Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарен конкурс за най-оригинално българско ястие стартира от Варна

Българската кухня между традицията и бъдещето - под това мото Кулинарен клуб Варна започна конкурс за най-оригиналните кулинарни рецепти, вписващи се в темата. Идеята е на варненския ресторантьор и хотелиер Желязко Каракашев, който обяви конкурса в интернет сайта на клуба.

Могат да участват както професионалисти, така и любители, каза за Радио Варна Желязко Каракашев. Най-оригиналните рецепти ще бъдат публикувани, ще има и представяне на автора на рецептата. Обмисля се и идеята отличените рецепти да влязат в менюто на ресторанти, които проявят интерес, като бъде поставено лого, че това ястие е българско.

"Това ще даде допълнителна култура и преживяване не само на чужденците, но и на българския потребител.", смята Каракашев. Според него кулинарните познания са много малка част от формирането на една кухня, която трябва да е сравнително лесна, вкусна, да се приготвя бързо и да е запомняща се. Затова маркетингът е един сериозен инструмент, който в българския туризъм е подценен.

Междувременно проектът „Черноморска кухня“, който стартира през 2018 г., продължава да се развива, макар и по-бавно в обстановка на пандемия, коментира за Радио Варна Желязко Каракашев. Той е единият от участниците от българска страна в проекта, в който участват още Русия, Румъния, Турция, Грузия, Украйна и България.

Проектът се развива бавно, защото взаимодействието и синхрона между всички страни не е лесен, уточни ресторантьорът. Към момента базата данни от храни, ястия, продукти и вина вече е направена. Тепърва предстои селектирането на типичните продукти, които са характерни за региона и които характеризират тази кухня, но и тази работа ще отнеме доста време, допълни Каракашев. След като всичко това бъде свършено, обществеността ще бъде запозната с резултатите и ще започнат различни инициативи, които да популяризират черноморската кухня.

Той припомни, че България е предложила около 50 на брой позиции от продукти, ястия, подправки и вина и в момента те се селектират. Включени са киселото мляко, саламуреното сирене, чубрицата и т.н.

По-важно е да се определи кои регионални продукти са характерни за целия черноморски регион, допълни Желязко Каракашев. За разлика от Русия, която финансира проекта на местно ниво, българската държава не е подпомогнала финансово този проект.

За проекта "Черноморска кухня" и Конкурса "Българската кухня между традицията и бъдещето" чуйте в прикачения звуков файл:



Желязко Каракашев завършва икономика във Варна през 1985 г. Работи като готвач, сладкар, сервитьор, управител, снабдител, технолог. По-късно завършва висше хотелиерско училище Belvoirpark - Цюрих.  Специализира в Dreikönighaus  Mövenpick Цюрих.  Бил е директор експлоатация на курортен комплекс Златни пясъци. Специализира в Министерство на икономиката, туризма, транспорта и лозарството на провинция Райнландпфалц  - Германия. Специализира в Европейския институт по туризъм в гр. Триер  и Туристическата камера на град  Кобленц. Участва като консултант в проекти в областта на туризма в Палма де майорка, Корсика, Рюген, Ланкастър и др. Преподавател е в Колеж по туризъм – Варна, катедра „Туризъм“, ИУ - Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади медици излязоха на протест с искане за достойно заплащане и нормални условия за труд

Млади медици излязоха на протест Министерството на здравеопазването с искания за гарантирано достойно заплащане и нормални условия на труд. Протестиращите, облечени в черно, тръгнаха на "траурно" шествие, което премина по столичния булевард "Цар Освободител" и се насочи към Орлов мост, предаде БНР.  Младият медик д-р Павло Славов: България има..

публикувано на 15.10.25 в 19:40

Политологът Яница Петкова: Борисов е изнервен, защото е притеснен. Ако има предсрочни избори, най-вероятно ще са догодина

В изявлението на Бойко Борисов видяхме агресивност и изнервеност, а обикновено подобен тип реакции, независимо дали са планирани или не, са от хора, които се чувстват притеснени. Това мнение изрази в предаването "Пост Фактум" политологът от социологическа агенция "Мяра" Яница Петкова. Според нея думите на Борисов ще бъдат предмет на разговор още дълго..

публикувано на 15.10.25 в 18:55

Депутатите от ГЕРБ организираха открити приемни във Варна

Народните представители от ГЕРБ проведоха открити приемни с граждани в петте района на Варна – „Аспарухово“, „Одесос“, „Приморски“, „Младост“ и „Владислав Варненчик“. Срещите се състояха с участието на ръководителите на районните структури, районни кметове и общински съветници, като част от ангажимента на партията за открит диалог и постоянна връзка с..

публикувано на 15.10.25 в 17:51

Иво Атанасов - единственият незрящ рок барабанист у нас: Падаме, ставаме, но... продължаваме!

Иво Атанасов не вижда света с очите си, но го чува, усеща и преживява с цялото си същество. От ритъма на барабаните до тишината на трудните дни – той е преминал през всичко. Историята му не е просто разказ за загуба и възстановяване. Тя е доказателство, че когато музиката живее в теб, тя никога не те напуска. Иво Атанасов е единственият незрящ..

публикувано на 15.10.25 в 17:40

Продължава премахването на бараките на улица "Д-р Пискюлиев"

В ход е демонтажът на още 46 преместваеми обекта по ул. „Д-р Пискюлиев“ във Варна. По разпореждане на Община Варна общинската фирма „Пазари“ ЕАД премахва павилионите, разположени върху общинска собственост. Те са с недобър външен вид и голяма част от тях не се използват за търговска дейност, съобщиха от дирекция „Управление на сигурността и контрол по..

публикувано на 15.10.25 в 17:07

Работещите в областните дирекции на ДФ "Земеделие" обявиха символични протестни действия

Работещите в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" обявяват символични протестни действия от днес до 24 октомври, съобщават от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ. В протестна декларация, изпратена до премиера Желязков, председателя на Народното събрание, министъра на земеделието и лидерите на парламентарно..

публикувано на 15.10.25 в 16:15

Започнаха преговорите за нов колективен трудов договор за работещите на Летище Варна

Преговори за подписване на нов колективен трудов договор започнаха представителите на синдикатите от летището във Варна с ръководството на аеропорта, в лицето на главния изпълнителен директор Михаел Ройш. Предложенията на синдикатите са за увеличение на заплащането за положен нощен труд до 2.50 лева на час, увеличение на платения годишен отпуск с..

публикувано на 15.10.25 в 15:55