Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Председателят на Българската натуристка федерация е на мнение, че тази практика трябва да се регламентира със закон

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни пясъци, край Варна. Галин Герчев сподели своята философия пред Даниела Стойнова.


Какво е да си нудист? Свобода ли е?

Това е вид свобода. През живота си съм направил страшно много хора нудисти, на които в началото им е било трудно да прекрачат тази бариера. След като я преодолеят са ми казвали: ,, Аз разбрах, че мога да направя много други неща!”

Образно казано падат невидимите прегради в душата ти. Душата ти остава гола, не тялото.

Категорично! По-скоро виждаш, че можеш да постигнеш много неща, които си смятал, че няма да направиш.

Срамно ли е да си нудист?

Аз винаги съм казвал, че съм нудист. Не е срамно. Някои хора се притесняват да си признаят пред определен кръг от хора, или на работното място, но не виждам основание за това. Ние си имаме приказка, че нашият плаж е нормален, а другите – не. Цялото ми семейство сме нудисти.

Какво отношение срещате? Има ли ли сте проблеми с властите?

По време на така наречения комунизъм имаше репресии. Най-смешното беше, че полицията се беше настроила срещу нас и бяха оградили плажа с телена ограда и бяха сложили един милиционер да го охранява, но това не ни попречи да стоим от другата страна на оградата и да им се смеем. Това е вид телесна култура. След като приключих казармата, с един мой приятел си поговорихме на тази тема, че и двамата сме нудисти по душа. Той каза: ,, Защо не дойдеш на нашия плаж?’’. Всъщност той ме заведе на този плаж. Моето семейство също сме нудисти, съпругата ми е нудистка. С годините се оказа, че 95% от приятелите ми са нудисти. Много хора съм вкарал в нашата общност.

Какво казвате на хората? Как успявате да ги убедите да приемат вашата философия?

Елате и вижте! Постойте известно времеи ще забележите, че е плаж като всички останали. На нудистки плажове се създава нещо като общност – хората се познават помежду си.

Колко истински нудистки плажове има в България?

За жалост само един.

Вашият?

Той не е мой. Той е на всички българи. Организацията съм направил аз, макар и в България все още да няма закон за нудизма.

Трябва ли да има?

Разбира се, че трябва да има!

Защо?

След като съществуват толкова много хора, които практикуват такъв вид почивка, би следвало да е регламентирано по някакъв начин. На нашия плаж имаме една декоративна ограда, на нея има обозначителни знаци. Това дори е добър бизнес. Във Франция има град, който се казва Кап Даг, който е целият нудистки. Нека се поинформират колко струва едно преспиване там!

 Разбрах, че там и в банките влизат голи.

Абсолютно! То е свободно навсякъде. Можеш да влезеш в банка, в ресторант, на вечерно парти, да ходиш по улиците…

Ти си и състезател по офроуд (off road) с купи.

Дълги години. Това беше едно от хобитата ми. Аз съм един от първите, които са се занимавали с това в България. Имам 32 купи. 

 Вижда се, че при вас има друга зона. Ние сме в облечената част.

Преди години имаше случай на бившия ни плаж. Ваша колежка беше дошла за интервю, но тук си имаме правила. Тоест се събличате и така идвате. После правим интервюто.

По микрофон!

Да, разбира се! По микрофон. Момичето го направи.

Кой се притесняваше повече?

Беше и за първи път, но го направи. Звучеше все едно ние ще й вземаме интервю, а не тя на нас. Поводът Репортажът й бе по повод традиционния нудистки преазник, който честваме в началото на август .

Какво да кажем на всички, които смятат, че няма да преодолеят това неудобство?

Първо, това е свобода. Второ, това е контакт с природата по съвсем различен начин. Усещането да застанеш гол на брега, да плуваш чисто гол в морето е неописуемо!

Цялото интервю на Даниела Стойнова с Галин Герчев чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20