Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи интересен казус след старта на синя зона - широк център във Варна

След старта на широкия обхват на синята зона във Варна, се появи и първият интересен случай. Става дума за ул. "Царевец", която е граничеща на влязлата в сила от вчера, 1 юли, синя зона, но няма как да се ползва срещу платен абонамент от живеещи над нея, чиито блокове са разположени на ул. "Царевец", но входовете им са от страната на ул. "Д-р Анастасия Головина" и ул. "Петра".

Ето и какво получихме на служебната електронна поща на медията от Александър Бучков:

"Здравейте Радио Варна!
Искам да ви сигнализирам относно казус с новата част на Синя Зона Варна.
Границата на новата зона е ул. "Царевец", която е от двете страни на водохващащия канал в частта между бул. "8-ми Приморски полк" и ул. "Ген.Колев". В северната част този участък, няма живущи на ул. "Царевец", но има 3 панелни кооперации, които се водят на адрес ул. "Д-р Анастасия Головина" и ул. "Петра". За съжаление тези улици са извън обхвата на синята зона, но блоковете са разположени на ул. "Царевец".
В случая се получава така, че живущите в тези блокове не могат да кандидатстват за синя зона по местоживеене, а други живущи в този район няма. В момента всички работещи в района спират в междублоковите пространства, в градинки и блокирайки останалите автомобили и място за живущите няма. За да може да ме разберете, ви прилагам и снимки с цел онагледяване на ситуацията.
Моля ви за съдействие от ваша страна, за сигнализиране на отговорните институции в Община Варна".

Александър Бучков сподели пред Радио Варна още, че след ул. "Царевец" няма никакви места за паркиране в работно време, тъй като се оказва, че ул. "Петра" и ул. "Д-р Анастасия Головина" са буферни зони и поемат потока от хора, работещи в района и централните части. Прави впечатление, че дори има тревни площи, които са се превърнали в паркинг, а няма глоби за това, коментира Бучков. В случай, че не се намери решение на този казус, живеещите в района ще направят подписка, която ще бъде входирана в Община Варна чрез фирмите за служебен домоуправител, допълни Александър Бучков. Подобна буферна зона е и кв. "Чайка" във Варна, в който също нямаше места за паркиране след въвеждането на втория етап от синята зона.

Потърсихме коментар от ОП "Общински паркинги и синя зона", оттам ни увериха, че казусът наистина е много интересен и ще се обърне внимание. Предстои на място да се провери ситуацията от служители на предприятието и на Община Варна, както и юристи да се произнесат дали може да се промени наредбата за паркиране в синя зона. Това коментира управителят на ОП "Общински паркинги и синя зона", инж. Младен Иванов.
Според него подобни казуси ще възникнат и след старта на подзони 5, 6 и 7 след 1-ви август 2020г.
За съжаление заради създалата се пандемична обстановка в глобален план не е ясно кога ще започне изграждането на буферни паркинги, които да поемат потока от автомобили, за да не се нарушава спокойствието в районите, граничещи със синята зона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

750 души от гласоподавателите за Народно събрание в Балчик - без право за евровота

В изборите на 9 юни за Европейски парламент с право на глас в община Балчик, след изтичане на срока за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, са 16 555 души, а за Народно събрание – 17302, според данните, обявени на сайта на Централната избирателна комиси към 27 май 2024. Това означава, че почти 750 души имат право да гласуват само за..

публикувано на 03.06.24 в 17:51

8 530 лева бяха събрани по време на Благотворителното гребане в тандем пред Радио Варна

8530 лева бяха събрани по време на Благотворителното гребане 100 км в тандем с гребни тренажори пред Радио Варна.  Кампанията събра подкрепа още от 8 часа сутринта на 1 юни в Морската градина, където Мей Максин и Николай Колев гребаха в тандем 100 км на гребен тренажор, за да подкрепят Операция "Плюшено мече" в помощ на талантливи млади хора без..

публикувано на 03.06.24 в 17:29

Около 200 хиляди чешки туристи се очакват за лято 2024 у нас

Около 200 хиляди чешки туристи се очакват за лято 2024 в България. Това съобщи посланикът на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан, който се срещна с ръководството на Община Варна, за да обсъди предстоящия туристически сезон. О сновната задача на посолството е да гарантира сигурността на туристите по време на тяхната почивка, допълни Н. Пр...

публикувано на 03.06.24 в 17:06

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  на 4 и 5 юни в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде открито от проф...

публикувано на 03.06.24 в 16:45

До края на юни можем да сменим личния си лекар

Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар, припомнят от Националната здравноосигурителна каса.  Формуляра за избор на общопрактикуващ лекар може да бъде изтеглен от сайта на НЗОК –  рубрика „За граждани“.  Желаещите да сменят личния си..

публикувано на 03.06.24 в 15:57

Във Варна въвеждат нов график за извозване на едрогабаритните отпадъци

Във Варна се въвежда нов график, по който гражданите да могат да изхвърлят едрогабаритни отпадъци (ЕГО). Това са електроуреди, мебели и друга покъщнина, които не се изхвърлят в контейнерите за битова смет, а се поставят до тях, за да се извозят от сметопочистващата фирма. Графикът включва конкретни дни и часове за всеки район. Ако вещите биват..

публикувано на 03.06.24 в 15:15

Откриха официално чешмата с минерална вода до бившия Дом "Младост" (СНИМКИ)

Иконом Димитър Стоев освети емблематичната чешма с минерална вода в близост до разрушения вече дом "Младост" във Варна, изцяло възстановена от Общината.  От Регионалната здравна инспекция ще направят изследвания на водата и до няколко дни тя ще може да се ползва отново от всички желаещи. Дотогава тя все още не е годна за пиене.  На..

публикувано на 03.06.24 в 14:50