Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният ден на детския футбол отбелязваме на 19-ти юни

| обновено на 19.06.20 в 08:43

Няма момченце, което да не е ритало коженото кълбо през живота си. Напоследък и момиченцата изявяват любопитство към този спорт. Много малчугани започват с Цар Футбол още на 4-5 - годишна възраст.

Във Варна децата, които тренират футбол са хиляди, но най-важното е те не просто да играят за здраве, а да се научат на дисциплина и на отношение. Това сподели за Радио Варна в Световния ден на детския футбол Илко Станчев, управител на първата частна детска школа във Варна ДФК "Делфините". Многобройни са отличията, които са получили децата, преминали през "Делфините" за 10-те години, в които клубът се бори, за да създава таланти. В това отношение силата е в лицето на главния треньор Миша Милошевич. За феновете на футбола, името му се свързва с ПФК "Черно море". "Това, обаче, което хората не знаят за Миша, е че той е от сръбската школа, а тя е високо ценена в цял свят", заяви Илко Станчев. "Десет години да се занимаваш с детски футбол в град като Варна си е предизвикателство", сподели още Станчев и допълни, че трябва управниците ни да мислят в дългосрочен план за детския спорт, защото няма база, която да отговори на критериите на школите в града в момента. "Общинските спортни площадки, които бяха изградени, са по-скоро с развлекателен характер. Те не са предназначени за сериозни клубове, какъвто смея да твърдя за нашия. Клубове, които имат за цел да създават добри и качествени футболисти", допълни Илко Станчев и препоръча на властимащите "да помислят за детския спорт", защото няма ли детско-юношески спорт, няма да имаме нито мъжки, нито женски такъв.

ПФК "Черно море" и ДФК "Делфините" направиха първата и най-важна стъпка към сътрудничество в най-масовия спорт сред децата - футбола

Това е прецедент в историята на детско юношеския футбол, обявиха директорът на ДЮШ на ПФК "Черно море", Калоян Георгиев и Илко Станчев, управител на ДФК "Делфините". След като децата преминат успешно обучение в частната школа, първа опция за младите таланти е академията на “моряците”, която е доказала през годините, че създава добри футболисти. От началото на седмицата футболистите, преминали в "Черно море", се готвят заедно със своите връстници с наставник и директор на школата на "Черно море" Калоян Георгиев.

Както е известно, представителният тим на "Черно море" е съставен от 50% юноши на варненска школа. 

Партньорството между двата клуба поставя основата на едно добро партньорство в бъдеще, заяви за Радио Варна Илко Станчев, управител на ДФК "Делфините". Сама по себе си, школата, водена от бившия защитник на "Черно море" от близкото минало Миша Милошевич, е най-голямата частна във Варна, която работи с деца от 5 до 11 години. ДФК "Делфините" показва през последните 10-сет години висока класа. В турнири в страната и в чужбина, малките делфини, се класират винаги в челните места. 

Илко Станчев и главният треньор в школата на "Делфините" Миша Милошевич, постваят високи критерии в работата си с най-малките. Не е важно количеството на децата, които ще се обучават, а как ще бъдат създадени качествени състезатели. Това е максимата, към която клубът се придържа вече 10-сет години.

ДФК "Делфините" два пъти са награждавани за най-просперираща школа от Община Варна.

През 2020-та година, ДФК "Делфините" отбелязва своя 10-сет годишен юбилей. 

Каква е магията на този спорт и на дисциплината, която получават децата, чуйте от Илко Станчев, управител на първата частна детска школа по футбол във Варна, ДФК „Делфините“ в прикачения звуков файл по-горе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна беше последният кръг по приложно колоездене (ВИДЕО)

Завърши четвъртият пореден кръг от държавното първенство по приложно колоездене във Варна. На първо първо място отборно е съставът на Берковица-2, на второ място Берковица-1 и на трето Етрополе. При момичетата титлата спечели Валентина Бабачева от отбора на Берковица, а при момчетата златният медал отиде при Любомир Андреев също от отбора на..

публикувано на 29.06.24 в 14:28

Италия очаква сложен мач

Тимът на Швейцария и действащият шампион Италия излизат днес м битка на ЕП по футбол. Мачът е от 1/8-финалите на “Олимпиащадион” в Берлин. Начало 19:00 ч. Швейцарците не загубиха нито един от трите си досегашни мача. Италианците се измъкнаха буквално в “групата на смъртта” след драми. Играта им обаче не е убедителна.

публикувано на 29.06.24 в 10:10

Дания иска да спре домакините на Европейското първенство

Започват срещите от елиминациите на ЕП по футбол в Германия. Домакините ще трябва да доказват истинската си класа днес. Първото им препятствие е Дания. Бундестимът стартира блестящо, но след това блясъкът изчезна. Дания показа във всичките си срещи, че е труден за побеждаване отбор. Всъщност това се знае добре. Мачът е от 22.00 ч. Датчаните спечелиха..

публикувано на 29.06.24 в 08:36

Варненец на финал на двойки в Пилзен

Варненският състедател Иван Иванов се класира за финала на двойки при юношите на турнир от категория J200 на ITF в Пилзен (Чехия).  Българинът и Тайс Бохард от Нидерландия победиха на полуфиналите с 6:4, 7:6(3) четвъртите поставени германци Нилс Макдоналд и Мика Петкович. На четвъртфиналите Иванов и Бохард елиминираха и водачите в схемата. В спор..

публикувано на 29.06.24 в 08:29

Съдия провали мач по водна топка

Пропадна мачът от мъжкото първенство по водна топка между отборите на ЦСКА и Черно море. Варненци гостуват в София за важните плейофни двубои, но вчерашният първи мач не се състоя. Причината е, че вторият съдия на двубоя не пристигна на басейна. Така срещата бе провалена, а днес предстои втори мач между двата тима, като ръководствата на двата отбора ще..

публикувано на 29.06.24 в 08:28

Григор среща Лайович на Уимбълдън

Григор Димитров започва участието си на турнира от Големия шлем "Уимбълдън" срещу представителя на Сърбия Душан Лайович.  Двамата са се срещали три пъти, като Димитров има две победи..

публикувано на 29.06.24 в 08:26

Иновации от България стават стандарт за европейския плажен хандбал

Варна става европейска столица на хандбала. Броени дни остават до началото на Европейското първенство по плажен хандбал.  Иновациите, които България направи по време на Европейските първенства по плажен хандбал през 2021 г.,  бяха наложени като стандарт в наредбите на Европейската федерация по хандбал за организиране на подобни шампионати.  Това..

публикувано на 28.06.24 в 10:00