Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална кампания за борба с алергиите в условия на Covid-19

Безплатни онлайн консултации за пациенти с алергичен ринит и уртикария ще има от утре до края на юли в рамките на инициативата Национална кампания за борба с днешните алергии в условия на Covid-19. Организатори са Българското дружество по алергология (БДА), Университетска болница „Александровска” и Healee.com - платформа за телемедицина, с финансова подкрепа на UCB България.

Кампанията има за цел да насочи вниманието към алергичните заболявания, възможностите за ранна диагностика, профилактика и добър контрол. Инициативата включва и над 500 онлайн консултации на пациенти с алергични заболявания и уртикария. Близо 30 водещи алерголози ще консултират безплатно онлайн пациенти, които страдат от алергичен ринит и уртикария от 8 до 31 юли (или до изчерпване на броя на безплатните консултации) през онлайн платформата www.healee.com, която е особено подходяща в условията на извънредната епидемиологична обстановка в страната. Консултациите ще са достъпни за пациенти от цяла България.

"У нас от алергичен ринит страдат около 700 000 души, а броят на страдащите от уртикария е над 200 000. Алергиите са най-честата хронична болест както в света, така и в България, а очакванията са през 2025 г. алергиите да засегнат до 50% от населението на Стария континент. Заболяванията имат и социална значимост, защото засягат предимно млади и хора в работоспособна възраст и нарушават сериозно качеството им на живот”, каза доц. д-р Мария Стаевска, д.м. - председател на Българско дружество по алергология и началник на Клиниката по клинична алергология в Александровска болница, по време на информационнен уебинар, проведен в навечерието на кампанията.

За Радио Варна доцент Стаевска коментира, че според досегашните наблюдения пациентите с астма, която е добре контролирана и лекувана, и с хронични алергични заболявания - ринит или уртикария, не попадат във фокуса като рискова група за тежко протичане на Covid-19 инфекция. Има наблюдения дори, че алергиите може да имат предпазна роля по отношение на инфектирането с новия коронавирус. Маските помагат да пазим другите от вируса, но са и добра защита от алергени в активния поленов сезон, допълни алергологът. В интервюто доц. д-р Мария Стаевска коментира и терапията с кортикостероиди и предимствата на съвременната биологична терапия за пациенти с алергични заболявания. Чуйте повече в звуковия файл.


‘’С Healee ( - бел. на редактора) можете да намерите специалист, без да се налага да се ограничавате само с тези, които се намират във вашия град. И правите това, без да излизате от дома си, без да се излагате на риск, да посещавате болнично заведение или да чакате пред кабинети. Платформата дава възможност да стартирате онлайн консултация с вашия лекар или друг специалист – бързо, сигурно и удобно – чрез съобщения, видео преглед и аудио разговор, както и да изпратите лабораторни резултати, снимки и други”, каза г-н Йосиф Дишлиев, съосновател на най-голямата у нас платформа за телемедицина.

"Подкрепихме тази инициатива на Българско дружество по алергология, защото тя е изключително практически ориентирана, адресира нуждата на пациентите с алергии и уртикария и е особено подходяща в условията и периода на сегашната епидемиологична обстановка в страната. Бихме се радвали да подобрим здравните грижи и диагностиката, особено на пациентите в областите, където от години няма местен алерголог и пациентите трябва да пътуват за прегледи и назначения до съседни областни градове. Предвид увеличаващата се честота и тежест на днешните алергии и водени от грижата за пациентите, за нас е важно да работим в тясно сътрудничество със здравни специалисти и организации, които предлагат експертно мнение и информация за намирането на нови решения с цел подобряване живота и лечението на пациентите.”, каза д-р Албена Богданова от UCB България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Задържаха 10 души при специализирана полицейска операция в Добрич

10 души са задържани в рамките на специализирана полицейска операция в Добрич. Акцията се провежда по линия на противодействие на престъпления, свързана с политическите права на гражданите и спазване на обществения ред,  съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. По план в днешния ден са изградени три контролно-пропускателни..

публикувано на 23.05.24 в 20:34

Музеят на Възраждането с вход свободен на 24 май

Музеят на Възраждането във Варна ще работи с вход свободен на 24 май, съобщиха от Регионалния исторически музей.  В Деня на Светите братя Кирил и Методий обектите, отворени за посещение в системата на РИМ-Варна, са следните: -  Музей на Възраждането Работно време: 10:00 – 17:00 часа с ВХОД СВОБОДЕН -  Музеен обект "Аладжа манастир" Работно..

публикувано на 23.05.24 в 19:35

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 19:20

Вода с колиформи в с. Брестак, в още четири населени места тя не отговаря на условията за качество

Водата в село Брестак не отговаря на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Причината - наличие на колиформи - 12 КОЕ/100 мл., при норма – 0КОЕ/100 мл., съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Водата в селата Левски, Габърница, град Провадия и курортен комплекс "Златни пясъци" също не отговаря на Наредбата..

публикувано на 23.05.24 в 18:30

Изплатиха около 15 млн. лв. на млади земеделци

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 14 716 468.63 лева по интервенцията „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани (МЗС)“ на 1568 стопани, съобщиха от Фонда. Размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47лв./ха, съгласно заповед № РД 09-550 от 22.05.2024 на Министъра на земеделието и храните...

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Една емблема в Балчик си отива

От края на месец април започна събарянето на т.нар. мелница в кв. "Левски" в Балчик. Днес започна разрушаването и на най-високата сграда в комплекса на ул. "Дунав" 6. Изпълнението е чрез механичен способ до кота нула. Планираната продължителност на работата по строителната площадка е три месеца. Възложител е дружеството „ЦБА Добрич, а изпълнител..

публикувано на 23.05.24 в 16:24

2,5 % повече сигнали за купуване на гласове в страната

Четири пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско, предаде БНР. „Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и..

публикувано на 23.05.24 в 16:23