Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинската фирма "Градски транспорт" не може да се възползва от мярка 60/40 поради задължения към НАП

Още от миналата година общинският превозвач е със задължения от над 9 млн. лева, голяма част, от които са към приходната агенция, тъй като не са плащани осигуровки на работещите. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна общинският съветник от "Да, България" Стела Николова. Поради тази причина "Градски транспорт" ЕАД Варна не може да се възползва от мярката 60/40, която за транспортния бранш вече е 80/20.

Стела Николова призова председателя на общинския съвет Тодор Балабанов и председателя на ПК "Транспорт Венцислав Сивов да поемат отговорност пред варненци, че не са предприели мерки, не е било взето решение за кредит, за да се погасят задълженията, за да може фирмата да се възползва от мярката 80/20 за транспорт.


"Защо се казва, че няма достатъчно материал за сесия, а в същото време сега решаваме, че ще продаваме общинска собственост и сме залети с имейли за прекратяване на съсобственост или продажба и търгове на общинска собственост. всичко това ми е непонятно, освен ако управляващите има какво да крият и търсят повод да пробутат покрай всичките безкрайни точки и документация, нещо което няма да видим.”

Варна има твърде много проблеми, за да се събира общинският съвет веднъж на три месеца за сесия, каза за Радио Варна Стела Николова. Тя допълни, че от канцеларията на общинския съвет изпращат документацията за обсъждане в комисиите в последния момент и в огромни обеми, което затруднява работата на съветниците:

"Само от снощи съм получила от канцеларията на общински съвет Варна 76 електронни писма. Всяко писмо съдържа документи, които трябва да прегледам. Дали няма достатъчно материал, защо се чака в последната секунда да се изпраща всичко, така че общинските съветници да не могат да изчетат документацията, която община Варна ни спести в трите месеца, в които нямаше сесии и комисии, нищо. В момента, в който гръмна скандалът със замърсяването на Варненското езеро, администрацията категорично се отказа да прави каквито и да е предложения, за да няма повод за заседание на общинския съвет, повод за никакъв коментар и взимане на отношение по казуса.

Стела Николова каза още, че е подала жалба до европейската комисия по околна среда във връзка със замърсяването на варненското езеро, част от което е в зони „Натура 2000”

Подробности в звуковия файл по-горе.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30