възпитавал ги е да бъдат честни и добри. Достолепната си възраст дължи и на здравословното хранене. За закуска винаги пие билков чай с мед, а месото рядко присъства в менюто му. „Аз съм въздържател. Не пия вино, ракия - изобще не употребявам алкохол“, казва столетникът.  Опитвал си по-малко, но само като изключение, за да прикани някой гост към трапезата.

Най-голямата му богатство са наследниците му, но споделя, че човек трябва и да се стреми да осигури добре живота си. Пожелава на всички да стигнат 100 години, да се хранят добре, да работят достатъчно,  за да бъдат добре.

Повече чуйте от интервюто на Даниела Стойнова със столетника:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30