Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4-годишните на задължителна предучилищна подготовка

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно задължителното предучилищно образование да обхваща четиригодишните деца. Промяната в Закона за училищното и предучилищното образование бе гласувана със гласовете на 107 народни представители, против - 12, въздържали се - 14.

В хода на дебата от "БСП за България" Евдокия Асенова настоя за отпадане на задължителната предучилищна подготовка за четиригодишните. Асенова заяви, че все още образователната ни система не е готова да отговори на това предизвикателство и визира недостига на места в детските градини, особено в големите градове, недостига на подготвени учители и липсата на анализ на влязлата в сила задължителната предучилищна подготовка на децата, навършили пет години.

Галя Захариева от ГЕРБ заяви, че предложението е резултат от последователна политика в името на това всяко дете да има равен достъп до образование. Тя посочи, че и становищата на родителски организации и на синдикалните партньори са в подкрепа на това предложение, още повече, че срокът на това предложение е твърде разширен. По думите й, за да може всички общини да се включат, се дава възможност те да създадат необходимите условия до 2023 г.

Депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов заяви, че днес е един добър ден за българското образование. Над 90 на сто от българските семейства искат и желаят да осигурят посещаване в детска градина на своите деца, посочи депутатът и отбеляза, че българските общини полагат системни грижи за развитието на тази институция.

Този ангажимент има не просто социален аспект и измерения за подкрепа, за нас това е важен демографски инструмент, който трябва да осигури спокойствие на българските семейства, така щото те да могат да правят това, което се нарича семейно планиране, посочи Михов.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че предучилищната възраст е ключова за детското развитие. това е периодът, в който в най-голяма степен се формират социалноемоционалните, когнитивните и интелектуалните и най-вече езиковите умения. Тази възраст е още по-критична за децата, чийто майчин език не е български, отбеляза министърът.

Всички международни изследвания показват голяма разлика между децата, които са посещавали детска градина в предучилищна възраст и тези, които не са посещавали. Тази разлика е още по-видима за деца, чиито майчин език не е на съответната образователна система, обясни министър Вълчев.

Той бе категоричен, че това е най-важната интеграционна мярка. Такава стъпка по думите му са предприели вече във Франция и Румъния. Министър Вълчев цитира данни от проучване сред началните учители, според 92 на сто от анкетираните има разлика между децата, които са били в детска градина и тези, които не са били.
Принцип на задължителност има във всяка една образователна система и той е необходим, за да гарантира правото на децата, посочи министърът. Правото на децата на образование се гарантира чрез задължение на родителите, каза той.\БТА


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33

Всеки четвърти българин тегли бързи кредити

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), предаде БНР . "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 14:19

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна полицейски автомобил на главен булевард в Добрич

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна автомобил на пътна полиция на главен булевард в Добрич. При инцидента няма пострадали. Автомобил с 45-годишен водач е ударил патрулка на булевард "3 март", информират от ОД на МВР- Добрич. Инцидентът е станал около 22:40 на 1 октомври. Катастрофиралият автомобил се е движил с несъобразена скорост, губи..

публикувано на 02.10.24 в 14:13

Президентът свиква извънредно КСНС заради войната в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква от 10.00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“, съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 02.10.24 в 12:10

Допълнително разследват делото за правна помощ от адвокатска кантора на Областна управа през 2022 г.

Прокуратурата трябва да извърши допълнително разследване по делото за правна помощ, оказана от адвокатска кантора през 2022 г. на тогавашния областен управител на Варна (Благомир Коцев). То касае сключването на неизгодна сделка от длъжностно лице, вследствие на която е нанесена значителна вреда за Областната администрация. Това решение взе Варненският..

публикувано на 02.10.24 в 12:05

Модернизират с близо 3 млн. лв. уличното осветление в кв. "Чайка"

Във Варна започват дейностите за модернизация на уличното осветление в "Чайка". До 30 март 2026 г. в квартала ще бъдат подменени 19,5 километра кабели, 1007 осветителни тела, 986 стоманени стълбове, 30 ел. табла, съобщават от общинския пресцентър.  Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. Средствата, с които ще бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:00