Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Играли ли са шах Хитлер и Ленин ?

Автор:

Игра на шах между Хитлер и Ленин. Големият въпрос е имало ли е такава среща ?. Отговорът е категорично-Да. Това се случва през 1909 г. Дори има гравюра на тази тема на художничката Ема Левенштам, която е от еврейски произход. Картината била изложена на аукцион през 2009 г, като началната цена била 40 000 брлитански лири.
Шахматната дъска от този мач също била обявена на търг, но нямало желаещи и за нея. Никой не знае каква е съдбата на тази картина. Повечето обаче се питат имало ли е такава среща между двамата.
Левенщам пристига във Вена в края на 19 век и напуска града не задълго преди началото на Втората световна война.



Ева Левенштам

Тя умира в Прага през 1941 г. Обичала да рисува известни личности. Има портрети на Лев Толстой, Сократ, Бетховен и др. Всъщност по това време /1909 г/ Ленин не е вожд тна революцията, а Хитлер въобще не се занимавал с политическа дейност. Твърди се, че двамата са играли въпросната партия шах в дома на художничката. Когато тя напуска дома си във Виена, остава всичко на икономката Феликс Ендхофер. Всъщност нейният правнук открива тази картина и я дава на аукцион.


Хотлер на младини

През 1909 г Хитлер е само на 20 години. Той два пъти се проваля на изпитите за влизане във Виенската художествена академия, но рисувал и с това се издържал.


Ленин

Хитлер постоянно живеел във Виена от 1909 г до 1913 г. За Ленин обаче няма информация да е бил в австрийската столица. Той е живял в Париж по това време, като често посещавал Лиеж/Бел/ за да чете доклади на социалдемократическата партия.

Ландонският историк Хелън Раппорт твърди, че и по това време Ленин е бил доста плешив. „Той е бил без коса, като бухалка. От 1894 г е имал коса само отстрани на главата“, коментира специалистът. Снимката обаче показва дрлуго. Появяват се съмнения дали въобще това е Ленин. Той носи перука едва от 1917 година. Ленин обожавал шаха.

Министърът на земеделието в Царска Русия Александър Наумов казва: „Единственото нещо, което признаваше за развлечение беше шахът. Много често ставаше победител, дори в партии срещу няколко противници“. Има документирана снимка как Ленин играе с Горки, 1908 г., но за партия с Хитлер……доказателство няма.



Мачът между Ленин и Горки



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВИДЕО: Бившият национал Миро Градинаров става треньор

Бившият волейболен национал Мирослав Градинаров ще става треньор. Той спира с „големия“ волейбол и ще прави школа в мъжко направление към клуб „Варна ДКС“. Миро ще продължи да поддържа форма и да играе за отбора на Бяла. „Повече от 25 години активен волейбол стигат. Мислих дълго, около година и взех това решение. Имах две оферти от наши отбори,..

публикувано на 08.05.24 в 12:20

Реал Мадрид среща Байерн Мюнхен

Реал Мадрид се изправя срещу Байерн (Мюнхен) в сблъсък от Шампионската лига, полуфинален реванш.  Миналата седмица в Германия, първата среща завърши 2:2. Победителят ще се класира за финала на “Уембли” на 1 юни.

публикувано на 08.05.24 в 10:03

Маратон "Варна" наближава

Рекордните като брой над 1200 бегачи се очаква да участват тази неделя в Маратон Варна. Интересът към деветото поредно издание на надпреварата е небивал и се наложи организаторите да подготвят направата на допълнителни стартови номера. Онлайн заявките вече са затворени, но все още можете да се запишете за участие чрез късната регистрация до събота –..

публикувано на 08.05.24 в 10:02

Съставът на националния отбор по кану каяк

Националният ни отбор по кану – каяк мъже и жени ще вземе участие в Олимпийска квалификация и Световна купа в Сегед – Унгария от 08-12.05.2024г. България ще бъде представена от следните състезатели и дисциплини: Ангел Кодинов и Преслав Георгиев – С2 500м, С2 1000м Преслав Георгиев – С1 200м Ангел Кодинов – С1 500м, С1 1000м Даниел..

публикувано на 08.05.24 в 09:59

Борусия Дортмунд е на финал

Борусия (Дортмунд) е първият финалист в Шампионската лига! Германският тим Борусия Д спечели и реванша от полуфиналите в ШЛ срещу Пари Сен Жермен с 1:0. Така германците ще спорят за трофея срещу победителя от мача Реал Мадрид и Байерн (Мюнхен). Голът на "Парк де Пренс" отбеляза ветеранът Матс Хумелс в 50-ата минута.

публикувано на 08.05.24 в 09:58

Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна на 12 май

Рекордните над 1 200 бегачи се очаква да участват тази неделя, 12 май, в  Маратон Варна. Събитието се организира със съдействието на Община Варна. Онлайн заявките за участие вече са затворени, но всички желаещи все още могат да се запишат за участие чрез късната регистрация до събота, 11 май. Повишеният интерес към деветото поредно издание на..

публикувано на 07.05.24 в 12:34

ВИДЕО: Георги Стоянов очаква още призови места за варненския конен спорт

Във Варна се проведе квалификационен кръг от Държавното първенство по конен спорт. Елитни състезатели и коне си оспорваха призовите места на базата във виница. Най-добре от клуба на домакините и организатори спортен клуб „Варна“ се представи Георги Стоянов. Той е от опитните състезатели в този спорт, като има и сериозен опит в чужбина...

публикувано на 07.05.24 в 11:50