Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ: Спряно е изтичането на отпадни води край язовир Цонево

| обновено на 20.08.20 в 10:05
Дългопол
Снимка: интернет

Съоръженията, чрез които нерегламентирано се отвеждаха отпадъчни води край язовир Цонево, са демонтирани и изтичането е спряно. Това стана днес по време на повторна проверка за последващ контрол, извършена съвместно от служители на РИОСВ - Варна, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) - Варна, Полицейски участък в Дългопол и общината. При проверката присъстваха и представители на собственика на имота и ползвателя „Съни Бел-20016“ ЕООД.

В неделя БДЧР установи изтичане на отпадъчни води с битово-фекален характер от комплекс „Дебелец“ в село Дебелец. Днес в присъствието на контролните органи бяха демонтирани контакторът за включване на помпата, електрозахранващият кабел към нея и пожарникарският шланг към тръбата на изхода от шахтата за отпадъчни води. Демонтираните приспособления са иззети, а шахтата – почистена.

Съгласно процедурите в екологичното законодателство на 18 август РИОСВ-Варна изпрати покана до управителя на дружеството да се яви в инспекцията на 26.08.2020 г. за съставяне на акт за установяване на административно нарушение. На „Съни Бел-20016“ ЕООД е дадено и предписание всеки месец до края на 2020 г. да представя информация за количествата ползвана вода от водопроводната мрежа и количествата отпадъчна вода, транспортирана до най-близката пречиствателна станция.

МОСВ предупреждава, че всяко нерегламентирано заустване в реки и язовири подлежи на санкция според екологичното законодателство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има или не местен референдум за ВЕИ-парковете в Добрич?

Само дни преди парламентарните избори тази неделя жителите на община Добричка все още нямат отговор на въпроса ще има или не местен референдум на 27 октомври във връзка с инвестиционните намерения за изграждане на ветроенергийни паркове на нейна територия. В края на миналата работна седмица Общинската избирателна комисия все още не беше излязла с..

публикувано на 21.10.24 в 15:00
Звездица

Кръщават още две улици в Звездица

Две улици в село Звездица ще получават имената "Лира" и "Плеяди" по предложение на кмета Станислава Христова. Кръщаването им е необходимост, тъй като те вече са населени, а живеещите на тях трябва да получат точен адрес. Улица в местност Малка чайка в район "Аспарухово" ще бъде именувана с името "Добри Динев". Динев е виден представител на спортната..

публикувано на 21.10.24 в 14:44

В Балчик започва изграждането на нов екопарк

В Балчик започва изграждането на нов екологичен парк в кв. "Хоризонт". Проектът ще бъде финансиран с евросредства. Теренът, с обща площ от 117,4 дка, се намира в близост до границата между горната, равнинна част на Белия град, и долната - стръмна част на града.  В северозападната му част се намира старият стадион (нефункциониращ). На югоизток..

публикувано на 21.10.24 в 13:40

Разбиха печатница за фалшиви банкноти от 50 лева и 500 евро

Печатница за фалшиви пари беше разбита в Шумен. Задържани са двама мъже на средна възраст, които имат предходни присъди за престъпления от общ характер, съобщи окръжният прокурор Орлин Куздов. Открити са фалшиви банкноти по 50 лв. и 500 евро с изключително високо качество. Намерени са и доларови банкноти, предаде Радио Шумен. „Освен че не могат да..

публикувано на 21.10.24 в 13:17

Франция връща граничния контрол до април 2025 г.

Франция реши временно да възстанови проверките по границите си, включително тази с Белгия, поради "заплахи за сигурността“. Париж информира Европейската комисия, че от 1 ноември 2024 г. до края на април 2025 г. ще възстанови проверките по всички свои сухопътни, въздушни и морски граници с Люксембург, Белгия, Германия, Швейцария, Испания и Италия...

публикувано на 21.10.24 в 13:10

„Изкуственият интелект в образованието" във ВСУ

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проекта „Изкуственият интелект в образованието“.  Проектът „Изкуственият интелект в образованието“ на ВСУ „Черноризец Храбър“  бе открит на 21 октомври 2024 г.  в зала 2 на Учебно-спортния комплекс на университета. Обученията , които ще се проведат в периода до 25 октомври , ще обхванат 120..

публикувано на 21.10.24 в 12:28

Обявиха обществената поръчка за строеж на новата сграда в Хуманитарната гимназия

Община Варна обяви обществена поръчка за изграждане на нова сграда за спорт и танци в Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна. Крайният срок за подаване на офертите е 11 ноември.  По време на строителството дейностите ще са така организирани, че да не се налага преместване на учениците. Новата сграда ще..

публикувано на 21.10.24 в 12:28