Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биле фест три дни на остров Анастасия

Билкова бира, медена лимонада и миди на тенекия на остров Св. Анастасия. Фестивалът "Биле фест" е тридневен.

Предвидено е и почистване на морето и празник на народното творчество

Фестивал „Биле Фест" започва от днес на остров Света Анастасия. Това е второто му издание.

И през тази година в духа на Еньовден красивото място ще посреща своите гости с интересна програма посветена на билките и на морето.

Предвидено е почистване на морето, засаждане на билкова градинка и празник на народното творчество, съобщи за радио Бургас управителят на Острова Павлин Димитров:

„И през трите дни ще има малък базар за български стоки, изделия с билки, козметика, бижута, презентация на странджанския чай. В събота сутрин водолази от „Приятели на морето“ ще почистят морското дъно край „Света Анастасия“ и ще извадят миди, които ще приготвим на тенекия. С тях ще посрещнем туристите, които ще дойдат с корабчето в съботния ден. Посетителите ще могат да се разхладят с прочутата ни медена лимонада. В неделния ден ще представим обичая „Еньова буля“ и всеки, който желае ще може да премине през еньовия венец.“

По предварителни заявки очакват се над 300 туристи в дните на „Биле фест“ В ресторанта на острова ще се предлага специалното меню в което са използвани билки, а гостите ще могат да се разхладят и с уникална билкова бира приготвена специално за фестивала. 

ПРОГРАМА

19 юни

Посрещане на брега с разхлаждащи напитки – наливна бира и домашно приготвена медена лимонада със свежи ментови листа.

Многобройни изложители и демонстрации и през трите дни на фестивала:

Презентация с дегустация на „Кримски чай – билка от Острова“ с Кирил Проданов и актьора Юрий Ангелов.

„Смидарь“ – Родопска обредна пита за новородено. Приготвяне на пърленки с билкови добавки в островната пещ – демонстрация с дегустация, представени от Снежана Орлова от гр. Смолян.

 „Аромат на здравето“ – нов продукт, приготвен от 7 вида етерични масла. Представя „Везбеница“, гр. София.

„Зона на здравето“ – билко и енергийно лечение. Представя Център Вадимелис, Стара Загора.

„Кодът в българската шевица“ – представя „Везбеница“.

„Анастасия спа козметик“ – презентация на нова козметична серия на жива фреш козметика. Консултации и диагностика на лице. Представя Nana Green Home, гр. София.

Натурални сапуни „Красива“, гр. Сливен. Представяне на лечебните и хигиенни свойства на натуралната козметика.

„Ароматна светлинка“ – декоративни свещи с растения. Представя Галерия „Усмихнати Осмици“.

Cherry Art – бижута от шевици.

Фирма „Шевица“ – сувенири и българска бродерия.

Сувенири и декорации от плъсти – Донка Станева.

„Медовина Meadly“ – традиционна медовина от Средновековието. Представя „Странстващата бъчва“, гр. София.

Островната кухня ще приготви специално билково меню – зелена супа, пресни картофки с пиле и билки от острова, а за десерт – кишкек, приготвен пред Вас.

20 юни

В ранните часове на деня водолазите от клуб „Приятели на морето“ ще почистят морското дъно около острова.

Каним ви да опитате прясно изпечени миди на тенекия, току-що извадени от естествената островна ферма.

Дегустация на заварена билкова островна бира в лимитирани количества – приготвена специално за нас от крафт Метълхед Пивоварната – 10:30 до 15:00 ч. Медена на цвят, съдържа малц, хмел, мента, лайка, стандажански чай и мед-липа. Билките са събрани на острова.

Засаждане на островна билкова градина заедно с приятелите от ферма Biotiful – 15:00 до 19:30 ч.

И през този ден многобройните участници ще представят билки и здравословни храни, екстракти и мехлеми, както и автентичните начини за приготвянето им в миналото.

21 юни

В неделя сутрин от 11:00 ч. самодеен фолклорен ансамбъл „Китка“ ще изпълни пред Вас ритуала Еньова Буля в навечерието на Еньовден.

От островната пещ ще вадим топъл хляб, замесен с квас, билки и зеленчуци.

В духа на Еньовден ще сплетем специален венец от билки – Еньовденски венец, който се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите през годината хора и животни – 10:30 ч. 

За настроение ще звучи българска музика, а гласовитите ни гости ще могат да се извявят и участват в караоке.

Кораб “ Анастасия “ ще пътува по следния график:

Петък – 10:00 ч., 13:30 ч. и 17:00 ч.
Събота и неделя – 10:00 ч., 11:30 ч., 13:30 ч., 15:00 ч. и 17:00 ч.

Необходима е предварителна резервация на телефон 0882 004 124.

Побързайте! Местата са ограничени!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10