Българската кухня между традицията и бъдещето - под това мото Кулинарен клуб Варна започна конкурс за най-оригиналните кулинарни рецепти, вписващи се в темата. Идеята е на варненския ресторантьор и хотелиер Желязко Каракашев, който обяви конкурса в интернет сайта на клуба.
Могат да участват както професионалисти, така и любители, каза за Радио Варна Желязко Каракашев. Най-оригиналните рецепти ще бъдат публикувани, ще има и представяне на автора на рецептата. Обмисля се и идеята отличените рецепти да влязат в менюто на ресторанти, които проявят интерес, като бъде поставено лого, че това ястие е българско.
"Това ще даде допълнителна култура и преживяване не само на чужденците, но и на българския потребител.", смята Каракашев. Според него кулинарните познания са много малка част от формирането на една кухня, която трябва да е сравнително лесна, вкусна, да се приготвя бързо и да е запомняща се. Затова маркетингът е един сериозен инструмент, който в българския туризъм е подценен.
Междувременно проектът „Черноморска кухня“, който стартира през 2018 г., продължава да се развива, макар и по-бавно в обстановка на пандемия, коментира за Радио Варна Желязко Каракашев. Той е единият от участниците от българска страна в проекта, в който участват още Русия, Румъния, Турция, Грузия, Украйна и България.
Проектът се развива бавно, защото взаимодействието и синхрона между всички страни не е лесен, уточни ресторантьорът. Към момента базата данни от храни, ястия, продукти и вина вече е направена. Тепърва предстои селектирането на типичните продукти, които са характерни за региона и които характеризират тази кухня, но и тази работа ще отнеме доста време, допълни Каракашев. След като всичко това бъде свършено, обществеността ще бъде запозната с резултатите и ще започнат различни инициативи, които да популяризират черноморската кухня.
Той припомни, че България е предложила около 50 на брой позиции от продукти, ястия, подправки и вина и в момента те се селектират. Включени са киселото мляко, саламуреното сирене, чубрицата и т.н.
По-важно е да се определи кои регионални продукти са характерни за целия черноморски регион, допълни Желязко Каракашев. За разлика от Русия, която финансира проекта на местно ниво, българската държава не е подпомогнала финансово този проект.
За проекта "Черноморска кухня" и Конкурса "Българската кухня между традицията и бъдещето" чуйте в прикачения звуков файл:
Желязко Каракашев завършва икономика във Варна през 1985 г. Работи като готвач, сладкар, сервитьор, управител, снабдител, технолог. По-късно завършва висше хотелиерско училище Belvoirpark - Цюрих. Специализира в Dreikönighaus Mövenpick Цюрих. Бил е директор експлоатация на курортен комплекс Златни пясъци. Специализира в Министерство на икономиката, туризма, транспорта и лозарството на провинция Райнландпфалц - Германия. Специализира в Европейския институт по туризъм в гр. Триер и Туристическата камера на град Кобленц. Участва като консултант в проекти в областта на туризма в Палма де майорка, Корсика, Рюген, Ланкастър и др. Преподавател е в Колеж по туризъм – Варна, катедра „Туризъм“, ИУ - Варна.
Млади медици излязоха на протест Министерството на здравеопазването с искания за гарантирано достойно заплащане и нормални условия на труд. Протестиращите, облечени в черно, тръгнаха на "траурно" шествие, което премина по столичния булевард "Цар Освободител" и се насочи към Орлов мост, предаде БНР. Младият медик д-р Павло Славов: България има..
В изявлението на Бойко Борисов видяхме агресивност и изнервеност, а обикновено подобен тип реакции, независимо дали са планирани или не, са от хора, които се чувстват притеснени. Това мнение изрази в предаването "Пост Фактум" политологът от социологическа агенция "Мяра" Яница Петкова. Според нея думите на Борисов ще бъдат предмет на разговор още дълго..
Народните представители от ГЕРБ проведоха открити приемни с граждани в петте района на Варна – „Аспарухово“, „Одесос“, „Приморски“, „Младост“ и „Владислав Варненчик“. Срещите се състояха с участието на ръководителите на районните структури, районни кметове и общински съветници, като част от ангажимента на партията за открит диалог и постоянна връзка с..
Иво Атанасов не вижда света с очите си, но го чува, усеща и преживява с цялото си същество. От ритъма на барабаните до тишината на трудните дни – той е преминал през всичко. Историята му не е просто разказ за загуба и възстановяване. Тя е доказателство, че когато музиката живее в теб, тя никога не те напуска. Иво Атанасов е единственият незрящ..
В ход е демонтажът на още 46 преместваеми обекта по ул. „Д-р Пискюлиев“ във Варна. По разпореждане на Община Варна общинската фирма „Пазари“ ЕАД премахва павилионите, разположени върху общинска собственост. Те са с недобър външен вид и голяма част от тях не се използват за търговска дейност, съобщиха от дирекция „Управление на сигурността и контрол по..
Работещите в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" обявяват символични протестни действия от днес до 24 октомври, съобщават от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ. В протестна декларация, изпратена до премиера Желязков, председателя на Народното събрание, министъра на земеделието и лидерите на парламентарно..
Преговори за подписване на нов колективен трудов договор започнаха представителите на синдикатите от летището във Варна с ръководството на аеропорта, в лицето на главния изпълнителен директор Михаел Ройш. Предложенията на синдикатите са за увеличение на заплащането за положен нощен труд до 2.50 лева на час, увеличение на платения годишен отпуск с..