Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослава Боор: Новата графична визия на Операта и Театъра тепърва ще се види

| обновено на 25.08.20 в 13:03

Художникът и графичен дизайнер Радослава Боор е автор на новите лога и графичен стил на Опера Варна, Драматичен театър Варна и Театрално-музикално продуцентски център Варна (виж галерията). Предстои обновяване и на интренет страниците им. "Нов век - нова визия" е насловът за промяната, защото Варненският драматичен театър навършва 100 години през м.март догодина. На варненската опера й предстои 75-годишен юбилей. Боор беше избрана от екипа на ТПМЦ-Варна, заради богатия си опит и оригинални идеи. Радослава активно работи като свободен художник за театри и издателства. В портфолиото си има 13 години стаж като художник в Театър Българска Армия. Има създадени плакати за театрални и оперни постановки, показвани в България и чужбина, на фестивали, национални и самостоятелни изложби. От 10 години живее и работи в Прага, Чехия. В предаването "Новият ден" на Радио Варна тя разказа за работата си по новата графична концепция на варненските културни институти:

Още за Радослава Боор: Тя е второ поколение художник - графичен дизайнер. Завършила е Националната Художествената Академия, специалност “Книга и печатна графика”. Професионалното и развитие преминава от графичен дизайнер, илюстратор, уеб дизайнер, плакатист. В портфолиото си има 13 години стаж като художник в Театър Българска Армия. Работила е за Народната Опера в София, Пловдивския Драматичен театър, Благоевградския драматичен театър, НАТФИЗ, Театър София, Малък градски театър, Младежки театър, Сфумато, Държавна опера Варна и Драматичен театър Варна и др. Радослава Боор е автор на логото и цялостния графичен стил на Драматичен театър “Никола Вапцаров”  Благоевград, отбелязали неговата 100 годишнина, през 2019 г. Също реализира цялостен ребранд - нов графичен стил, за материалите на НАТФИЗ - Учебен театър и Куклен театър НАТФИЗ.

Рецензия за логата, от Кирил Златков - известен художник, графичен дизайнер, типограф и варненец:
"Новата графична идентичност на ТМПЦ Варна прави много добро впечатление. Отдавна варненските културни институти имаха нужда от подобна промяна в начина по който се подписват и се комуникират в общественото пространство. Идеята за единна графична идентичност на Дъжавната опера, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и ТМПЦ е стратегически правилна и професионално защитена с много добри проекти.Дизайнерката Радослава Боор е успяла да намери чудесна комбинация от букви и символи, които звучат категорично и освободено от ненужни детайли. Цветовите кодове са много добре намерени, позволяват разпознаваемост на конкретните институции във всички медийни и материални проявления на новата графика. Съпровождащата типография е аскетична и ясна, осигурява висока четивност на имената. Логата съдържат огромен потенциал за развитие на динамична и емоционална съвременна графична система около тях. Това важи за всички печатни и екранни материали, които биха могли бързо и ефектно да наложат цялостната идентичност на културните институции. При наситеността на културния живот във Варна, преходът между стара и нова идентичност би могъл да се случи бързо и безпроблемно за няколко месеца. До края на 2020 старите лога и инертният подход към комуникационните материали във всички медии ще бъдат заменени от свежата новост, и никой няма дори да може да се сети как са изглеждали старите лога.Искрено поздравявам Дъжавната опера, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и ТМПЦ за решението да сменят старите си лога и графични идентичности с нови, и то толкова жизнени, с мъдър поглед за съвременно присъствие."
Радослава Боор в момента разработва и своя личен проект "We are Earth project" - независим творчески проект за околната среда и климатичните промени (виж галерията). За него Боор споделя: "Най-общо идеята възникна след пожарите в Амазонската гора, през 2019 г., което беше тревожен сигнал за много от нас. Тогава открих информация, че един от начините да помогнем е като разпространяваме информация за екологичните проблеми - “spread the word". Реших, че това е, което мога - да създавам силни визии. По моя идея и художествена реализация, съвместно с фотографа Милош Нешич, създадохме 15 визии на различни екологични теми. Всички са отразени върху човешки портрети, за да илюстрираме, че каквото и да правим с планетата, рано или късно се връща към нас, хората. Това е и мотото на "We are Earth project”. Проекта е напълно независим и създаден с добрата воля на всички, които приеха да участват в желанието си да помогнат. В реализираните 15 визии са участвали 14 души от 9 националности. Зад кадър съм аз, като Творчески директор от България и фотографът Милош Нешич, от Сърбия, а заснемането стана в Прага.  
Имаме засега предложение да осъществим изложба с визиите в Брюксел, в сграда на Европейската комисия - Covent Garden building, през януари 2021 г."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44