Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъжд от оставки на висши държавници след взрива в Бейрут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още трима депутати от парламентарно представените партии в Бейрут подадоха оставки в събота в знак на протест срещу масовата политическа корупция и явни знаци за неглижиране на разследването на взрива на пристанището на 4 август, предаде АФП. Тогава 2750 тона амониев нитрат се взривиха и причиниха смъртта на поне 154 човека, други 60 се водят за безследно изчезнали.
В емоционална реч по време на погребална служба за един от най-високите партийни служители, който загина при взрива във вторник - Низар Наджарян, лидерът на Ливанската социална демократична партия Катаеб Сами Джемайел обяви оставката си и тази на двама други депутати от неговата партия.
"Вашите другари взеха решението да подадат оставка от парламента", каза Джемайл по време на погребението.
Джемайл критикува реакциите на няколко висши политици, които след експлозията изказаха мнение, че усилията за международна помощ след катастрофата биха били възможност да се прекъсне дипломатическата изолация на Ливан.
Трите оставки на депутати от Християнската партия идват след тези на Марван Хамаде от партията на лидера на Друз Валид Джамлат и независимия депутат Паула Якубиан. Якубиан каза пред новинарския канал на Си Ен Ен, че призовава целия парламент да се оттегли.
Посланикът на Ливан в Йордания също подаде оставка вследствие на взрива.
Ранните данни показват, че висши държавни служители са знаели за наличието на амониевия нитрат в пристанището, и че правилата за безопасност съзнателно и многократно са били нарушени.
Правителството обеща на гражданите бързо и задълбочено разследване на инцидента, но по-голямата част от обществото изобщо не вярва в действията на разследващата комисия, защото тя е председателствана от висши държавни служители./БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социалната парламентарна комисия заседава извънредно за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за осъвременяване на..

публикувано на 20.05.24 в 08:32

Зрелостниците пишат по Вариант 1 на втората задължителна матура

Вариант номер 1 беше изтеглен за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет.  На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална квалификация. Изпитният вариант за тях ще бъде изтеглен в този час. За днешната матура са..

публикувано на 20.05.24 в 08:23

В знак на протест: Работен, но неучебен ден във варненските университети

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия.  Във Варна за висшите учебни заведения денят ще е работен, но неучебен. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но административни дейности за студентите..

публикувано на 20.05.24 в 08:21
Иранският президент Ебрахим Раиси

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал в хеликоптерна катастрофа

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Вицепрезидентът на Ислямската република Мохсен Мансури е потвърдил информацията в социалната мрежа Х, съобщава БНР.  Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер..

публикувано на 20.05.24 в 08:18
Варна, изгревът тази сутрин

Понеделник с променлива облачност

Днес ще има променлива облачност, но почти без валежи. Ще духа слаб, следобед до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт. Максимални температури от 19° до 24°, по Черномориеето между 17° и 20°, за Варна около 19°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода между 15° и 17°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа..

публикувано на 20.05.24 в 06:13

Адресите без ток

На 20.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - карето, заключено между бул. Чаталджа, ул. Ген. Колев, ул. Иван Аксаков и ул. Цар Асен, електрозахранени от ТП 64 и ТП 416. Временни смущения в..

публикувано на 20.05.24 в 05:00

Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж

                                        Две тежки катастрофи в рамките на два часа във Варна Пешеходец на видима възраст 60 години е загинал на място , след като е бил..

публикувано на 19.05.24 в 18:45