Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Топ 10 на най-любимите музиканти на Вели Чаушев

| обновено на 13.07.20 в 06:34
Вели Чаушев
Снимка: Личен архив

В летните петъчни издания на „Срещи в 7/8“ и тази година каним различни изпълнители от фолклорната сцена, които да ни разкажат за своята любима музика и за изпълнителите, които ги вдъхновяват. В първото издание от поредицата гост бе тамбуристът и автор на музика Вели Чаушев

Любопитна е музикалната картина, която нарисува в радиоефира талантливият творец. Съвсем очаквано започнахме с изпълнение на Румен Сираков – „бащата“ на съвременните тамбуристи. Продължихме с „музикалните реформатори“ в народната музика от новото хилядолетие – формация „Академика“. Върнахме се още назад във времето, за да чуем и създателите на новото музикално течение в сватбарската музика през 80-те години на 20 век Петър Ралчев и Георги Янев. Не пропуснахме и първите по-мащабни колаборации от онова време между джазмените и фолклорните музиканти – „Фолк Джаз Бенд "Пловдив". Съвсем естественото продължение беше и присъствието на кавалджията Теодосий Спасов, а „фолклорната част“ в избора на Вели Чаушев завърши с музика от Георги Андреев от спектакъла „Два свята“ на Нешка Робева. Последваха няколко композиции „отвъд фолклора“ и отвъд границитe на България. Тук територията заеха световни имена: композиторът Йохан Себастиан Бах, азербайджанска певица, пианистка и композитор Азиза Мустафа Заде, тримата китарни гении Ал ди Меола, Джон Маклафлин и Пако де Лусия, а за финал чухме фрагмент от Третия концерт за пиано и оркестър от Панчо Владигеров.

В звуковия файл чуйте интервюто с Вели Чаушев и музиката, която избра да звучи в „Срещи в 7/8“.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 7 юни със Светлана Вълкова

8.10 - Спирка "Автогара" във Варна ще бъде преместена в посока кварталите след построяването на новата сграда на автогарата. Още за строежа разказа Веселин Михайлов - директор на обекта 8.40 – Все повече тротинетки и велосипеди в топлото време – има ли правила? Евгени Балев от вело клуб „Спартак“ коментира трудностите при..

публикувано на 07.06.23 в 06:00

НА СВЕТЛО на 6 юни с Валерия Василева

Следим извънредното заседание на парламента, свикано с дневен ред за избиране на министър-председател, приемане на структурата на Министерския съвет и избиране на състава на кабинета. Конфедерацията на българския туристически бизнес, Сдружението на заведенията и Алиансът на туристическата индустрия в България се обявиха против..

обновено на 06.06.23 в 15:44
Южен плаж, Варна

"Новият ден" на 6 юни 2023 г. с Димитрина Дончева

Четири места във Варна през лятото са пълни с хора – центърът, сцените, където се провеждат фестивалите, Морската градина и плажовете. За всички тях ще стане дума тази сутрин в предаването „Новият ден“. Какво е морето в началото на юни и чисти ли са градските плажове? Интервю със спасител на плажа. В какво състояние е Морската градина и..

публикувано на 06.06.23 в 06:00

На 5 юни в "От другата страна" по Радио Варна

На 5 юни в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Matt Barlow (ASHES OF ARES, екс-ICED EARTH) – част две. Специално интервю със Snowy Shaw (MAD ARCHITECT, екс-DREAM EVIL, екс-KING DIAMOND). Представяне на новия албум на DAILY NOISE CLUB "From Apathy To Exstasy" – разговор с Тодор Николов "Toshe". Разговор с Никола Стоянов за..

публикувано на 05.06.23 в 14:25

"На светло" на 5 юни 2023 г. със Сияна Спиридонова

Седемнайстата редовна отчетно-изборна конференция на профсъюзната организация Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ се състои днес във Варна. Без физкултурен салон се обучават децата във варненското Средно училище „Найден Геров”. И така от основаването му преди 60 години. Новопостроеният салон в двора вече две години стои..

публикувано на 05.06.23 в 13:37

НОВИЯТ ДЕН на 5 юни с Мариела Димитрова

„ Хората от Девня и околностите от години се борят за правото да живеят в здравословна среда ! С края на химическата промишленост Девня остана в центъра на други интереси — за построяване на съоръжения за изгаряне на отпадъци “ . Това са послания от страницата Гражданското с дружение “Дишай, Девня“ в социалните мрежи, което..

публикувано на 05.06.23 в 06:20
Chart

#721 ТОП 20 (02.06-09.06.2023)

публикувано на 02.06.23 в 19:51