Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Васил Николов: Най-атрактивният праисторически обект в Европа - Провадия-Солницата, тази година ще бъде затворен за туристи

4
Провадия-солницата от „птичи поглед”. Снимка: Исторически музей – Провадия

16-тият археологически сезон на Праисторическия комплекс Провадия-Солницата ще започне на 1 август и ще продължи около два месеца, каза за радио Варна проф. Васил Николов, ръководител на разкопките. Все още не е ясно колко точно ще е финансирането, допълни той. За първи път тази година историческото място няма да бъде отворено за туристи, заради пандемията с коронавируса. Провадия-Солницата е знаков обект, чийто проучване започна през 2005 година. Досега археолозите разкриха сензационни данни свързани с праисторията на нашите земи.

Комплексният праисторически обект Провадия-Солницата представя останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200  г.  пр.  Хр.), който се състои от укрепено с каменни стени селище (цитадела), производствен солодобивен комплекс, ритуално поле (ямно светилище) и некрополи. Заема площ от около 200 дка. Възникването и развитието му е свързано с Мировското солно находище, върху което той се намира. Изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за получаване на сол, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на стария континент. В зоната на солодобивния център засега са установени четири съоръжения за изпаряване на сол, датиращи към късния неолит и късния халколит (5200-4200 г. пр. Хр.).


Проф. Васил Николов: Това е най-атрактивният праисторически обект в Югоизточна Европа. И макар, че финансирането все още не е осигурено, така или иначе имаме възможност и ще започнем от 1 август. Проучванията ще обхванат всички основни елементи на този красив обект – крепостните каменни системи, които са най-ранните в Европа, производствения център на сол, основното около което се върти живота и дейността на хората на това място и проучвания на няколко жилища с много богата материална култура. Говоря за времето на 6-ото и 5-ото хилядолетие преди Христа, което е едно време отдалечено от нас на 7 500 години. Селището е около 4700 години преди Христа. Причината в него да има крепостни стени е солта. Много хора знаят, че без сол, независимо от това какво слушаме непрекъснато от лекарите, които казват:“Не яжте сол.“, без сол човешкият живот е невъзможен. И именно затова Солницата, като производствен център в късната праистория, времето на първата европейска цивилизация е много важна, защото едно единствено такова място има в един огромен район от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Босна. Добива на сол, тъй като тя е стратегическа суровина, е изключително важен и тези хора е трябвало да отбраняват производството, защото солта е и първите пари. Всичко, което се е произвеждало е било скривано или складирано зад каменните крепостни стени и със солта е развивана търговия на дълги разстояния.

Всяка година социализирате обекта, за да бъде достъпен и посещаван от повече хора и организирате Ден на отворените врати. Ще има ли възможност за посещения и тази година?

За съжаление тази година такъв ден няма да има заради пандемията с коронавируса. Не можем да си позволим да съберем като миналата година около 1600 души, които преминаха през обекта. При нас принципът е не просто някой да дойде и да види отдалеч камъните, а ние да обясняваме. Винаги някой колега от екипа обяснява какво е значението и какво представляват отделните структури, които могат да се видят. Но това сега не може да стане заради сигурността на археологическия екип и на туристите.

Знаете ли какво стана с намерението в Провадия да бъде открит Музей на солта, в който да бъдат представени всички артефакти открити в Солницата?

Имаме толкова артефакти, че вече Историческия музей в Провадия се пръска по шевовете. Беше отредена една сграда в центъра на Провадия, но Общинският съвет после си я взе обратно с друга цел. След това започнаха разговори за построяване на сграда, които продължаваме и с новото общинско ръководство, което има позитивно отношение към идеята. Нещо трябва да направим, защото това би било много важно за Провадия. Чрез музея градът ще подпомогне икономиката и туризма си и то много сериозно.

От колко души ще бъде екипът този сезон?

Разчитаме на хората от района, които работят при нас срещу заплащане. А броят им зависи от финансирането, което ще стане известно по-нататък. Миналата година бяха над 40 души, но тогава парите, които бяха отпуснати бяха 200 000 лева. Сега не знаем дали отново ще са толкова. Ако се окаже, че не можем да осигурим финансиране, може да се наложи да съкратим времето на разкопките.

Какво си пожелавате преди началото на всеки сезон?

Да сме здрави и да бъдем единни и работещи като екип, както е било винаги. Когато ние сме благоразположени към обекта, той се отплаща.

Проф. Васил Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 01.07.24 в 14:22

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25