Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки протестираха и във Варна срещу промените в управлението на "Натура 2000"

Под мотото „Долу ръцете от морето, планините, реките!“ и „Да спасим Натура 2000!“, Варна се включи в националния протест срещу промените в Закона за биологичното разнообразие. Протестът се проведе късно вчера, от  18,45 пред сградата на oбщина Варна. По същото време недоволството си изразиха и жителите на София, Пловдив, Бургас,  Русе, Пазарджик, Благоевград, Ботевград. Протест имаше и в местността Карадере.

Целта на протестиращите е да бъдат спрени промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от ексминистъра на околната среда Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов. Предстои изменението на закона да бъде гледано на второ четене в Народното събрание.

Искането сега е всичко, което засяга „Натура 2000“, да се премахне от промените в Закона за биологичното разнообразие.

Измененията са внесени от "Обединените патриоти" по време на мандата на ресорния министър Нено Димов, те дават власт на ведомството да променя зоните от "Натура 2000" без да се съобразява с научните данни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С флашмоб, посветен на Деня на Европа, ГЕРБ-СДС откри предизборната кампания във Варна

С флашмоб, посветен на Деня на Европа, кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС откриха предизборната кампания във Варна. 74 сини балона полетяха в небето над морската столица като символ на годишнината от историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман, с която на 9 май 1950 година той предлага създаването на..

публикувано на 09.05.24 в 15:49

До 25 май избирателите подават заявление за гласуване по настоящ адрес

До 25 май 2024 г. избирателите български граждани с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на Република България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес, съобщават от..

публикувано на 09.05.24 в 15:36

Мото шествие с поклоннически маршрут организират тази събота

Мото шествие под надслов „По пътя на вярата и буквите“ ще се проведе тази събота, 11 май - денят, в който Българската православна църква чества Светите равноапостоли Кирил и Методий. Маршрутът ще е поклоннически и ще премине през обекти свързани с ранното християнство и разпространението на българската писменост.  Началото ще е от 12,30 часа..

публикувано на 09.05.24 в 15:25

Анимационно онлайн изучаване на Английски език

Янислав Русев е бил учител по Английски език. Разочарова се от остарелите методи в училище и напуска системата. Решава, че може да бъде полезен със знанията си по езика по съвсем различен начин. И създава онлайн платформата Мотиватор за обучение по Английски. "Много често съм си задавал въпроса, дали цяла живот ще работя като учител. Отговорът дойде..

публикувано на 09.05.24 в 15:12

Варна отбеляза Деня на Европа

С тържествено вдигане на националното знаме и знамето на Европейския съюз пред входа на Общината, под звуците на националния химн и химна на обединена Европа, във Варна беше отбелязан Деня на Европа. На церемонията присъстваха областният управител проф. д-р Андрияна Андреева, кметът на града Благомир Коцев, представители на ВМС, държавни и..

публикувано на 09.05.24 в 14:09

Даниел Лорер: Време е за реформи в България

Посланията на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България "за предстоящите избори са същите. Т е са свързани с провеждането на реформи в страната. Това заяви във Варна водачът на листата Даниел Лорер, който представи и останалите кандидати за народни представители.  Втори в листата е  д-р Ивайло Митковски от ДСБ, трети - д-р Антон..

публикувано на 09.05.24 в 14:05

До 15 юни завършват ремонтите между улиците "Прилеп" и "Подвис". "Девня" - готова изцяло до 10 юни

До 15 юни ще бъдат завършени ремонтите в отсечката на булевард "Христо Смирненски" от ул. "Прилеп" до ул. "Подвис". Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев. Той уточни, че в този участък щ е бъдат частично изградени бордюри и биндер, за да е проходим булевардът през лятото. Работата ще продължи след летния сезон до окончателното полагане на..

публикувано на 09.05.24 в 13:30