Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желязо срещу стареене

Минералната вода в местността “Лесков дол” край Брезник, известна още като “Светата вода”, е известна с високо съдържание на желязо.
Снимка: Анелия Кръндева

Поддържането на нормално ниво на желязо в кръвта може да бъде решаващ фактор за забавяне на стареенето и увеличаване продължителността на живота. Резултатите от изследването на британски и германски учени са публикувани в списание „Nature Communications”.

Учени от университета в Единбург и от института „Макс Планк” в Германия направили проучване с помощта на генетични метода три фактора, свързани с биологичното стареене: общата продължителност на живота, годините живот без заболявания и феномена необичайно дълголетие.

Биологичното стареене е скоростта, с която в организма се натрупват необратими изменения, водещи до смъртоносни заболявания като заболявания на сърцето, рак или деменция.

Изследователите направили проучване на базата данни на 1, 75 милиона човека за оценка на продължителността на живота и над 60 000 дълголетници.

Оказало се, че геномните локуси, отговорни за нормалните нива на желязо, присъстват и в трите групи изследвани лица. Това дало основание да се направи заключението, че гените, участващи в усвояването на желязото в кръвта, до голяма степен са отговорни за здравословен дълъг живот. Статистически връзката е потвърдена с метода на математическия анализ, известен като Менделеева рандомизация.

Получените данни свидетелстват за това, че завишеното ниво на желязо в кръвта съкращава живота, а контролирането на неговото количество може да предотврати увреждания, свързани с възрастта.

Тези изводи могат да обяснят защо преждевременното стареене се свързва с консумацията на количество червено месо, което е богато на желязо.

Съдържанието на желязо в кръвта зависи от хранителния режим, а отклоненията нагоре или надолу от нормалното ниво с напредването на възрастта води до заболяване от Паркинсон, чернодробни болести и намалява способността на организма да се бори с инфекции.

Авторите на изследването се надяват получените от тях резултати да помогнат да разработването на препарат, имитиращ генетичния ефект върху метаболизма на желязото, който да се превърне в инструмент за превенция на заболявания, свързани с възрастта и ще увеличи шансовете да се доживее до старост без болести. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44
Аладжа Манастир

Аладжа манастир с вход свободен на Великден

По време на великденските празници Аладжа манастир ще работи без прекъсване със стандартно работно време (от 9:00 до 17:00 часа).  На 5 май 2024 г. Великден входът ще е свободен за всички посетители.

публикувано на 02.05.24 в 15:40

Да помогнем на баща на две деца от Шумен

През април Симеон Димитров, четирисет и четири годишен баща на две деца от Шумен, получава диагноза тумор на бъбрека. В България му е предложено отстраняване на единия бъбрек и последващи изследвания, за които Симеон може да успее да бъде вместен в графика на софийска болница едва след три месеца. Заради голямата вероятност за разсейки в черния и белите..

публикувано на 02.05.24 в 14:23
the_great_chinese_wall

До Китай и обратно

Всеки китаец трябва поне веднъж в живота си да посети Великата китайска стена, както и другите символи на страната с най-древна история, убеден е пътешественикът Пламен Узунов. Той за пореден път се потапя в китайската цивилизация. Впечатлен е от Великия китайски канал. Всеки е чувал за Великата китайска стена, но не всеки е чувал за Гранд канал, каза..

публикувано на 02.05.24 в 14:18

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" подредиха в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са подредени в зала „Възраждане“ на Художествената галерия в добруджанския град. Изложбата представя уникални експонати, превърнали се през годините в символи на..

обновено на 02.05.24 в 14:05

Украинските писани яйца - древен обичай, станал символ на Великден

Тънкостите за изработка на украинските писани яйца - "писанки", представиха във Варна. За традицията разказа Олена Немкова, учител по математика от град Днепро, която от две години живее във Варна. Тя е един от майсторите, които владеят древната техника. Обичаят е езически и е на хиляди години, но с приемането на християнството, той добива друг смисъл,..

публикувано на 02.05.24 в 10:58