Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проучване показва, че киселото мляко е спасило българите от COVID-19

Снимка: Wikipedia

Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, твърди ново проучване, публикувано в списанието „Clinical and Translational Allergy“, изследващо връзката между смъртността на вируса и хранителните различия между нациите.

Според учените нациите, които консумират много кисело мляко или кефир, като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от COVID-19.

Осен ферментиралите млечни продукти експертите смятат, че храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като то понижава нивата на АСЕ 2, които помагат на вируса да зарази организма.

Според европейските изследователи, това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията.

„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци“, казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването.

Според СЗО, в Германия има значително по-ниска смъртност, както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Прибалтика, Финландия, България, Гърция и Румъния. Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Експертите в проучването твърдят, храната може да бъде ключовата разлика между нациите.

В страни с ниска смъртност хората обикновено консумират големи количества ферментирали храни, като кисело зеле или млечни продукти. Тези храни са богати на антиоксиданти и се смята, че понижават нивата на ключов ензим, наречен АСЕ 2. Той е прикрепен към клетките в белите дробове, които СOVID-19 използва като входна точка в тялото.

Учените смятат, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.

„Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19“, казва д-р Баскет. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шеф Пламен Петров: От 24 часа в денонощието - сме заети 26

Професията на главен готвач изисква много лишения. От 24 часа в денонощието сме заети, ментално и физически - 26. Това каза шеф Пламен Петров в предаването на Радио Варна "Новият ден". Той е потомствен готвач, опитен и уважаван майстор, на когото се доверяват много влиятелни личности от различни сфери на живота. Приготвял е ястия и на самия Тодор Живков...

публикувано на 20.10.25 в 12:20

Лекар: 15 минути на слънце и всекидневна разходка пазят от остеопороза

15 минути излагане на слънце и всекидневна кратка разходка са препоръчителните навици, които е хубаво да изградим като превенция срещу остеопорозата. Това каза д-р Васил Василев, завеждащ лекар на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна. Витамин D е важен за усвояването на калция, който е основен компонент за здрави кости, добави той...

публикувано на 20.10.25 в 11:20

Започваме седмицата със слънце

Днес ще преобладава слънчево време, със слаб вятър предимно от югоизток. Сутринта ще е студено с минимални температури във вътрешността на района между 3° и 8°, а по крайбрежието от 6° до 11°. В отделни райони ще има условия за слаби слани. Максималните температури ще са между 13° и 18°, за Варна около 17°. Вълнение на морето около 2 бала. Температура..

публикувано на 20.10.25 в 08:04

100 години от създаването на храм Свети Йоан Рилски в село Звездица

Тържествена Света литургия, водосвет и благодарствен молебен бяха отслужени по случай 100 години от създаването и освещаването на храма в Св.Йоан Рилски в село Звездица край Варна.  Още от репортажа на Ваня Славова: Земята за строителство в началото на миналия век е дарена от Яни Янев преди повече от век.  Царският трон в храм  Свети..

публикувано на 19.10.25 в 12:34

Фестивал на тиквата предстои в село Изворско

Фестивал на Тиквата и приятелството между етносите ще се проведе на Димитровден , 26 октомври в с. Изворско, община Аксаково , област Варна . Анонсираме го по-рано, защото заявките за участие продължават и към този момент. Празникът в Изворско ще покаже традиционни български ястия и ще бъде озвучен с народна музика...

публикувано на 18.10.25 в 09:46

Експерти: В правото изкуственият интелект може да е спомагателен, но крайното решение трябва да се вземе от човек

Юристите трябва да разчитат на собствената си преценка, на съвестта си и на спазването на етичните норми, в правото изкуствения интелект може да е спомагателен при решаването на казусите, но крайното решение трябва да се вземе от човека. Това дискутираха участниците в националната конференция "Правото в ерата на изкуствения интелект и дигиталната..

публикувано на 17.10.25 в 17:36

Испания на фокус в първото издание "Балчик - сцена на световните култури" 

"Балчик - сцена на световните култури". Това е новото пътешествие на Държавен културен институт "Двореца" с първо издание, посветено на Испания - земята на страстни танци, китара, поезия, вкусна кухня и незабравими цветове. Следващото издание ще бъде през ноември с акцент Турция.  Два дни с литература, музика, танцови уроци, изложби и кулинарни..

публикувано на 17.10.25 в 13:58